Како садити грожђе у земљу у пролеће

Здравље његовог раста и величина посеченог усјева зависе од тачности садње грожђа у земљи.Из тог разлога овом питању треба посветити посебну пажњу.Као што знате, пролеће - период садње грожђа на отвореном пољу.

Съответствие с правилами за засадата е важна и за индустријните виногради и за личните сельчики

Посадаване на грозде на "индустријска" размерата захтева употреба посебних технологиј и специфични условиа.који нису толико критични за људе који планирају да беру грожђе из малог броја грмља.Али упркос томе, веома је важно да се грожђе правилно посади на пролеће и да се поштују основна правила о којима је вредно причати.

Репродукција грожђа: општи услови

Вековна традиција узгоја грожђа омогућава нам да имамо на располагању велики број најразноврснијих начина његове репродукције за накнадну садњу у отвореном тлу.Главне врсте треба да садрже следеће:

 • Семе.
 • Вегетативе.
 • Слојеви.
 • Вакцинације.

Уопштено, вреди напоменути да репродукција кроз садњу семена у земљу укључује добијање индивидуалне сорте, са својим карактеристикама.Садња кроз употребу резница,подразумева добијање грмља са својствима и особинама идентичним оним које поседује грожђе из којег се врши сечење.

Оптимално вријеме слијетања, као што је горе наведено, је прољеће. У овом случају, биљка добија довољан временски период са повољним факторима за клијање и развој у почетној фази. Садња грмља или резница треба обавити у време када је земља потпуно загрејана. Од најпожељнијих и ефикасних могућности слијетања треба назвати методе помоћу резница или садница. Према статистикама, 90-95% биљака које су правилно засађене на овај начин у пролеће клијају и, уз накнадну одговарајућу негу, дају прву жетву за следећу сезону жетве.

Грозје засађено сјеменом може се разликовати од матичне биљке

Један начин садње садница

Садња садница подразумева следеће узастопне акције. Предуслов:

 • да бирају и припремају место за слетање;
 • узимајући у обзир величину парцеле, израчунати број редова и одржати потребне удаљености између њих;
 • стварају слетне стазе жељене дубине и величине;
 • монтирање водоводне цеви;
 • обезбеди биљку ђубриво;
 • директно искрцавање.

Приликом утврђивања и одабира локације за садњу грожђа на парцели, главно правило је да се схвати да је грожђе јужна биљка, због тога је веома захтјевнасунчана топлота и светлост.Из тог разлога, при избору простора, потребно је одабрати таква подручја - имати максималну сунчеву свјетлост.Такође је вредно обратити пажњу на такве факторе као што је отвореност одабраног подручја на вјетрове и скице.Боље је да парцела буде заштићена од њих, јер грожђе "не воли" ове факторе.Обично се грмови саде ближе зидовима кућа, шупама, у близини ограда које служе као заштита од вјетрова.

Природа садње такође зависи од својстава и карактеристика земљишта.Слетање се врши у пешчаном земљишту припремајући низове ровова.Ако је земљиште иловасто и карактерише га велика појава подземних вода, грожђе се сади на гребенима.Свака од њих има своје предности.

Саднице се могу садити када прети замрзавање

Јарак је оптималан за подручја подложна зимским мразима и мразу:

 • Дееплокација кореновог система штити од смрзотине зими и мраза у пролеће.
 • Лозе су много прикладније за склониште од времена.
 • Обезбеђује економично и јефтиније залијевање.

Боље је користити лабаве бразде ако на градилишту нема довољно сунчеве топлоте током љетне сезоне:

 • Коренски систем се у пролеће брже загрева и добија више топлоте за раст.
 • ​​
 • Биљке су заштићене од обиља влаге и преплављивања.
 • Поједностављена заштита и контрола корова.
 • Побољшање снабдевања свежим ваздухом.

Спри избору локације и потребној величини потребно је израчунати број засађених грмова и знати сорту, јер од ње зависи удаљеност између редова.С истом сврхом, грожђе је групирано у сорте и посађено у редове међу таквим групама.

Соко сорте вина треба засадити у редовима са интервалом између грмља од око 1 метар, трпезарије - око 1,5 метара.Размак између редова треба да буде 2,5 метра.

