Како се ефикасно носити са грчевима на грожђу

Грожђе, као и друге биљке, захтева велику пажњу за себечитав период живота, од припреме саднице до жетве.Грожђе грожђа је стално изложено мноштву опасности које их могу потпуно уништити или проузроковати озбиљну штету.Климатске забуне, разне болести, штетне инсекте, многе врсте птица и животиња прете.

Крис паук може проузроковати озбиљно оштећење винограда

Један од најопаснијих и најчешћих непријатеља грожђа је гриња.Управо овај мали живи организам бескраљежњака доноси огромну количину проблема за љубитеље узгоја корисних биљака.А да би се грожђе заштитило од овог "подмуклог" непријатеља, сваки узгајивач би требао да зна све о овом представнику класе паучњака: шта је он, који знакови говоре о његовој активности на биљкама, какву штету може донети, које методе и методе треба применити,да се ефикасно бори и победи.

Тетраницхидае или оболочниј паук: обси информации

Както е описано възможно, пътнически грин се отнаса до малите бескралеснијите членожонци.арахнида живих организама. Има овално тело зелено-жуто, смеђе или црвено, у већини случајева са тамнијим у латералним деловима тела. Величина крпеља је мала, не достиже 1 цм (0,3-0,7 мм дужине).Пробијање листног ткива, штеточина оставља своју “пљувачку”, што узрокује болно оштећење биљке, неправилну деобу ћелија и нарушавање животних процеса.Као резултат живота и исхране, ослобађају паучину, под којом формирају своје колоније. Животни циклус крпеља има следеће фазе: јаје, ларва, нимфа, одрасла крпеља. Репродукција се јавља као резултат оплодње женских јединки од стране мушких представника, али се сусреће и партеногенеза (репродукција без оплодње, у ком случају се појављују само мушкарци). За разлику од одраслих, ларве животиње имају три пара ногу.

Појава гриња на грожђу праћена је оштећењем лишћа, које се, у зависности од сорте, пожуте или постају црвене. Листови су прекривени мрљама црвене, сребрне и бледо жуте боје. На сенци (доња) страна су беле боје. У будућности, листови су прекривени карактеристичним цветањем дувана, почињу се коврчати, сушити и отпасти. Облик лезије и боја могу се разликовати у зависности од врсте штеточине.

У природи постоји прилично велика разноликост врста паука. Међу најактивнијим, најчешћим и опаснијим су око 40сорте (у неким изворима називају се до 70 врста), које укључују:

 1. Тетраницхус уртицае Коцх - уобичајено.
 2. Тетраницхус лурцестаницус Уг. етНик - Туркестан.
 3. Сцхизотетраницхус пруни Оудмс - врт.
 4. Паноницхус улми Коцх - црвени стакленик.
 5. Цоломерус витис Пгст - грожђе (осетљив пруритус).
 6. Тетраницхус симилес - хербал.

Ординари Спидер Веб

Представници ове врсте имају овално тијело са четири пара ногу. Појединци достижу величину од 0,6-0,7 мм, имају жућкасту или зеленкасту нијансу са тамним мрљама у латералним предјелима леђне стране. Након оплодње, женке добијају црвенкасто-наранџасту боју до краја љета.

Представнице жена чекају хладно раздобље у години на грмље грожђа (испод љуштене коре, у пукотинама и лезијама) или у непосредној близини (у биљним остацима). У периоду када се околни ваздух загреје до 13 степени, крпељи почињу да се „пробуде“, испуштају се на лишће, усисавају храњиве сокове из ткива и полажу јаја. Пролећни развој се дешава на коровској вегетацији поред грмља грожђа, на који касније пролази. Време развоја једне генерације од 9-15 мрежа.Једна женска штеточина за сезону узгаја 10-15 генерација, његова плодност је око 100 јаја.Обавља активан живот на сјеновитој страни лишћа. Најповољнији услови за обичну крпицу -просечна температура је 24-34 степени, а релативна влажност око 50%, односно, ова врста добија највећу дистрибуцију у периоду топлог и сувог лета.

Обичаа часть оболочнаа пук сок от листка грозда

Туркестан Спидер Веб

Ова врста крпеља је нешто мања од обичне (0.5-0.6 мм), има карактеристичне избочине изнад и испод тела. Појединци женског пола имају светло зелену боју, а зими црвену боју. Ларве имају бледо зеленкасту боју теле. Зимовање се врши колонијама мале нумеричке величине на корову поред грмља грожђа, у остацима биљног поријекла. Појављују се на грожђу прилично касно - крајем јуна и јула. Женке ове врсте су плодније - у просеку лежи до 500 јаја. Просечан живот жене је 80 дана. Развој појединаца у стање одраслих јавља се за 10-15 дана. За период зимовања, женке одлазе у августу - почетком септембра, након што се роди 10-12-12 генерација.

Гарден Спидер Веб

Управо ова сорта наноси највећу штету виноградима. Одрасли малих димензија (0,4 мм), тијело има оваласто-дугуљаст облик са сужењем на полеђини. Боја женки је зеленкасто-жута (лети) и наранџасто-црвена (зими). Мужјаци су мањи, имају карактеристичну боју жуто-зелене боје. Оплодене женске представнице врсте зими у колонијама од 10 до 150 јединки директно на грмљу грожђа, у пукотинама коре.

Почињеактивност после зимског периода, када просечна температура достигне 12 степени, а пупољак се распада.

Представнице жена налазе се на полеђини лишћа и почињу се активно хранити.Једну недељу након ослобађања, јаја се полажу у подножје лишћа иу вене.Животни век једне женке је око месец дана, током које она полаже око 100 јаја.Развој младе стоке се јавља врло брзо у року од 7 дана.У току живота жена даје живот 4-9 генерација (у зависности од подручја станишта).За зимовање женке одлазе крајем августа.

