Како самостално засадити лешнике у земљи Валнут

Лешници се могу наћи не само у шумиљешњака, али и на парцелама у врту.Многи од овог укусног ораха, али не знају сви како се узгајају лешници у земљи.Није тако тешко.Једини проблем који се може сусрести код садње је недостатак простора, јер је за раст жбуња потребна велика површина.

Љешњак се може узгајати у условима обичне љетње куће

Гдје се могу добити саднице за садњу

Љешњак се назива љешњак или љешњак.Користи се у производњи кондиторских, кухињских, биолошки активних адитива у храни.У ове сврхе, лешници се узгајају у индустријским размерама, али чак и са неколико грмова у земљи можете добити пристојну жетву.Главна ствар је изабрати здраву и јаку биљку за садњу.

Пожељно је одабрати култивисане саднице.Они дају већи принос и мање захтевни на земљи.Неке сорте лешника су отпорније на мраз и погодне су за садњу у северним регионима.А младице узете из шумске лешнике могу бити погођене паразитима и гљивичним болестима. Орашасти плодови сакупљени у шуми могу се клијати и садити, али у овом случају, усев ће морати да чека неколико година дуже.

Не препоручује се куповина садница сумњивог квалитета, иначе осим штеточина и болестиМожете узгајати орах, дајући веома лошу жетву.

Саднице љешњака треба купити у специјализованим расадницима

Припрема за слетање

Прије садње потребно је унапријед припремити мјесто и тло за љешњаке. Овај грм воли плодну, добро прозрачену земљу. 2-3 месеца пре сетве, органска ђубрива се наносе на тло - дивизија или птичји измет. Препоручује се да се земљиште оплоди ђубривима која садрже фосфор, што ће помоћи брзој рестаурацији корена биљака оштећених након трансплантације.

Припрема садница пре садње у земљу:

  1. Ако су корени ораха били у земљаној коми, онда се земља не уклања када се сади. Овај грм ће се брже укоријенити.
  2. Ако се љешњаци засаде на јесен, врх изданака се орезује.
  3. Пре засађивања у земљу, препоручује се третирање корена посебним средствима која подстичу формирање корена.

Избор места за садњу младе биљке је важан елемент за добијање високих приноса.Лешници добро подносе јаке сенке и директну сунчеву светлост.Боље је да сенка зграда или ограда падне на грмље. Локација не би требала бити разнесена вјетром или бити на брду. Садња грмља дуж ограде или зида куће била би одлична опција. Када расте лешник, то ће створити изглед живице.

Грм љешњака најбоље расте на отвореном, али благо засјењеном подручју

Садња лешника у земљи

Када се утврди мјесто садње, треба га очистити од корова, посебно што се тиче пшеничне траве и других вишегодишњих корова. Њихови корени ометају нормалну апсорпцију хранљивих материја лешниковим ризомом.

Јама испод жбуња се извлачи око 5–0,6 метара дубоко. На дну ставите трећи део кашике пепела и иструну кравље балеге. Све је то у праху са површинским слојем плодног тла.

Садите љешњаке у јесен или прољеће, али је боље да то урадите крајем септембра или у октобру. Грмље засађене током овог периода боље живе и умиру рјеђе након прве зиме. Ова карактеристика је због кратког периода "зимског сна" у орах. Кретање сока почиње почетком марта. Лешник засађен у октобру, има времена да се укорије прије првог мраза, а почетком прољећа почиње брзо расти.

Лешник својствен унакрсном опрашивању, дакле, да би се добио усјев, морате имати најмање два грмља. Што је већа њихова парцела, то је већи принос.

Све сорте немају исте периоде опрашивања. Боље је питати о томе у расаднику пре куповине, јер можете засадити лешник, који ће цветати у различито време и неће опрашивати.

Лешник стално даје блиски раст. Ако га се не ослободите, онда ће матична биљка бити претрпана и њен принос ће пасти. Ови млади изданци се могу једноставно рециклирати или користити за проширење лешника. Ископавају се и седе на удаљености од 5-6 метара једна од друге.

Цветови љешњакаунакрсна опрашивања

Брига за лешнике након садње

Да би грм укоријенио, није довољно купити јаку садницу и посадити је у земљу, потребно је да се брига о младој биљци након садње.Хазел тражи воду.У прегријаном земљишту, орах се суши, оставља лишће, даје лоше приносе или уопште не доноси плодове.

​​

Током сезоне, лешници се залијевају најмање 6-7 пута, након чега се попуштају, али не дубље од 5-10 центиметара, јер су корени грмља прилично близу површине.Нега водене неге:

  • да се храни минералним и органским ђубривима;
  • стањивање грана 5–6 година након садње;
  • сакупљају отпало лишће у јесен и спаљују их како би спријечили болести и штеточине.

За разлику од многих других грмова, лешник не треба обрезивање.Јајник се формира на крајевима младих младица, ако се режу, жетва не може чекати ове године.

Препоручује се малчирати земљу испод грмља.Ово ће помоћи да се задржи влага у земљишту дуже време.Такође, малч спречава раст корова, али не штеди лешник од коренових изданака.Пиљевина, дрвна сјечка, слама, игле или тресет су одлични за малчирање.

Љешњаци су довољно једноставни да расту у земљи, ако одговорно одете на куповину садног материјала и процес садње грмља.Хазел почиње да доноси плодове за 4-5 година и повећава продуктивност са сваком наредном годином.