Како се носити са црвима у трешњама

Често након што плодови сазрију, црви се појављују у трешњама.Да бисте сазнали о њиховој доступности, није потребно открити воће.Можете извршити екстерни преглед плодова.Чињеница присуства штеточина означена је мутноћом површине и замрачењем коже, а месо постаје мекше.

Црви у трешњама су личинке мушице вишње

Опис инсеката

Црви у плоду су положени од стране трешње.Главне карактеристике ових штеточина су сљедећи показатељи:

  • мужјаци расту до 4 мм, а дужина женке је 5 мм;
  • боја је браон или црна;
  • површина коже је сјајна;
  • на полеђини су мале жуте пруге постављене хоризонтално;
  • прозирна боја крила;
  • Шапе и предња страна главе су жуте боје;
  • леђа црних штеточина.

С доласком прољећа и врућине, лишће трешње лети на свјетло након хибернације.Потребна јој је храна која је важна за живот било којег живог бића. Првих неколико седмица користи излучевине лисних уши, које се накупљају на површини трешања или трешања, као главни оброк. Након засићења, штеточине настављају репродукцију.Да положе јаја, оникористите незреле бобице трешње.Да би то урадили, инсекти пробијају коре и полажу јаја унутра.Ларве се развијају у року од месец дана, све док се хране на пулпи фетуса.

Опасност од присуства штеточина

Опасност од вишања код црва је смањење приноса, јер се за сопствени развој личинке храни соком и пулпом плодова трешања, што доводи до њиховог исушивања.Бобице постепено падају.

Ако приметите знаке ових паразита, треба одмах почети њихово уништавање.Што дуже одлажете овај процес, већа је вјероватноћа да ће се ситуација погоршати.Вртлари који су пропустили тренутак можда се никада неће ријешити ларви.Једини излаз је резање дрвета.

Борбени црви

Многи вртлари не знају како да се ослободе црва у трешњама.Почињу да користе хемикалије лошег квалитета или потпуно уклањају дрво.Да бисте се ријешили знакова и посљедица инвазије инсеката, слиједите ове једноставне препоруке:

  • расту ране сорте воћака: лишће трешње поставља потомство средином или крајем јуна, када се плодови скупљају;
  • смањити број одраслих како би се спријечило појављивање црва: у априлу, јулу и октобру, обавити дубоко уклањање тла у окућници, број црва у плоду ће бити мањи;
  • обратите дужну пажњу не само на круну дрвета, већ и на тло око њега када се боритештеточине инсектицидних лекова, јер на земљи постоји велики број лутака које ће се, излегли, дати новом потомству.

Важно је извршити брзу жетву без остављања једне бобице на дрвећу. Већина људи радије то чини постепено како би уживали у укусним плодовима. Ово значајно смањује могућност узгоја великог броја производа за наредну годину, јер ће ларве већ бити одложене, а много их је теже рјешавати.

Након жетве читавог усјева, покупите пали црвено воће и баците их далеко од врта или их закопајте на дубину од 1 м. Паразити нису у стању да зими у таквим условима.

Бесмислено је борити се против црва без уништавања других паразита, пошто се трешња вишње храни соком лисних уши и мрава, а прије сезоне парења морате уништити и ове штеточине. Користите раствор лека "Окихом" (20 г на 5 л воде) или тинктуру од дрвеног пепела (200 г пепела на 10 л воде). Можете окружити биљке стабла које производе неугодан мирис за инсекте: заборавници, пелин, кукуруз или невен.

„Оки“ разрушава муха и други паразити

Третман са инсектицидним агенсима

Вроче трешње значајно смањују приносе и примљене гредице. Третман инсектицидима помаже у уклањању паразита из плода и спречава њихово даље појављивање.

Прво прскање се врши одмах након што температура ваздуха почне да расте изнад 20 ° Ц. Одредите одлазак инсекатаспецијалне љепљиве траке помажу од тла, које се продају у било којој пољопривредној радњи.Они су објешени преко цијелог подручја дрвета.Ако се чак и неколико мува заглави, време је да се обради.Да бисте то урадили, користите раствор Бордеаук мешавине (20 г на 5 л воде) или бакар сулфат (10 г на 5 л воде).

Следећи третман треба обавити за 2 недеље, али је немогуће обавити прскање 1 недељу пре жетве, иначе ће се хемија апсорбовати у јагодичасто воће и неће имати времена да неутралише. Употреба таквих производа је штетна по здравље.Користе се препарати "Искра" (20 г на 10 л воде), "Цонфидор" (40 г на 5 л воде) или "Актар" (30 г на 6 л воде).

Народни лекови

Народни лекови помажу да се спаси црвљиву трешњу.За то се често користе специјалне заслађене течности које привлаче паразите.Вртлари сипају шећерни сируп или тинктуру џема у резане пластичне боце.

Такве замке постављају неколико комада на свако дрво.Процес истребљења штеточина је једноставан: сваки дан додајте сируп у боцу и извадите штеточине које су упале у њега.

Закључак

Борба против трешања и црва није тешка ако на вријеме започнете рат с њима.Боље је спровести превентивне процедуре, које се састоје од прскања грмља бакарним сулфатом (10 г на 10 л воде) и отпуштањем тла.