Наиме, приликом планирања треба имати на уму да грожђе захтијева пуно простора за нормалан развој и раст, како између грмља тако и између редова.Груписање сорти по редовима је такође веома корисно са становишта једноставности бриге за биљке, јер свака сорта има своје карактеристике развоја, времена, отпорности на природне факторе.Сортирање по редовима помоћи ће вам да сазнате гдје сорта грожђа расте на локалитету, што ће омогућити да се у будућности не погрешно узимају мјере за његу и заштиту.

Грожђе у гребену се не боји поплава

Стварање депресија је најтежи и дуготрајан задатак.Јама мора да испуњава следеће услове:

 • Дубина - око 80 цм.
 • Пречник - око 60 цм.на 2 хрпе: прва је горњи слој, други је доњи слој.Одређивање границе слојева треба вршити "око", приближно у једнаким пропорцијама.Све зависи од квалитета земљишта.Ово одвајање ће у будућности помоћи да се засађеној биљци обезбеди неопходан медиј за раст иразвој.

  На дну рупице треба сипати рушевине, чији непрекидни слој треба да буде не мањи од 10 и не већи од 15 цм.

  Надаље, цијев је инсталирана у удубљењу у вертикалној равнини за накнадно напајање постројења водом.Његови параметри треба да испуњавају следеће захтеве: дужина - 80-120 цм, пречник унутрашњих зидова - 50-100 милиметара.Залијевање ће се вршити првих 3-4 године, премагрм неће моћи самостално да узме потребну количину влаге из тла.

  Следећи корак је ђубриво.Да бисте то урадили, узмите хумус и плодну земљу, мешајте до хомогене мешавине.Настала маса се раширила по рушевинама и пажљиво набијена.Након тога, слој ђубрива је напуњен слојем земљане мешавине (може се узети из друге гомиле, која је настала приликом копања удубљења).

  Након свих ових активности, дубина удубљења би требала бити 45-55 цм, тј., Узастопни слојеви гнојива и тла положени на њега требали би износити око 15-20 цм.У насталом продубљењу, уз све што је потребно за здрав и брз раст, саднице се сади.

  Такав систем

  омогућава да грмови у првих неколико сезона расту у обичном тлу.Након

  , како њихови корени довољно клијају и допиру до оплођеног слоја, грожђе ће се њиме хранити, што ће осигурати интензиван развој и жетву.

  Директно извршениеАктивности искрцавања у сјеверном дијелу продубљивања морају се мало облачити (мјешавина хумуса и плодног тла с додатком суперфосфата и калијевог сулфида), који ће се хранити тијеком периода пресађивања.

  Садница се ставља у припремљену удубину на следећи начин:

  • коренов систем треба да буде оријентисан у јужном правцу;
  • Бубрези би требали "гледати" на сјевер.

  Након постављања у удубљење, коријени су прекривени земљом (од прве гомиле настале у току припреме удубљења, тј. Горњи слој), који не би требао бити прекомјерно компримиран, јер таква дјеловања могу оштетити коријење.На крају места третира се раствором калијум перманганата.

  Схема дренажних бунара за заливање винове лозе, са растојањем између грмља у реду 2,5 - 3 метра

  Садња резница

  Код искрцајагрожђа резнице у прољеће, прва ствар коју требате правилно их припремити у јесен.Ова процедура подразумева одсецање здраве површине од постојећих грмља са најбољим показатељима квалитета и количине воћа.Селекција и жетва се обавља од септембра до октобра у време када се врши сечење.За резнице је средњи део изданака израстао у прошлом љетњем периоду и узиман је прошли период плодова.Такав услов је вероватније да ће послужити као гаранција високог квалитета грмља засађеног у пролеће.

  Величина резања треба бити око 8-10 милиметара у пречнику (дебљини).Ако оригинални грм има малу дебљину винове лозе, онда се избој може изабрати мало мањи.Од одсечене лозе уклањају се сви листови, витице, подекспониране врхове и пасторке.Горњи рез треба да се повуче из очију за 1-2 цм, док је доњи рез направљен са конусом једнаким приближно центиметру.На свакој ручки треба бити 3-4 пупа.

  После узорковања потребно је:

  • Држати 24 сата у куваној (охлађеној) води.
  • Процес у раствору железовог сулфата.
  • Испразнити и имплементирати активности раног означавања.Означавање је веома важно у случају да се покупи неколико сорти грожђа.

