Како се формирају рукави грожђа?

Грожђе је један од најукуснијих плодова.Испуњен сунцем и соком, он ће дати великодушну жетву ономе ко ће марљиво радити без штедње времена и енергије.И истина је да грм добро расте, развија се и доноси плодове, морате бити у стању да се добро бринете о њему.Али сви напори ће бити у потпуности надокнађени укусним плодовима.

Формирање рукава грожђа омогућава да добијете максималне приносе

Међу многим неопходним мјерама за збрињавање грожђа, формирање рукава заузима једно од најважнијих мјеста, због тога каколоза зависи од количине и квалитета усева.Рукави су важни и зато што измјењују нутријенте између коријена, лишћа и гроздова грожђа.Због тога је важно научити како правилно поставити такву размјену тако да се грм развија и не треба влагу, корисне елементе који се могу узети само из тла.

Карактеристике грожђа каобиљни усеви

Популарно међу баштованима, грожђе није само због свог одличног укуса, већ и због активног раста и гипкости у правцу винове лозе.То је зато што је грожђе винова лоза, а дужина његових петљи може досећи више од једног метра, плетећи све до чега може доћи.Биљка има свој природни задатак - протеже се до сунчевих зрака, акумулира храњиве твари и даје плодове. Јер грм треба да буде опрезан, јер ако не сечете грожђе, не формирате грмље, он не само да ће све заокружити, али плодови неће бити тако велики и слатки.Из тог разлога, неопходна акција за постизање резултата је формирање грана грожђа.

Зрели виногради се регенеришу великом брзином, јер одсецање додатних грана није само могуће, већ је неопходно за нормално функционисање жбуња.Дајући винограду жељени облик, могуће је не само осигурати бољу природну свјетлост и приступ зрака кластерима, већ и учинити кориштење простора у врту рационалнијим.Такође повећава отпорност на болести и повећава резултате приноса.

Зрели виногради захтевају редовно орезивање и формирање

Терминологија процеса формирања грожђа

За оне који тек уче како да брину о грожђу, биће од помоћинаучити значење основних појмова тако да је при опису формирања рукава лакше уочити информације.Следећи термини ће бити корисни:

 • Печати.Овимтермин означава дебло грма у његовој бази.
 • Рукавица Ово је грана која је формирана неколико година. Његова дужина зависи од типа одабраног грмља. Подврста рукава је рог - то је скраћена грана (око 10 цм).
 • Воће везе. Овакав назив се даје елементима винограда који се формирају као резултат обрезивања, што доводи до уједињења замјенских чворова с воћним стријелама (лозом).
 • Годишња винова лоза је грана која је израсла из пупољака током цијеле године. Она је, за разлику од старе лозе зелене и меке.
 • Пасаинок - назив изданака који потичу из пупољака синуса листа у главном изданку грма.
 • Чвор замјене је једногодишњи бијег. Резидба се јавља у јесен не више од два пупољка. Од такве кучке, плодоносна лоза ће расти следећег пролећа.
 • Плод са виновом лозом је винова лоза која ће директно донети плод.
 • Треллис се зове вештачка потпора, чије је стварање неопходно за подршку грму. У процесу узгоја решетке може бити уплетена винова лоза.

Формирање грмља методом кордона, од прве до пете године

Како правилно формирати рукаве грожђа

Није тако тешко формирати грожђе као што би се то могло чинити на први поглед. Главно је знати кључне принципе поступка, као и посебности развоја ове јединствене биљке.

Важно је запамтити да грожђе има тенденцију да даје изданке који су већ спремнижетву из сваког пупољака који није био исечен зими.Према томе, ако не ометате раст грма, сваке године ће се број винове лозе само повећати.Иако изгледа лијепо, али густ и бујан грм не даје жељени број гроздова.Да, и они који су расли неће испунити очекивања.

Бројот на излегу, којто треба да се остави, зависи од сортата на растеното, од форма на грмот и од како се развијаат плодове.Али у сваком случају, формирање треба да се одвија оптимално, са планом.А план може бити само један - квалитетна жетва.Али најчешће оставите три рукава, тако да грожђе боље доноси плодове.Стога, да би се постигао жељени резултат у најкраћем могућем року, дати планирани облик грму што је прије могуће.

