Како се носити са шаркијем (шарама) шљивом Шљива

Упркос савременим мерама лечења биљних болести, још увек постоје неизлечиве болести. Међу њима су шарка, или богиње, шљиве. “Шарка шљива” преведена са бугарског на руски значи прстење, лукове, поцкмаркс. По први пут, болест је регистрована на граници Бугарске са Македонијом 1915. године. Може се изједначити са опасним болестима као што су јабука и краста од крушке, кокомикоза вишње.

Велике богиње практично се не могу третирати и немају дјелотворна хемијска средства, а како би се спријечила контаминација, мора се пажљиво заштитити њихово дрвеће.

Главне карактеристике

Симптоми болести појављују се на листовима, изданцима, коре, латице, воће и сјеменке. Први симптоми се јављају већ 3-4 недеље након цветања.

Први знаци великих богиња су клоротичне мрље на младим листовима, сличне прстеновима или кривудавим линијама. Посебно су видљиви ако се лист види у лумен. Ако болест напредује, листови добијају светлу боју мрамора са жуто-зеленим површинама.

У јулу, када већ постоје плодови, схарка их погоди. Плодови су такође јасно видљиве мрље, пруге или колутићи. Месо таквих шљива постаје густо, смеђе-црвено и нејестиво. Шљиве су деформисане, скупљају се,постаните ружни облик и истуширани. На њима се појављују некротични фластери. На кости су такође видљиви различити прстенови. Неки плодови су мумифицирани. Ако је дрво тешко погођено, плодови прерано падају. Губитак усјева може бити 100%.

Често лишће прерано исушује и пада. Тада гране почињу да се суше, а касније цело дрво.

Узрок болести

Узрочник болести је опасан влакнасти вирус Плум пок потивирус (ППВ).

Главни извор болести је заражени садни материјал.

Носиоци инфекције - штеточине штеточине - лисне уши.

Болест се може преносити преко стабљике током пресађивања, кроз кост обољелог стабла и током пупљења. Са земљиштем и семеном, патоген схаркеи се не преноси.

Корисне препоруке

 • употреба садног материјала без вируса;
 • користити само чисте резне алате;
 • контрола вектора афида;
 • уклањање заражених стабала из плантажа;
 • употреба отпорних и толерантних сорти.

Ако се појаве сви симптоми болести, потребно је одмах искоренити и уништити обољело стабло. Неопходно је потпуно сагоријевање свих погођених стабала, јер и најмањи знак вируса доводи до инфекције читавог врта.

Велике богиње могу утицати и на друге врсте стабала у врту: кајсије, трешње, јабуке, па чак и дуње. Препоручује се да биљке засадите најмање500 м да спријечи ширење вируса.

Превенција

Болест је лакше спречити него лечити.

Све превентивне мјере су подијељене у двије врсте - карантин и агротехнички:

Мере карантина:

 • забрана увоза биљака са територија на којима проценат болести узрокованих овом болешћу прелази 30%;
 • карантински преглед, лабораторијско испитивање;
 • само испитивање засађених стабала - током цветања и формирања јајника.

Агротехничке мере:

 • у областима континуалне инфекције, потпуна замена заражених стабала отпорнијим сортама;
 • у зони у којој су стабла само делимично погођена, уништавајући их на најрадикалнији начин - сагоревањем дрвећа и дезинфекцијом опреме;
 • уништавање различитих носача - лисних уши, крпеља итд.

Лек за шарке (богиње) још не постоји.

Биће могуће заштитити ваше дрвеће од ове болести само превенцијом, што треба да се ради током целе године.

Отпорне сорте

Међународне еколошке конференције одржане су више пута, при чему су узгајивачи одлучили које ће методе контроле помоћи у борби против ове опасне болести. На ВИ конференцији је одлучено да нема лијека за велике богиње, а најбољи метод би био да се развију отпорније врсте болести.

Југословенски професори су постигли највећи успех, који су не само доносили нове сорте, већ су нашли и оне на које богиње нису имале много утицаја.Дрвеће је дало толико плодова да је земља чак послала воће за извоз.

Резистентне сорте обухватају све врсте Валевке, а средње отпорне сорте су Елика и Валериа.

Најразграденији сорте су Нанци, Лорида, Тардицотес, Булска, Стринава и Зиммер.Ове сорте се не препоручују за куповину.

Савремени стручњаци сада прелазе ниско толерантне сорте болести са онима који јој могу одолети.Најнапреднији стручњаци у овој области су Југославија, Пољска, Мађарска и Немачка, где је као резултат тога узгајано преко 40 сорти шљива са високом стопом отпорности на болест.То су сорте: Ханита, Презент, Фелзин, Катинка, итд. Свака сорта је добила име по научнику који га је узгојио.Такође, узгајано је неколико каснијих отпорних сорти - Топ и Топхит.

Историја поријекла вируса

Прва особа која је открила шарку и описала га је Д. Атанасов.То се догодило у Бугарској 1932. године. Неколико година касније, иста болест је откривена у Југославији.До краја века, она је већ била распрострањена у Централној Европи.У нашој земљи, ова болест је погодила вртове Молдавије.Према статистикама, у то вријеме, богиње су погодиле око 90% свих вртова.

Такве су биле јаке и отпорне сорте као што су мађарски и Голдан.Отпорност на велике богиње показала је само сорте Ренклод и Анна Схпет.Међутим, нису сви вртлари послали плодове својих стабала на преглед.Многи су тражили да продају шљиве које још нису захваћене болешћуСтатистика 70-их може бити лажна како у Молдавији, тако иу читавој Европи. Међутим, почетком деведесетих година прошлог века стручњаци су тврдили да су велике богиње пронађене свуда и да је већина биљака погођена на југу.

Ако погледате статистику Русије на почетку "нуле", учесталост болести стабала овим вирусом је била 48%. Испитивања су вршена у оним дијеловима земље у којима је засађен велики број шљива. Тестирано је 6000 стабала. Импресивна је чињеница да се морски пас манифестирао не само на шљивама, већ и на другим воћкама - јабуке, трешње и брескве. Ову чињеницу провјерили су узгајивачи многих земаља. Прво, овај феномен је потврђен у Турској, где је проценат заразе кајсија мањи од 1%, док су трешње и бадеми заражени 21 и 39% широм земље.

Закључак

Схарка грм је најопаснија вирусна болест биљака, која се брзо преноси на различите начине: путем инсеката, резница током пресађивања, кроз кости обољелог стабла или током пупјења. . Шарка удара не само Фусион, већ и друге воћке. Манифестација великих богиња на листовима и плодовима. Најбољи начин да се спријечи инфекција других стабала је потпуно уништење заражених биљака и превенција болести.