Како садити и узгајати добар плод патлиџана у стакленику Еггплант

Поврће је соланацеоус и њихова брига је типична за чланове ове породице (парадајз, паприка). Добија се од латинског имена - патлиџан (лат. Соланум мелонгена).

Воле плодну земљу, светлу, топлу и влажну. Не могу без воде, посебно на почетку вегетације и током сета воћа. Својим изгледом привлачи украсне листове и блиставе љубичасте плодове.

Плодови патлиџана се могу добити у стакленику 2-4 недеље раније

Разноврсност сорти патлиџана је велика. Добра нега пружа од сваке биљке 10-12 плодова.

Тајна култивација

Стакленик ствара идеалне услове за узгој јестивих биљки које воле топлину, за оне који гаје и његују, због којих је због климатских услова нашег региона тешко: биљка не расте у отвореном тлу. Култура воли праву бригу и топлину. Најудобнија температура за узгој је 20-30 степени, а на температурама испод 15 степени раст патлиџана је инхибиран, цветови и пупољци су изгубљени.

Температура од 0 степени је смртоносна за биљке. Када се сади саднице у стакленику изПоликарбонат, воће се појављује брже и биљке живе дуже.

Саднице патлиџана за стакленик се узгајају унапред

Семе се сади у пролеће, на температури од 20 ° Ц. Када расту саднице, оне се пресађују у мале посуде,и нека мало расту, пре него што се искрцају у циљне контејнере.Плодови се беру од касног лета до ране јесени.

Зашто поликарбонат

Висока трансмисија светлости и изолација су неке од карактеристика које погодују поликарбонату.Лако се користи као тзв. Покривни материјал или за покривање крова.Поред великих површина, може се користити и за прозоре на крову.Позитивна својства поликарбоната укључују чврстоћу и стабилност димензија, са повећањем или смањењем температуре.

Поликарбонатни стакленик обезбеђује боље услове за све поврће

Поликарбонат је издржљив, без мириса и обезбеђује потребну светлост и топлоту стаклене баште и стаклене баште.Гарантује жељени раст воћа и поврћа.

Растући садни материјал

Узгој патлиџана почиње почетком пролећа, крајем фебруара - почетком марта.Клијање траје око 2-4 недеље.Сјеме се сије у кутије с компостном земљом.Када се први лист развије, саднице ће се преврнути у посуде пречника најмање 8 цм, па пажљиво и пажљиво ронити, држати само лишће, иначе можете трајно оштетити стабљику.На крају пролећа, саднице се преносе у стакленик илипосађене у велике тамне контејнере постављене унутар пластеника направљених од прозирног поликарбоната високе чврстоће. У сунчаном дану, они се загревају, тако да унутарња температура може бити за 10 степени виша од температуре тла. У хладним данима, оригинални стакленици, ако су изван стакленика, покријте пластичном фолијом.

Популарне сорте патлиџана за пластеник

Када се температура ваздуха загреје до 25 степени, стакленик се отвара како би пчелама омогућио опрашивање цвећа.

Када биљка достигне висину од 15 цм, стисните главну стабљику да добро зарасте. Земља треба да буде плодна и прилично мокра. Патлиџана воли топлину и влагу, па је потребно пажљиво посипати биљку водом и хранити га ђубривом.

Припрема тла

Непосредно пре садње, земљиште треба изравнати, навлажити и дезинфицирати раствором бакар сулфата. Две кашике бакар сулфата на 10 литара топле воде. Нахраните биљке и мешавину органских ђубрива: браон тресет, пиљевину, пепео, калијум сулфат.

Пршилини се отговарат на органска гнојили

.

Доломитно брашно помаже у смањењу киселости тла (2 кашике по 1 м2).

Садња

Крајем маја, у фази првих 8–9 листова, а код биљке висине 15-20 цм, грмови се пресађују у стакленик у старости од 75 дана, у топлијим крајевима 1-2 недеље. Да би се сачувао коренски систем, саднице се премештају уземљу заједно са грудима земље.Неколико сати прије садње, саднице се залијевају тако да тло није посуто коријенским системом.Може се садити само ако је земља загрејана на 15 ° Ц.

Оставите 60 цм између редова, 45 цм између грмља.

65) Узгој патлиџана у посебним креветима

У свим рупама (дубине 15 цм) пепео се помеша са земљом и сипа 0,5 литара воде.Можете да мешате земљиште са другим органским ђубривима у пропорцијама наведеним на етикети.Додајте 5 цм компоста да задржите влагу и ђубриво у земљишту.Након садње, земља је благо залијена.Ако је јако вруће, саднице треба да се очисте.

