Како се коњи паре?За шта?Коњи

26много великодушнији од човека, обдареног инстинктима и осећањима.Коњ чује боље од мачке, мирис је тањи од пса, осетљив је на проток времена, на промену времена ... На Земљи нема животиње која је једнака њему ”А. И. Куприн

коњи су саставни дио узгоја коња

Парење коња је природни физиолошки процес репродукције своје врсте, узгој за очување врсте.Узгој коња ово сматра интегралним дијелом узгоја за узгој и усавршавање пасмина.Током оплодње, мушка сперма избија у женске гениталије.Настаје оплодња јајета, рађа се нови живот.

Природна репродукција

Процес репродукције траје од пролећа до средине године.Стадо се састоји од једног коња и неколико кобила, не више од 12, број је регулисан природом за квалитетно ђубрење.Вођа чува стадо, штити, покрива коње.Једна од њих, алфа маре, постаје главна међу осталима.Она бира пашњаке и води групу. У процесу оплемењивања има предност међу другим кобила.Често вођа означава коње из свог стада.Мушки појединци од свихврсте копитара су увек спремне за коитус, женке - само за време лова. Коњи се догађају до неколико пута дневно. Понекад, под утицајем сексуалне жеље, коњ покушава покрити кобилу која се не игра, а није спремна за репродукцију потомства. Оплодња неће, али изазвати преурањени еструс. У дивљини, парење коња се контролише на нивоу гена, чувајући изглед и корелацију унутар популација.

Марес со готови за парјење само в период на лов

.

Стријелци лова

Ждребци осјећају приступ лова на кобиле. Током овог периода, претече (проеструс) мужјаци удварају женке, обраћајући им повећану пажњу: штипање кобила за врат, њушкање гениталија. Када почне еструс и оплодња постане могућа, кобилица подиже реп, шири своје задње ноге, лагано се наслања на тло, отвара се вулвом. Када се еструс (екструзија) јави излучивање слузи из вагине, могуће често уринирање, "треперење". Мирис излучен из гениталија привлачи мушкарце. Младе кобиле, по први пут осећајући необичну потребу за интимношћу, постају тишине. Период лова траје од 3 до 1 дана. Уобичајено је да се кобила прекрије дан након почетка еструса како би се добила максимална гаранција оплодње.

У случају неуспјеха, још увијек је могуће поновити парење ако кобила још увијек игра.

Осврнувши се на приступ лова, пастух почиње да се брине о кобили

Процес осемењивања

У процесучлан удварања укрућује и напушта рупу.Коњ скаче на кобилу, прекрива је предњим ногама, поставља се.Ерентирани пенис улази у вагину кобиле, јавља се ерупција семена.Цоитус траје од 12 до 16 секунди.У добрим околностима долази до оплодње.

Млади мушкарци понекад не успеју.Због њиховог неискуства праве бројне грешке: не скачу са леђа, већ са стране, често немирне, дозвољавају рану ејакулацију.Они брзо уче и стичу искуство.Следећи пут ждријебе лако премазе женку.

Овулација ће се наставити ако није дошло до оплодње.Након рођења потомака, кобиле ће ловити за 8-10 дана.

Старост за парење

У припреми за репродукцију, важан је пажљив одабир партнера.Обично до двије године млади младунчад не допушта самом коњу, а када дође период сексуалне активности, старост јој се приближава три године.

Пубертет на кобила се појавува в третата година на живот

Како се припреми за парење

За пари, кандидати са добрим учинком и изгледомодликује се високим педигреом, добрим наслеђем.Учинак жене може бити мањи од учинка мушкарца.4-6 недеља пре предвиђене инсеминације, у храну се уводи додатна храна, обезбеђује се боља нега, а неколико дана пре тога се проверава сперма коња и прегледавају се репродуктивни органи кобила.

Избор сорти

Коњи за узгој су пажљиво одабрани.Од тога зависе подаци о будућем потомству.Женка је изабрана за таквог раста као произвођач, или нешто већа, али не и мала и крхка у односу на њега.За чисте пасмине забрањено је мијешати педигре животиња једне врсте с другом. Коњ мора бити пасмина коју желите да добијете. За узгој се за ову везу користе само кобиле док се пасмина не потврди.Понављајући процедуру са обичним коњем осам пута, можете рећи да сте добили чисто потомство.Изаберите здраве и лепе родитеље са својственим особинама пасмине.

Забрањено је мешање вредних пасмина током парења

Која врста парења може да се догоди

Када се пари коњи, користе се различите методе.Најчешћи су ручни, кипови и косиацхни начини.Они су исти као иу природи.Човек је само посматрач и лектор.Одабиру се најпогоднији коњи, одређују се знаци који су требали имати потомство, парови се праве.

У пољопривреди и малим фармама се ручно парење обично користи због своје једноставности, јефтиности и добрих резултата. Ждребаци оплођују кобиле са великом вероватноћом зачећа (90-95%), уз правилну негу, расте лепо, здраво потомство.

Приликом ручног парења препоручује се:

  1. Користите мирно, не бучно место.
  2. Кобила мора бити инсталирана тако да јој се обезбедилак приступ, пожељно је мало подићи дупе.
  3. Уклоните потковице, ако је опстинска патка - користите случајни појас за заштиту пастуха

Уочи процеса парења коња, потребно је мало проучавати њихове навике. Сваки од њих има свој карактер. Важно је да се они воле. Нека смрде, смире се, осећају се безбедно.

Пастух и кобила треба да се навикнуваат

.

Кошење и кошња се користе у стадима. Само се кључање догађа у оловци. Узгојни коњ остаје са групом кобила (од три до седам). Он бира партнере за парење.

Након парења, кобиле се одводе до стада, а пастух неко вријеме добива на снази и придружује се стаду.

Кошење се разликује по томе што се већи број коња узима у стадо (од двадесет до двадесет пет). Племенски коњ је са њима на пашњаку цијелу сезону парења. Коњи су релативно слободни да бирају. Плодност 90-95%.

Вештачка оплодња

Велике фарме и газдинства користе вјештачку оплодњу. Технике оплодње убризгавају разређену сперму у вагину кобиле. Избор коња одвија се на стандардни начин. Предности ове методе.

Сперма коњара се ефикасно користи. Са једном разређеном дозом, око двадесет коња је оплођено и до пет стотина у сезони.

  1. Мушки узгој се не исцрпљује.
  2. Сакупљена сперма се замрзава у течном азоту, пре него што је изабереспецијални параметри (висока покретљивост сперме и одређена концентрација у разређеном стању).
  3. Банка сперме је спашена, што омогућава да се дуго користе генетски подаци о најобразнијим коњима за оплодњу.
  4. Не преноси се инфекција.

Случај коња није само важан процес репродукције врсте, већ је и једна од главних компоненти у узгоју коња за узгој расних коња, побољшање постојећих и узгој нових раса. Развијена је огромна база знања којом се постижу добри резултати за појаву здравог потомства.