Обликовање чашице у облику чашице

Како водити раст грожђа у првих 5 година

Прва година

Важно је одредити потребну основу за облик растагрожђе.Ово омогућава култури да расте здраво.Главни задатак у овом периоду је формирање једног јаког рукава.

Друга година

Вино које је расло у првој години већ мора бити украшено тако да се може користити решетка.Дакле, на грани је вриједно оставити само оне оци које су постављене испод (не висе од 3 за непокривени грм и не висе од 5 за покривање), а сви остали су подвргнути резању шкаре.

Када изданци порасте, потребно их је везати за жицу.Одрастање пасторака на грму пре него што се жица избрише.ОдИзнад почиње формирање грма, односно, са замишљеном формом.

То може бити:

 • Вентилаторски грм са више кракова.У овом случају, на свакој побјећи у подручју првог реда жице остају око двије пасторке.Врхови изданака треба уклонити.
 • Низкосхтамбови.Са овом формацијом, морате оставити на излазу у подручју прве жице 2 пасторка.Врх штапа је такође уклоњен.72
 • Да би се формирала висока сомтамичка грожђа, уклонити све пасторке који расту у тзв.Врхови изданака.
 • Да бисте направили комбиновани облик, оставите три пуца.Од њих, један за стварање стабла са висином која је описана у претходним облицима, а од друга два изданка формирају рукавце (у подручју прве жице преостале су 2 степенице).Врхови су такође уклоњени.

Али без обзира на то који је облик изабран, запамтите да су све остале пасторке уклоњене.Пуцњеви везани усправно.Да би млади грм могао брже расти и развијати се, треба уклонити већину цвасти.У јесен се врши обрезивање незрелих листова и винове лозе.Ако је грожђе откривено, њихов спуд.Укривна такођер припремљен за зиму у складу с препорукама вртлара.

Трећа година

Сви ти изданци који су остављени за раст у другој години живота грма постају у овој фазисхтамбом или слееве. Љестве које су до тада остале на пуцњавама биле би дрвене. То су воћне стријеле младог грожђа. У овом тренутку боље је не ловити велике жетве, већ наставити да расте грм. Да бисте то учинили, оптерећење грм треба да буде умерен - пола норме одрасле биљке. Да бисте то урадили, дужина стрелице треба да буде упола краћа, а изданци треба да се разрјеђују. И грожђе које вриједи оставити, такођер, не више од половине.

У јесен припремамо грожђе за зиму. Да бисте то урадили, изрежите незрелу лозу и лишће. Грмови који не захтевају склониште за зиму вреде гомилу. Они којима је потребно склониште, прво морају бити правилно припремљени. На грмљу оставите два зрела лоза смјештена близу рукава, а остатак - уклоните. Даље, грм је везан и прекривен зими.

Формирање грожђа у трећој години у пролеће: воћне стријеле, замјенски чворови, рукави и глава грма

Четврта година

Чак и пре него што очи процветају, потребно је формирати плодну везу. Да бисте то урадили, бира се бекство, које се налази ближе рукаву или стаблу, и исече га на два, максимално три ока. Овако се формира чвор супституције. Још један бијег би требао заузети хоризонтални положај - то ће бити стрелица воћа. Вишак раста је подложан обрезивању. Оптерећење на грожђе 4 године раста не би требало да пређе 3/4 оптерећења одраслог винограда.

Припрема за зиму је следећа: уклоните несварен винову лозу, раст и лишће, спудите грм који није прекривен зимом. Инпокрити 2-3 лозе на рукавима на рукавима, остатак је уклоњен. Грожђе мора бити везано и покривено.

Пета година

Од почетка пролећа требало би извршити и обрезивање воћара који су плодоносили прошле јесени. Будите опрезни са чворовима замене, јер они који се формирају на њима ће формирати нове воћне јединице. Да би се то урадило, најближа грана на рукаву треба да буде одсечена на чвору, а следећа лоза ће постати воћна стрела. Од ове године грм се може сматрати одраслим и дати пуну снагу. Формирање нових веза мора се понављати сваког прољећа.

Ако следите ово упутство, чак ће и почетник у области баштованства моћи да узгаја диван и плодан грм.