Када се сади у земљу, саднице се закопавају довољно дубоко тако да се први лист налази на нивоу тла.Пре прекривања земље, добро је посути малчаром.У близини грмља направите удубљење у земљи, што доприноси апсорпцији влаге од коријена.Приликом пресађивања треба бити посебно опрезан, јер га култура не толерише.

Ако се сади на добро дренираном тлу, култура се добро развија, расте и доноси плодове.

Високе сорте патлиџана у стакленику су нормализоване на 1 кљун

Кревети са великом количином ђубрива идеални су за узгој патлиџана.Ове биљке не занемарују ни једно плодно тло са пХ од 6.3-6.8.Упркос грубим, тврдим листовима, патлиџани савршено подносе високе температуре.Ако посадите велики слој сена, дробљеног лишћа или другог биоразградивог материјала, земља ћеостају релативно хладни и влажни, а коров неће моћи да спречи развој биљке.

Услови култивације

Патлиџан је тропска биљка са високим захтевима за светлост, топлоту, воду и земљиште.Они воле тла са високим садржајем хумуса, компоста и других ђубрива, боље расту и доносе плодове под покровом, у пластеницима и стакленицима поликарбоната, који обезбеђују повољну микроклиму за гајење усева.

Патлиџан се може заливати наводњавањем

Не препоручује се садња садница на којој се узгаја друго поврће из породице велебиља (паприке, парадајз, кромпир).

У периоду раста биљака, оставља се редовно плијевање и залијевање.Није препоручљиво садити патлиџане у хладном времену, боље је сачекати топле дане.Током дана, саднице треба држати на сунчаном мјесту, а ноћу их треба однијети у стакленик.

Без воде, патлиџани ће постати мали и горки.

  • Пажња је да се обезбеди стална доза влаге да би се земља одржала влажном.Идеално наводњавање или цријево.Вода треба да буде топла.
  • Прво заливање пет дана након садње, други секунд седам дана.Вода треба да продре до дубине преко двадесет центиметара.Пажљиво је влажити тло након сваког опуштања и сваких 10 дана оплодње, богато калијем.
  • Накнадно залијевање се проводи 2 пута тједно, по могућности рано ујутро.После наводњавања проветрени стакленик.

28 ° Ц - за најугодније температурераст и развој, са вишом биљком може да умре. У стакленику су постављена два термометра, један ближе тлу, други на пола висине стакленика.

Течна топла дима на бази биљне инфузије

Храњење се врши 4 пута по сезони. Прва исхрана се врши 2-3 недеље након садње. Током овог периода, корен има времена да расте и апсорбује максималне хранљиве материје из земље. Пожељно је да се користе специјална минерална ђубрива и комплексна ђубрива - амонијум нитрат и суперфосфат.

Под тежином воћа, грмље се савијају и ломе. Да би се то спречило, они су везани за постове. Копају се на удаљености од 2,5-5 цм од садница како не би прекидали њихов развој и раст, а касније се везали.

Штеточине и болести

Мале црне мухе - права ноћна мора за патлиџане. Упркос бројним малим рупама у лишћу које чине мушице, зрела, здрава биљка је у стању да доноси плодове без проблема. Од осталих штетника који нападају патлиџане могу бити: лисна уш, паучина гриња, трипс, колорадски крумпир. Биљка је такође подложна сивој трулежи.

- - - -

Ствари које треба запамтити

  • Температура клијања патлиџана је 25–30 ° Ц, а за време гајења 20–30 ° Ц. Промене температуре негативно утичу на раст и развој биљака.
  • Патлидзане имају дугу сезону вегетације, тако да се саднице припремају унапред. Сетева се вршиу фебруару - марту.Клијање може трајати до 4 седмице.Клијање се може убрзати ако се сјеменке натопи преко ноћи у млеку пре садње.
  • Патлидзане захтијевају плодно и влазно тло.Читав период вегетације мора бити храњен.
  • Патлиџане су подложне сивој трулежи.И црни крпељ и мидге их воле, али када се узгајају у земљи, ови штетници нису опасни.
  • Они не воле трансплантацију, па је неопходно врло пажљиво пресликати да се не би оштетио коренски систем.

Декоративни патлиџани су укусни и могу украсити балкон

Пурпурни балкон

Ако имате балкон окренут на југ или западса стране можете засадити патлиџане у посудама пречника 25 цм, градећи их дуж зида.Љубичасто цвеће и љубичасте бобице ће бити одлична декорација.