Како садити шљиву у пролеће и јесен Шљива

Агрономи тврде да је садња шљива одговарајућа у јесен. Прољеће је период када почиње активно кретање сокова, што значи да ће стопа преживљавања бити висока. Ово је боље вријеме за постављање врта. Али постоје и присталице да засију шљиву за зиму.

Нијансе пролећне садње

Садити шљиве у пролеће на отвореном терену што је пре могуће. Време од 20. априла до 10. маја је погодно за ово. Током овог периода, земља је већ замрзнута и садница шљива ће се укоријенити. Биљка касније не вреди. Избор топлих сезонских гаранција:

 1. Високе шансе за пресађивање, јер су корени у топлој земљи.
 2. Брзи раст.
 3. Отпорност на зимовање.

Пре садње, потребно је припремити саднице, алате, проучити технологију и научити како и како третирати младу башту од штеточина у љето.

Припрема садница

Дрвеће се може купити или узгајати самостално. Пре садње треба третирати ризоме од штеточина.

Захтеви за саднице:

 • без недостатака и сломљених парцела;
 • ризом не мање од 3-5 комада. 25 цм сваки;
 • без напада и страних формација.

Процес

Температура, светлост и влажност су важни за шљиве. На градилишту изаберите сунчано, не превише ветровито место.Оптимално засадите шљиву у згради или огради која ће је штитити од сјеверног и западног вјетра.Киселост земљишта треба да буде 6,8–7,2. Не можете садити дрво на глиновитом или мочварном земљишту на јужним падинама. Слетање је најбоље урадити заједно.

Упутство корак по корак:

 1. Ископајте подземну рупу дубине 50 цм, ширине 1 м.
 2. Напуните 2/3 висине слојем земље. Мешати са пепелом, компостом и другим ђубривима.
 3. Поставите врат корена саднице 5 цм изнад земље.
 4. Поставите цијев усправно.
 5. Напуните јаму земљом.

За млада стабла ставите вертикалну подршку. Одједном се сипа 2 канте воде, најмање 4 пута по сезони. Удаљеност се подешава у зависности од типа: флип-флопи захтевају најмање 3 м, компактни - 1,5 м.

Аутумн плантинг

Не препоручује се за младе биљке, ако говоримо о сталном мјесту. Већи дио зиме морате засадити дрвеће, које се затим пребацује на друго мјесто. То можете урадити 1-1,5 месеци. пре него што се земљиште замрзне, након завршетка вегетативног периода биљке. Током јесени није потребна додатна брига.

Припрема садница

Да би дрво добро издржало зиму, изабрани су одређени примерци за садњу:

 • шљиве са добро развијеним кореновим системом, старости од 1 године;
 • здрава стабла;
 • сорте отпорне на ниске температуре.

Садња дрвета на јесен ће имати другачији начин него у пролеће. Такођер је потребно оплодити тло и припремити покривни материјал за зимовање садница.

Опис процеса

Једноставна правила за садњу шљиве у јесен на отвореном пољу у сеоској кући:

 1. Припремите прајмер. 2 недеље у јами 60 × 80 цм за попуну земље, песка и ђубрива - стајњака, калијумове соли, суперфосфата.
 2. Поставите садницу под углом, косо на земљу. У јесен је потребно покрити је за зиму.
 3. Вода.
 4. Малчирати са тресетом или сијеном.

Касне јесени садница је прекривена земљом и покривена. Пали снег ће штитити од ниских температура. Већ у прољеће, такво дрво се пресађује на стално мјесто.

Агрономи се слажу да је садња у јесен неопходна мјера. Не можете оставити дрво на сталном месту у хладној сезони. Неће се укоријенити, коренски систем може трунути, а дрво - да се разболи.

Како се бринути за шљиве

Да бисте добили добру жетву, морате се бринути за саднице. Када се садња под зимском негом није потребна, јер дрво не расте. Ако сте успели да у пролеће засадите младу шљиву, онда треба да следите неколико правила:

 • вода 2-4 пута, у зависности од времена и климе;
 • малчирати земљу;
 • примијенити ђубриво (осим за прву годину);
 • изрежите круницу на 1/3, оставите изданке 20-30 цм изнад горње бочне гране на изданку.

Не заборавите на типичне штеточине и болести шљива. У пролеће друге године живота и затим се храни уреом. Током жетве - стајњак и пепео. У јесен - калијум и фосфорни адитиви.

Закључак

Пракса то доказује на стално мјестосадња воћа је боља у пролеће када се сокови активно крећу.На јесен бирају привремено место за зимовање, ау априлу га крећу.Њега је једноставна, али годишња - укључује резидбу и ђубриво.