Како садити саднице на отвореном терену? Томато

Парадајз је захтевна и топлотно вољена биљка.Пре него што добијете богату и квалитетну жетву потребно је да радите напорно.Свака погрешка коју је учинио вртлар може значајно успорити раст и сазревање плодова.Стога треба обратити пажњу на правилно засађивање парадајза, избор парцеле, састав земљишта и његу усева.

Сађење парадајза у отвореном тлу - тек након што је прошла опасност од мраза

Слиједећи нека правила за садњу садница парадајза у отвореном тлу у будућностиЖетва ће одушевити сваког вртлара.

Вријеме засађивања за садњу парадајза у отвореном тлу

Да би се постигао висок принос, потребно је не само посветити вријеме и пажњу узгоју садница, већ их и засадити на вријеме у тлу.Прије пресађивања садница рајчице у отворено тло, побрините се да је коријенски сустав биљке довољно развијен, има најмање осам листова, а стабљика је дебела, без видљивих оштећења.

Саднице са грудимаземља се брже укоријенила

Приликом садње обратите пажњу на временске услове како се не би појавио мраз на земљишту.

Ако се саднице саде у стакленицима, онда је најповољније време за садњу први мај, ако је земљиште прекривено фолијом, онда се садња може обавити од 18. до 25. маја, а саднице парадајза треба да буду засађене на отвореном тлу најраније 3. јуна.

Избор локације за садњу парадајза у отвореном тлу

Избор правог места за садњу парадајза један је од главних услова за добијање високог приноса.

 1. Земаљски део за садњу парадајза треба да буде топао и сунчан.
 2. Посадите усјев на јужној страни.
 3. Терен не смије бити влажан.
 4. Посадите сунцокрет око парадајза, који ће штитити биљку од врућих сунчевих зрака и дјеловати као бацкстаге.

Такође обратите пажњу на састав земљишта. Тло би требало да буде плодно, без траве, болести и штеточина. Ако су те године у башти посађени патлиџан, бибер или кромпир, не препоручује се садјење садница парадајза у овом тлу.

Лук, купус, краставци су најбољи наследници парадајза.

Да би се спријечило да култура пати од болести фитоптере, немогуће је посадити крумпир поред парадајза.

Припрема земљишта за пресађивање парадајза

Садњу парадајза треба обавити на припремљеном тлу од јесени. Неопходно је копати и изравнати, а не сломити земљу. Тако каоулазак велике количине кисеоника у земљу ће створити повољне услове за раст корова и пробудити штетне бактерије које конзумирају све хранљиве материје.

Опције за садњу парадајза

Ако је земља јако исцрпљена и има високу киселост, онда је правилно оплодите кречом, органским ђубривима и суперфосфатом.

Извођење радова у пролеће:

 • Поново копајте земљу и отпустите је.
 • Ослободите се корова.
 • Оплодити земљиште са суперфосфатним и калијевим гнојивом.
 • 5 дана пре пресађивања парадајза оплодити земљиште азотним и поташким ђубривима.
 • Да би се спречило испирање ђубрива из земље и заштитило од врућег сунца, нанесите покривач компоста.
 • Два дана пре садње, земљиште третирати бакар сулфатом или манганом у облику раствора. Затим додајте дрвени пепео.

Пуњење тла компостом је веома корисно за рајчице

Копајте рупе за саднице парадајза унапред. У том случају, они ће се добро загрејати и обезбедити заштиту кореновог система грма.

Припрема садница парадајза за садњу у отвореном тлу

Садња садница парадајза у отвореном тлу треба да се деси после ручка. У ово доба дана температура ваздуха постаје хладнија. Стога, рано ујутро морате почети са припремањем садница. Како да то урадим како треба?

Први корак је откидање котиледона, болесних и жутих листова. До тренутка слијетања на отвореном просторуоштећена места биљке имају времена да се осуше.

Обезбеђење влаге парадајзу по први пут

Ако се парадајз сади у топлом земљишту, брже ће се прилагодити и почети да се развијају.Температуру отвореног тла можете провјерити помоћу кућног термометра тако што ћете га уронити у сљемени врт.На температури од 15 степени, саднице се могу садити без страха и страха.

Садња садница парадајза у отвореном тлу

Будућа берба вртлара зависи од правилне садње садница парадајза у отвореном тлу.Поштујући нека правила рада, може се постићи висок принос воћа:

Удаљеност између кревета не би требало да пређе један метар у ширину.Удаљеност између грмља парадајза не би требало да буде већа од педесет центиметара.

 1. За креирање редова возите улоге.
 2. Жица за напонску жицу дуж цијеле дужине кревета.
 3. Потребно је копати рупе дуж чипке, дубина јарка је 20 центиметара.

Готови ред рајчица у два реда

Након припреме редова, можете почети са садњом парадајза.Његова висина мора бити најмање 15 центиметара.Не заборавите да уклоните доње лишће, а затим окрените посуду са биљком, преносећи стабљику између прстију, спустите саднице у рупу и поспите земљом.

После рада обавезно залијте биљку.

Малчирање садница парадајза засађеног у отвореном тлу

После садње биљке у отвореном тлу, земљиште треба малчирати, а затимПарадајз ће се брзо ојачати и укоријенити, коренски систем неће бити поремећен, култура ће брзо расти. Мулцх земљиште треба бити пиљевина са додатком трулог хумуса или стајњака. Ако се хумус унесе у тло, коријени грмља парадајза неће трунути и осушити. Такође труљена малча ће земљишту обезбедити све хранљиве материје.

Малчирање са травом ће помоћи у очувању влаге у земљишту

Садња зараслих садница парадајза у отвореном тлу

Непажња вртлара доводи до тога да саднице парадајза прерасту. Шта урадити у овом случају, који је метод слетања најефикаснији? Како почети?

Сађење зараслих садница врши се лежећи

Ископајте рупу високу 15 центиметара, направите још једну рупу у њој, тако да висина и ширина не прелазе запремину стакла са садницама које ће бити постављене у земљу. Затим одсеците доње листове парадајза, под углом положите стабљику у земљу и поспите земљом. Стабљика, која се налази на земљи, формираће додатне корене, јачајући тако биљку.

Здрави и снажни коренски систем парадајза ће добити велики број хранљивих материја, односно, жетва при жетви поврћа ће бити висока.

Инсталациа на поддържанието е најдобро се изврши

.

Да би се зарасле саднице парадајза брже прилагодиле и не би се боље упале, потребно је да се земља правилно храни. Храните саднице једном у две недеље. За ову кашуразблажите водом у количини од 11 кг ђубрива на 90 л воде, а ако биљку оплодите пилећим гнојивом, разблажите 200 грама стајњака са 10 л воде.Под сваким грмом рајчице направите двије литре мјешавине ђубрива, гнојење је посебно корисно за вријеме цватње и сета воћа.

На време и правилно посадени парадајз го се зголемуваат

Кад се на плодове рајчица се произведу први плодови рајчица, треба да оплодите земјиште са гнојилима за поташи.

Садња и нега парадајза није тешко ако се придржавате свих горе наведених правила.Бирајући топло место за парадајз, посматрајући план за садњу и малчирање, баштован ће моћи да скупља богате и укусне плодове.