За зиму, женске гриње добијају црвенкасту нијансу.Тело одраслог овала.Млечно беле или жућкасте боје.Штеточина је врло мала - око 0,2 мм.Зиме у бубрезима, пукотине коре, остаци органског порекла. Колонија током зимовања може досећи 1000 јединки. Ширење штеточина настаје дјеловањем јаких вјетрова, животиња, птица и инсеката.Од тешког оштећења услед сврбежа на листовима са унутрашње стране, јављају се конкавне овалне лезије, прекривене дебелим белим слојем филца (односно, на спољашњој страни се формирају овалне отеклине).

Злонамерна изложеност

Витална активност крпеља доводи до озбиљних патоанатомских и физиолошких и биохемијских последица:

 1. Смањење садржаја суве материје биљке.
 2. Промене у садржају угљених хидрата, хлорофила и жутих пигмената у биљним ткивима.
 3. Смањење активности асимилативних, транспирационих и респираторних процеса.
 4. Смањење садржаја азота.
 5. Смањена активност ензима.
 6. Промене у броју и саставу аминокиселина.
 7. Смањена фотосинтеза.

Све ово се визуелно манифестује у виду браонирања и преране распадања лишћа. Поред тога, квалитет винове лозе се значајно погоршава, а интензитет његовог раста и старења се смањује.

Присуство крпеља доводи до смањења обима усева за 20-50%, а укусна својства плодова се озбиљно погоршавају. Ако се штетни ефекат настави на непрекидној основи без предузимања мера за сузбијање грожђа, грожђе умире у року од 2-5 година.

Не постоје сорте грожђа које су апсолутно отпорне на активност гриња паукова, али свака сорта има своје карактеристике у смислу реакције на негативне ефекте бескраљежњака.

Знаки на първика на гроздје

Како се борити: мјере и методе

Мере за контролу кљуна обухватају читав низ активности, што укључује:

 • агротехнички радови;
 • хемијска обрада.

Будући да већина врста преживљава зимске мјесеце уз грмове винове лозе, на коровима и биљним остацима, потребно је систематски чистити тло од корова и органских састојакаостатака.Захваћени листови и мртва кора треба уклонити и спалити како би се смањила могућност паразита за хибернацију.Неће бити сувишно повремено ископавати земљиште око лозе. Није потребно садити цвијеће или друге биљке које могу постати извор ширења штеточина поред грожђа.

Мере хемијске обраде обухватају:

 1. Прскање посебним средствима за уништавање одраслих јединки, ларви и јаја крпеља. Препоручује се коришћење нитрофена. Они се прскају грмљем у прољеће, у периоду када се одвија процес пупања. Након што се пупољци растворе, биљка се третира са раствором 0,02% акарицидног лека. Прскање овог лека се врши једном у 14 дана. Ове мере ће уништити паразите на грмљу.
 2. Третирање грмља са ДНОЦ-ом 2 пута годишње (у пролеће - пре цветања пупољака, у јесен - након спуштања лишћа). ДНОЦ је ефикасан лек као мера за борбу против гриња, али се користи и за уништавање других врста.
 3. Уз висок степен оштећења биљака, гриња користи моћне лијекове-акарициде (Омите, Санмите, Демити, Перитроидс, Амитраз, Пиридабен, Пропаргид, итд.). Када користите акарициде, треба да будете веома опрезни у вези са дозом и учесталошћу лечења, јер ове супстанце нису безопасне за биљку. Мање токсична алтернатива овим лијековима је рјешење базирано на спиридоклофену (Енвидор).
 4. Третман растворакалоид сулфур.Ова контролна мера се производи када изданке грожђа нарасту до 5 цм, а калоидни сумпор, за разлику од многих других хемијских агенаса, не поседује особине које штете не само штеточинама, већ и самој биљци.Делује само када температура ваздуха није нижа од 15 степени.Лоша страна је да не штети јајима, што не може гарантовати потпуно уништење крпеља.
 5. Обрада рукава, винове лозе, грмља дебла са 5% бујона лимете.Произведено је у јесен, након завршетка пада листа.
 6. Распршивање 7% емулзије антраценског уља.Производи се у пролеће, пре паузе пупољка.

Лек ДНОЦ се користи 2 пута годишње - у пролеће и јесен

Борба против штеточина је могућа само уз правилне препарате за прскање.Пошто се гриње налазе на унутрашњости листова, потребно је да попрскате унутрашњост лишћа.Ефикасност употребе лекова процењује се по појављивању нових листова.Ако се након прскања то не догоди, мјере контроле су биле успјешне, али једнократна употреба било којег лијека не уништава у потпуности све штеточине.Крпељ користи своју мрежу као средство заштите, у многим врстама колоније се налази испод „паучине“, што отежава приступ средствима заштите и борбе, захтијева пажљивије и поновљено излагање.

Крпељи, као и многи други штетници, имају високу прилагодљивост на ефекте специјалних средстава контроле,тако да константна употреба исте методе може изгубити своју ефикасност током времена.

Због тога је најбоља опција за уништење паразита комбинована употреба различитих лијекова, алата и метода.Ово ће се ослободити опасног непријатеља грожђа.

Искусни узгајивачи на својим парцелама, који знају како да се носе са штеточинама и разумеју штетне ефекте хемикалија на квалитет грожђа, користе традиционалне методе и импровизована средства за борбу.Пошто врсте паук-гриња не толеришу прекомерну влагу, средство за борбу против њега је добро систематско заливање и влажење биљака.Ефикасна примена прскања грмља специјалним воденим раствором са додатком сапуна.