Како се ослободити прстенасте трулежи на кромпиру Кромпир

Болестпрстенаста труља кромпира је опасна јер утиче и на надземне делове и на кртоле.Усјеви могу да пропадну пре копања.Постоје мјере контроле и превенције како би се избјегло масовно пропадање коријена.

Природа обољења

Прстенаста труља домаћег кромпира је бактеријска болест коју узрокују врсте Цлавибацтер мицхиганенсис субсп.сепедоницусМикроорганизми се развијају у садном материјалу.Они имају високу виталност у мокром земљишту, тако да већина преживи пуца.Болест доводи до појаве болесних, ослабљених, ниско-приносних грмља.

Бактеријска ротација може мигрирати обрнутим редослиједом од листова до гомоља.Повољно окружење - сухо, са температурама од 21 ° Ц.

Облика и симптоми

Време активности прстенастог труљења кромпира је цео период вегетације усева.Први знаци појављују се у другој фази раста грмља.Како болест функционише:

  • се креће од родитељског гомоља до стабљике и листова;
  • зачепљује крвне судове, ометајући проток воде;
  • биљка блиједи, губи боју;
  • Ако је секција стабљике уроњена у воду, сол ће се ослободити.

Симптоми прстенасте трулежи кромпира су прилично скривени.Многи фармери их збуњују са недостатком влаге или свјетлости, али усјева је погођена болешћу.Знаци: троми бледи листови,спор раст, кратак раст.

Прстенасту трунку кромпира лако идентификују гомољи. На резу на краткој удаљености од коже можете видјети смеђи прстен. Испрва је мало љигав, а затим се развојем популације бактерија хвата читав кромпир. Ако се изреже лоше заражена гомоља, из ње се излучује љигава маса.

Ако је садни материјал погођен у почетним облицима, онда је немогуће одредити болест спољним знацима или додиром. Због тога постоји велика вероватноћа да ће бактерије ући у земљу.

Од оболелог садног материјала расте патуљасто и болесно биље које не даје добру жетву. Такође, инфекција се преноси у скривеном облику на кћерке кћери.

Инфекција

Главни пут је кроз садни материјал. Добре зиме у кртолама, у земљи скоро да не преживе. Али може остати у:

  • одбијени кромпир у близини места искрцаја;
  • у листовима и врховима.

Преноси се и кроз инвентар: ножеви за сечење, сејалице кромпира и други уређаји за бригу о култури.

Додатни фактори ризика за инфекцију су: клима (она се боље развија у сухом и врућем љету), садња усјева на истом мјесту 3 или више година заредом, неправилно складиштење.

Вртлар треба да се одржава чистим и на време да сакупи кромпир за складиштење. У неповољним годинама, фарма може бити од 15 до 30% заражених биљака.

Мере за борбу против болести

Хемијски и биолошки агенси против прстенасте трулежи то не чинепостоји. То је карантинска болест која се елиминише комплексом мера. Главни циљ је да се спречи пренос бактерија на кћерке кћери и здраве грмље.

Пре садње, семенски кромпир се обавезно загрева на + 15-18 ° Ц 2-3 недеље. Исти поступак се врши пре стављања корена у складиште. Ово помаже да се идентификује контаминирани материјал и одбаци га.

Међу агротехничким мјерама, правовремено кошење врхова и његово уклањање са локације. Будите сигурни - након жетве или пре садње.

Поред тога, ако је инфекција забележена на имању, очистите складиште. Замените дрвену опрему металом, обрадите под, полице, зидове. Љети се на високим температурама може провјетравати и сушити подрум.

Ако пољопривредник користи сејалицу за кромпир, он је мора редовно прерађивати током садње и увек на крају сезоне. Људи саветују да се не секу кромпир пре садње, али то не гарантује смањење ризика од инфекције.

Превенција

Превентивне мере су суштинске у борби против бактерија. Прстенаста труља кромпира неће се појавити ако:

  • одржава чистоћу и стерилност простора, инвентара, земљишта;
  • обраде гомоље након жетве и прије садње;
  • редовно прегледати усјеве, биљке за болести;
  • за оплодњу усева.

Грмови који расту из зараженог садног материјала истичу се на позадини здравих. Требало биископати, збринути и дезинфицирати тло, као и кориштену опрему.

Након сушења или жетве можете примијенити и кемијска и биолошка средства (ако их намјеравате складиштити до сљедеће године).

Рекомендуут сърци, че бъдат сорти, отстрахивани от бактерии: Волтман, Коренево, Леадер.Ово ће помоћи да се значајно смањи ризик од болести.Узмите у обзир и временске услове: у врућем и сувом времену покушајте залити грмље, подржати имунитет гнојивима.

Иако постоји верзија међу људима који губе животе у земљи, није.Она се не шири сама по себи у тлу, већ може бити садржана у органској материји док пролази кроз циклус распадања.

Ако се из године у годину на једном месту захвате сви гомољи - промените место садње док бактерија не умре.Мере против бактерија су само карантин, што компликује његову елиминацију.