Обрезивање грожђа у петој години служи завршном формирању грма

Савјети за подрезивање рукава грожђа

Да би се исправно обавили радови на формирању рукава, потребно је познавати мале принципе, којима се могу постићи добри резултати:

 • Сва оруђа са којима се обавља рад на формирању грожђа морају бити чиста и оштра, јер блатом можете донијети ту болест и оштетити лозу тупим алатом.
 • У пролеће, трава која је доносила плод прошле године треба да се орезује.
 • Ако у пролеће, када се формира воћна веза, постоји недостатак изданака на заменским чворовима, не треба се узнемиравати. Веза се може формирати од изданака који су постављениловер битцх. У таквом случају, потребно је уклонити предуг рукав како би плодоносна лоза добила најјачи и најразвијенији изданак.
 • Ако је потребно формирати старо грожђе, очврслу винову лозу треба уклонити ближе подножју под кутом од 90 степени како би се смањила величина грожђа.
 • Сви резови који се изводе на годишњој лози се праве у интерноду.
 • Ти изданци који проклијају из корена (називају се спинери) се секу што дубље у земљи.
 • Запамтите да када скривате грожђе за зиму, можете повриједити рукав, јер полагање грана треба обавити пажљиво.

Старије гране треба резати под углом од 90 степени

Зашто грапе слеевес

Не формирајте грмље грожђа и не занемарите стварање рукава, јер је ова вишегодишња лоза неопходна да биљка испоручује воду, хранљиве материје које апсорбују корење из земље и морају проћи до лишћа, гроздова. Такође се преко рукава преносе у корене супстанци које у процесу фотосинтезе производе лишће. Такође, рукави грма - својеврсно складиште свих потребних супстанци и подршка винограду.

Колико руку је на грму и која је њихова дужина одређује величину гроздова и њихове укусне и квантитативне квалитете.Свака сорта има своју дужину рукава. Али то није само због варијетета сорте, разлика може бити и због тога што када се узгајају грмови постоје различити услови, или различита старост биљке.

Виноград стално мора да замени рукаве, јери они постају стари, разболи се.Обично се замењују оне вишегодишње гране које су провеле око 5 година на грму, али прерана смрт може бити изазвана неправилним обрезивањем грма, наношењем штете током зимског периода, оштећењем услед болести или мраза.

Како приметити стари или болни рукав

Гране могу да се појаве на винограду који захтева правовремену резидбу.То је трс који је болестан или стар.Многи млади вртлари не знају како да препознају рукав који је болестан или старење.Али то није тешко, треба само пажљиво погледати.На таквим рукавима је много слабији него на другим, избојци расту, очи су слабо развијене, исушују се, чак и ако су добро развијене у пролеће.То је зато што ткива вишегодишњих трсова умиру и не пружају одговарајућу количину хранљивих материја.

Други знак је клијање у подножју пацијентовог рукава добрих и јаких изданака, који могу замијенити застарјелу грану.

Стари рукав грожђа даје мање избојака

Како заменити застарјеле рукавце новим

Дуго времена уживати у винограду са својим укусним плодовима, не треба заборавитида старе рукавце треба систематски замијенити новим, тако да се вријеме уреди.Уосталом, ове гране доносе слабу културу, имају већи број изданака, одабиру оне хранљиве материје, влагу, која може доћи до четкица.

Зато што све старе или слабе гране треба заменити.Да би то урадили, идитеједан од најбољих изданака узгајан у близини гране, и исећи га тако да буде исте дужине као и рукав.Ако треба расти гране до средње дужине, као и дуже од рукава, након што су пупољци процвали, избојци се режу на рукаву, који се само формира и који ће заменити стари, осим за прва четири.Следеће године ће се формирати линкови, а стари рукави се могу уклонити.

Користи од формирања великих рукава не само да могу замијенити болне гране, већ и потпуно обновити грм, након чега ће наставити одушевити своје власнике одличном жетвом.

Брига за грожђе је веома напоран посао, морате знати како да то урадите како треба.Али ако све то једном смислите, онда можете лако да узгајате ово слатко, сунчано воће које задовољава ваше очи зеленим лишћем и грашком.