  Резнице грожђа треба посадити пре почетка кретања сока у њима

  У пролеће, слетање треба обавити пре него што грожђе почне да се крећесокова.

  Припрема и искрцање укључују сљедеће узастопне кораке:

  • Обрада.
  • Освежавајуће кришке.
  • Потопити 1-3 дана у куваној или отопљеној води.
  • Да би заштитили врх морате га умочити у парафин.

  Доњи део се третира посебним раствором који се састоји од воде и меда (алтернатива могу бити растворене таблете хетероаукина или његових замена - натријум хумат, цхарцор, хумусол, фумар, итд.).Концентрација раствора мора бити у складу са упутствима за супстанце које се користе.Када се користи мед за 2 ½ литре воде, користе се две кашике меда.

  По преработка исушењем на дну се врши 3-4 линеарна реза, које је потребно пролијевати са специјалним лијеком Корневин. Као резервоаре за садњу најбоље је користити специјална јела која су израђена посебно за те потребе. Међутим, у пракси се масовно користе резане пластичне боце и једнократне чаше. У њима, за правовремену и пунокрвну клијавост, резнице треба поставити у периоду фебруар - почетак марта.

  Възстановаване на грозда, натоплени в хранителен разтвор

  У боци са одсеченим горњим делом или стаклом на дну, направљене су рупе које ће проћи потребну влагу. Дренажа се поставља на дно (може се користити памук, који се просипа са охлађеном прокуваном водом са калијум перманганатом као дезинфекционим средством), који је прекривен танким слојем земље.

  Дршка је постављена у посуду испод нагиба, горње око мора бити на нивоу горњег руба посуде. Након тога се у резервоар стави стара пиљевина мале фракције.

  Посађене резнице стављају се на површину освијетљену сунцем (најчешће прозорска даска; као метода појачања може се ставити лим или картон на контејнере, који ће се загријати и загријати). Око мора бити окренуто према сунцу. Коришћени контејнер је на врху затворен пластичном чашом која се не уклања до слетања у пролеће (осим ако се стакло не почне мијешатиклијавост).

  Као алтернатива стаклу, може се користити пластична врећица. Заливање се врши преко палета на које се постављају контејнери. Ниво воде је веома важан, јер резнице много боље клију када се ниво воде не додирује (на споју). Просторија у којој се налазе резнице, поред осветљења, мора бити топла (температура мора бити 20-26 степени).

  Пластична чаша може да се користи на следећи начин:

  • На пола литре стакла на дну направите 4-5 рупа.
  • Храњиви лисни хумус се излијева на дно.
  • Након тога се у великој чаши ставља мања стакла без дна од 200 милиграма.
  • Добијени зазор између чаша се пуни земљом и пажљиво набија.
  • Речни песак се сипа у малу чашу, након чега се следњи сипа водом.
  • Након завршетка корака за пуњење, мала стакла се пажљиво уклањају.
  • У пијеску је направљена шупљина на којој се налази резање.
  • Стакло на врху прекривено је обрубљеном боцом.

  У пролеће, садњу резница треба извршити тек након што су пупољци процветали на њима и израсли одређени број младих листова, а такође и након појаве првих корена. Потоњи се појављују 3-4 недеље након садње у посуди. Али могу постојати случајеви када се коријени могу појавити тек након мјесец дана или дуже. Ако су се листови већ појавили, а коријење не клијаВреди уклонити велике гране (можете оставити само једну).

  У земљу могу бити посађене само резнице са проклијалим лишћем

  Резнице се саде у земљу на следећи начин:

  • извуче се удубљење;
  • ђубриво се ставља на његово дно;
  • ђубриво је посуто земљом;
  • у удубљењу је постављен рад за заливање водом;
  • У резултујућем "опремљеном" удубљењу поставља се сечење које је испуњено земљом.Ово последње није набијено.

  У закључку, треба напоменути да не постоји универзални и апсолутни начин садње грожђа, како садница тако и резница. Припремне активности и сама прољетна сјетва могу се разликовати у различитим регијама и земљама, мање прилагодбе се врше овисно о сорти грожђа, карактеристикама тла и климатским увјетима.Метод садње грожђа у пролеће за одређену парцелу може се развити независном праксом или практиковањем других људи који узгајају грожђе на вашем подручју.