Како се носити с бијелим мрљама на лишћу грожђа?

) Култура виноградарства позната је од памтивијека.Током читавог периода узгоја грожђа стекао је много болести.Посебно страшне болести винове лозе, штетне по здравље биљака и воћа.

Беле мрље на грожђу које сигнализирају болест

Врсте болести

Болести су подељене у две групе: инфективне, које се преносе са биљке на биљку, инеинфективне, које не представљају велику опасност за винограде.Болести које нису заразне природе не представљају опасност за суседне грожђе грожђа.Неинфективни облик болести добијају биљке као резултат лошег времена: град, врућина или, напротив, обилне кише и висока влажност.

Болести заразне природе преносе се између биљака од пацијента до здравог. Главна улога у преношењу болести припада гљивама или вирусима.Заразне болести су изузетно опасне: под одређеним условима развоја захватају велике површине винограда, узрокујући непоправљиву штету, до уништења усева.Карактеристична карактеристика инфекције је ширење болести независно: жива биљка је дисеминатор инфекције или исушена.

Један облик видљиве болестигрожђе - бијеле мрље на лишћу, али понекад та мјеста добијају различите боје и нијансе, од тамне до бијеле. Борба против свих болести започиње одмах свим средствима и методама.

Борба против заразних болести је подијељена на превентивне и карантинске мјере. Инфективне болести су пре свега плијесан и оидијум. Начини борбе против ових болести описани су у другим чланцима. Овдје се сматрају болести:

  1. Алтернариа.
  2. Антхрацносе.
  3. Уочена некроза.
  4. Рубела инфективна.
  5. Хлороза.
  6. Сива трулеж.
  7. Бела трулеж.
  8. Ацид Рот.

Контрола болести је главобоља узгајивача, али такође пружа задовољство увидом у резултате рада. Потребно је започети борбу против болести превенцијом. Лакше је спречити болест него да направимо титанске напоре да се елиминише једна или друга болест.

Многе болести се манифестују као беле тачке на листовима

Алтернариа

Болест се односи на гљивичне, доприноси развоју њене повећане топлоте и влаге. На првом мјесту када Алтернариа трпи лишће. Визуелно постоје беле мрље на листовима, које временом потамне. На лишћу постаје видљива плијесан. Јагоде су такође погођене, добијају неугодан изглед и укус. Појава болести пре жетве, која може уништити читаву културу, изузетно је опасна.

Болест је тешко разликовати од оидијума. Увјеравање у алтернарију ће помоћиБолестан лист, стављен у воду на тањир, прекривен мокром шалицом, стављен на топло мјесто 4-6 сати.У случају Алтернарије, лист грожђа ће постати маслина.Ефикасна метода сузбијања Алтернариа је прскање биљака са Трицходермине.

Превентивне мјере за сузбијање алтернариа - темељито чишћење винограда осушених сухих грана и лишћа приликом припреме винограда за зимовање и рано прољетно третирање винограда са Бордеаук мјешавином или Ридомилом.

За време формирања кластера користе се фунгициди Куадрис, Рапид-голд и други.Учесталост третмана је 8-15 дана.Узрочник болести зиму проводи у кори мртвих делова биљака иу биљним остацима у земљишту.

Дрога Квадрис е учинковита против Алтернариа.И цвеће и плодови су погођени.

Инфекција се шири плодном гљивицом током вегетације, способна за раст од 25-30 генерација.У прољеће топли, влажни дани, антракноза инфицира лишће. Бијеле, понекад смеђе, мале мрље које расту у величини појављују се на листовима. Оштећена подручја листова се исушују и испадају, формирајући пропуштено листовито цурење.Антхрацносе оштећује цвјетове који постају смеђи и падају након неког времена.Оштећене бобице са смеђим мрљама губе своју привлачност.На поразуизбојци прибјегавају темељном чишћењу и спаљивању од винограда.

У сврху профилаксе, у пролеће на топли дан, када дужина изданака достиже 7–12 цм, грмови грожђа се третирају са Бордовском мешавином концентрације од 3%.

Методе контроле

Прво, цветање се врши на бордеаук ликуид 1% концентрацији.Поново обрадите исти лек 2 недеље након цветања.Поликарбацин или Телдор и други фунгициди се такође користе.

Бомбе грожђа заражене антракнозом

Уочена некроза

Резултат болести увек доводи до исушивања винове лозе и винове лозе.Болест је подељена на инфективну и неинфективну форму.Уочена је некроза инфективне форме уношењем патогених вируса или бактерија у грожђе грожђа.

Неинфективна форма некрозе појављује се под неповољним временским условима.Најосетљивије на ову болест сорте грожђа хибернирају под покрићем.Као резултат наглих промена временских услова у зимском периоду: након снажних стабилних мразева, настају честа одмрзавања од кише, услови за зимовање грожђа у склоништу.

Нарочито успјешна за развој болести погађа дугу топлу јесен, а иза ње нестабилна зима.То доводи до тога да се на грожђу појављују мрље растом грма и спречавањем протока сока.

