Како се свиња спарује Свиње

Без обзира на циљеве које је поставио сваки власник личног дворишта или фармер, почетник или већ искусан одгајивач,који су укључени у узгој свиња, они морају имати неопходно минимално знање о физиологији ових животиња.Поготово ако се садржај свиња не завршава клањем, већ је одређен њиховим узгојем код куће.

Свиње, рођене у пролеће, постају отпорније

Приликом одређивања пара потенцијалних родитеља будућих свиња, посебну пажњу треба посветити броју брадавица у крмачи на основу планираног прасења, тежина, старост и параметри свиње и свиње.

Највјероватнији период када се свиње размножавају, а потом рађају здраве младе стоке, је средина зиме - период сетве код крмача траје од 110 до 130 дана.У овом случају, свиње, рођене у пролеће, постају отпорније и снажније.После шест месеци, у рану јесен, могуће је и друго трзање - у овом случају свиње ће имати времена да се ојачају до зимске хладноће.

Код куће је прилично лако израчунати вријеме првог парења свиња - крмача би требала бити стара најмање 240 дана (у зависности од расе), а њена тежина би требала прећи 100 кг.Прекорачење прописане тежине за 50 или више килограма чини успешнимсмеће, пун је чињенице да у овом тренутку свиња може сломити новорођенчад.

Свиница мора бити стара најмање 240 дана

Знаци лова на свиње

Код куће, када не постоји могућност сталног ветеринарског надзора над физиолошкимСтање животиња, сваки фармер свиња треба да буде у стању да идентификује знакове када дође период као што је лов на свиње.Ове карактеристике су прилично једноставне.

  • Свиња често покушава да скочи на друге свиње (без обзира на пол).
  • Током лова на свиње, стимулација за активно јело се нагло смањује.
  • Постоје напади немирног понашања (изражени у константном нагињању корита са храном, покушавајући уништити зидове и ограду свињца).
  • У кратким интервалима свиње сврабе по зидовима машине, стално се крећући око штале.
  • Сваким данима, док траје лов, свиње постају превише “причљиве” - њихово гркљање звучи готово без прекида.
  • Често мокрење, које се јавља буквално сваких пола сата, као и пратећи недостатак апетита, индикатори су периода лова који је почео.

Сексуални лов се детектује помоћу заушњака.

Визуално време када је могуће продуктивно парење свиња одређено је црвенилом и отицањем гениталија и сисом вимена.Међутим, треба напоменути да је ово црвенило код свиња које су родиле раније мањеу неким случајевима - готово непримјетно. Сви ови знакови указују на то да је свиња достигла пубертет на нивоу где је могућа репродукција свиња.

Припремни период

Избор свиња и нерастова за будућу репродукцију врши се у врло раној фази - када животиње достигну старост од 4 мјесеца. У овом тренутку, разлике у стању прасади су већ уочљиве. Предност у одређивању произвођача даје се свињама већим, мирнијим и уравнотеженијим. Ово последње обиљежје карактерише будуће крмаче као брижне родитеље, у којима је смртност прасади сведена на минимум.

Да би се избегла повреда других прасади или крмача, будући репродуктори се смештају у аутономну просторију. Суживот хетеросексуалних свиња је дозвољен док не достигну старост од 4 месеца. Затим су њихова места боравка затворена преградом, али не и чврста, али са могућношћу визуелног контакта са животињама. Потпуна изолација прасади једни од других може довести до сексуалне дисфункције.

Съдържание на радите свиње с интензивним оплодом

Узгој будућег пара произвођача из различитих родитеља постао је аксиом. Парење блиских сродника доводи до појаве болесног и неразвијеног потомства. Изабрана крмача је смештена у посебан хозблок за њу - сув, без пропуха, топао и довољно осветљен. Код кућедовољно је једноставно одвојити свињу од других животиња.

Прехрамбене карактеристике - смањење исхране (свиња се не припрема за клање), прелазак на концентроване и обогаћене хранљиве намирнице, обилно додавање лососа.Чишћење собе у којој се држи крмача врши се најмање 2-3 пута недељно.

Период лова на свиње траје само 2 до 4 дана.За кратко време, природа понашања свиње се драматично мења: животиња пада у неки привид глупости - постаје неактивна, и када покуша да помери свињу са свог места или је притисне одозго, она почива.То је током овог периода парења свиња.

Сексуална активност траје у просјеку око 15 минута.Међутим, да би се постигао позитиван резултат спаривања, животињски датум састанка је повећан на неколико сати.Ако свиња након 19-20 дана (сексуални циклус код свиња траје 18-24 дана), покаже нове знакове лова, парење свиња још није достигло резултат, иу овом случају, пошто је први пут сазнало разлоге неуспеха, потребно је одредити нови датум парења.

Произвођач дивљих свиња

Код куће није могуће анализирати могућу неплодност, тако да ветеринарска служба долази у помоћ.Поновљено упаривање (у случају успешног првог прасења) могуће је за пола године.Колико пута је потребно извршити покушаје парења - нема дефинитивног одговора на ово питање, али искусни узгајивачи препоручују, након два неуспјеха, да се заустави парење.

Значајкепонашање животиња током парења

Успјешно довршење кавеза у случају парења ће бити олакшано његовим проласком у „изворном“ свињском свињару. Ова особина се манифестује у чињеници да цео процес треба да се одвија у прилично удобним, познатим мушким условима. Код куће, вепра неће бити ометана проучавањем нове собе за себе, његова сексуална жеља неће ослабити због присуства непознатих мириса.

Нема потребе за експлицитним (визуелним за свиње) људским присуством током парења. Сексуална активност животиња може се смањити током присуства неовлашћених лица. Искључени су покушаји спољног утицаја (узвика, физички контакт - гурање, ударање животиња) за успешне, према власницима, завршавање парења. Напротив, што дуже процес “удварања” пролази, вјероватније је да ће се парење свиња ефективно завршити.

У случајевима када је, из неког разлога, свиња ослабила знакове лова током предложеног парења, она (свиња) треба да се однесе са машине. Ако се појави лов, онда ће се након неког времена свиња сама вратити у машину која има вепра.

Неопходно је запамтити понашање свиња, које су код куће прекомјерне тежине или током храњења, биле су у условима који ограничавају њихово кретање: знакови лова и еструса у таквим животињама су слаби, тако да се могу извести закључци о немогућности ефективног парења није вредно тога.