Грмови грожђа сушити и сушити.За профилаксу лишће се пажљиво уклања са територије винограда, тлаподвргава се дубоком копању, не заборављајући на правилно формирање грмља обрезивањем.Одговарајуће превентивне мере у комбинацији са терапијским - кључ успеха у лечењу уочене некрозе.Терапијске мјере су намакање садница у 3-6% -тном раствору жељезног сулфата.

Уочена некроза је узрокована вирусима и бактеријама

Инфективна рубеола

Рубела, као и претходна болест, има две врсте: инфективну и неинфективну.

Инфекција рубеоле се манифестује чињеницом да се између листова грожђа појављују беле, понекад жуте пјеге, а зависно од сорте и боје, плодине се понашају другачије: сорте са тамним плодовима имају црвенило;боја плода остаје иста.Секови листова осушени на рубели, листови се ломе, лишће се распада и распада.

Одлагање лишћа прије рока доводи до чињенице да грмље расте спорије, цвасти падају, бобице остају незреле.Није зрело за пад и пуца.Инфективна рубеола се манифестује током периода сувог и врућег времена љети на плантажама винограда засађених на сиромашним тлима.

Болест, која се развила у горе наведеним условима, не гаси се ни за време следећег влажног времена.

Неинфективна рубеола се манифестује у условима недостатка калијума у ​​земљишту.Не утичу појединачни делови грожђа, већ цео грм.Појављује се у сувим љетима са честим ноћним температурним колебањима.Чак и такоРубела може изазвати значајна оштећења на виноградима.

Начини борбе против болести

Од хемијских препарата, препоручује се употреба оних који се користе за борбу против плијесни, с том разликом што се употреба лијекова треба започети много раније него у борби против плијесни, због раније појаве рубеоле у ​​односу на плијесан. Да би се борила против неинфективне рубеоле, довољно је елиминисати услове њеног настанка. Борба против губитка лишћа је оплодити дио винограда минералима азота.

Инфективна рубеола настаје због недостатка калијума у ​​земљишту

Хлороза

Хлороза као болест појављује се на различитим биљним врстама. Као резултат болести, престаје формирање хлорофила у лишћу, не јавља се природна фотосинтеза.

Видљиви знак болести грожђа је клороза - појава листова на грмљу бијеле, свијетло жуте или других боја са блиједом бојом.

Као и многе од горе наведених болести, хлороза има две форме: инфективне и неинфективне.

Болест погађа и издвојену винову лозу и целу плантажу.

Неинфективна форма утиче на винову лозу са недостатком гвожђа у земљишту.

Методе сузбијања хлорозе

Због недостатка гвожђа у земљишту користе се гнојива која садрже жељезо. Неопходно је неколико пута обрадити грмове грожђа сулфатним гвожђем, како би се наносило ђубриво на земљиште 3-5 пута.

Хлорозу грожђа манифестује се променом боје листа

.

Греи Рот

Болест погађа бобице које се мрштавају и прекривају додиром челика. Бобице се разбијају и постају потпуно неспособне за храну. Сива трула је врло агресивна и доводи до апсолутног уништења усјева.

Начини борбе

Да би се спријечила појава сиве плијесни, подузимају се превентивне мјере које се састоје од природне вентилације грма. Да би се то постигло, секундарни изданци се одсецају благовремено, лозе се шире преко решетке и везују, баве се све врсте болести и чисте се зреле четке.Од хемикалија које се користе топсин - 100 грама на 10 хектара плантажа.

Третмани се изводе у рано прољеће, на почетку формирања бобица, у почетној фази зрења и 30 дана прије жетве.

Гомило грозда, оболело от сивнаа труба

Вхите Рот

Болест је гљивична. Интензиван развој бијеле трулежи јавља се у топлом времену с високом влажношћу непосредно прије зрења жетве. Бобице се мрштавају, изгледају депресивно и суве. Бела трулеж утиче на листове грожђа, које постају беле или светло сиве боје челика. Гране и младице добијају жаришта тамно смеђе или црне боје. Споре остају у хибернирајућем лишћу и оболелим палим бобицама.

Начини борбе

На основу горенаведеног на локацијама болести, опрезне превентивне мјере остајуберба обрађених бобица и лишћа у јесен и прерада мешавине винограда Бордеаук концентрације 2%.

Ацид Рот

Столно грожђе са јестивом коре је најрањивије. Болест се манифестује изненадном појавом трулежи у апсолутно здравим групама.

Појављује се рој мува, привучен распадљивом бобицом која мирише на оцат.Болест се развија нагло и брзо, што може довести до потпуног уништења убраних плодова.Четке, које су јуче привукле лепотом и укусом, постају потпуно неприкладне за храну или прераду.

Начини борбе против болести

Превентивне мјере се састоје у узгоју цврчака на локалитету. Ако се јављају мање штете због киселог труљења грожђа, потребно је брзо уклонити оболеле бобице поновним састављањем свих четкица са накнадном обрадом четкица са фитодермом. Може се руковати са сумпорним прахом.