Како садити грожђе са затвореним кореновим системом

Сви дијелови постројења су укључени у апсорпцију храњивих твари из тла и околиша. Ове хранљиве материје, прерађене унутар стабљика, лишћа и коријена, доприносе њиховом расту, цватњи и плодовима. А коренски систем игра важну улогу у овом процесу.

Годишни сок за грожђе у контејнеру

Корени систем садница и одраслих биљака из тла узима влагу, хранљиве материје, кисеоник - све што биљка треба за нормалан раст.

Која је разлика садница са отвореним и затвореним коренским системом

Врло често, воћке, грмови бобичастог воћа и многе друге биљке узгајају се садницама код куће или у посебним стакленицима, и само када се саднице довољно узгајају, сади се на отвореном тлу. Штавише, узгој садница у затвореном тлу, говори о садницама са затвореним коренским системом и отвореним коренским системом. Која је разлика између ових врста садница?

Садни сарж од отвореног гроздја

Саднице са отвореним коренским системом су младице које могу имати земљиште на својим коренима, али корени биљке су и даље видљиви.

Сличне биљке треба засадити на отвореном терену што је прије могуће након куповине,тако да коренски систем не пресуши.Ако се биљке не могу брзо засадити, треба их прикопати или ставити у посуду са водом како би се спријечило исушивање коријена.

ЗКС је процес узгоја садница у затвореним судовима (специјални контејнери, торбе или други контејнери).

У расадницима који се баве узгојем воћака, све саднице са ПЦЛ се узгајају само у одвојеним посудама.Дужина корена у овом случају је ограничена величином контејнера.

Грожђе у расаднику у контејнерима

Зашто је потребно узгајати биљке са затвореним коренским системом?Чињеница је да, иако је цијена таквих биљака већа од цијене садница са отвореним коријењем, боље се чувају при кретању.

Када се сади на отвореном терену, ове саднице се не разбољевају много и брзо се укорене.

Саднице винове лозе са затвореним кореновим системом

Уобичајено, младице се узгајају у одвојеним контејнерима пре него што се посаде на отвореном тлу.У овом случају, коренски систем грожђа ће бити потпуно затворен.Дужина корена у овом случају је ограничена величином контејнера.

Резнице грожђа обично расту у посебним контејнерима у пролеће.

Независна култивација садница у контејнерима (врећама)

Могу се садити у отвореном тлу у било које вријеме од прољећа до јесени.Ипак, најбоље време за садњу укоријењених резница грожђа је април, мај или прва деценија јуна.

Чување садница у контејнеру негативно утиче на њихово стање.

Дугачко време проведено у младици у малој посуди има штетан утицај на његов коренски систем. Мора имати довољно простора за раст и развој. Ако је простор ограничен, корени престају да расту, вегетативна маса престаје да прима довољно хранљивих материја и не расте. Таква садница ће бити гора да се укоријени на отвореном пољу, дуже ће бити повређена.

Млада грожђа за прву сезону на отвореном пољу треба да се добро населила, а коренски систем грожђа треба да расте 1,5 пута.

Распакирујте садни расадник

Најмање 6 нових пупољака би требало да се појаве на младици која расте у земљишту за то време - то је гаранција да ће биљка толерисати зиму добро. Дужина корена се активније повећава у добро оплођеном земљишту.

Али када се сади грожђе са затвореним кореновим системом, запамтите следеће:

  1. Температура тла на месту слијетања мора бити изнад +15 ° Ц. Тла различитог састава под истим условима могу се загрејати на различите начине, а то треба узети у обзир приликом припреме биљака за садњу.
  2. Температура околине је такође важна. Ноћни периоди хлађења су се већ зауставили, а ваздух се загрејао до 10-12 ° С.

Припрема тла за садњу грожђа са ЗКС

Који су основни захтјеви за садњу дубине резница ове културе? Главни захтев је следећи - дубина ископанабунара испод винограда зависи од врсте тла. На пјесковитим и лаким глиненим тлима дубина рупе је 0,3 м, а на тешким тлима та вриједност износи 0,2 м.

Изготовлени за подземно јаму

Пошто се не види у грожђу са затвореним кореновим системом, оне су обично оријентисане приближно до средине земљане коме са коренима.

Приликом садње резања са затвореним кореновим системом, требало би да буде изузетно опрезно да се уклони из контејнера тако да се тло не распада са корена. Ове биљке се налазе у бунарима под углом према површини земље, а зелени избојци су на врху у односу на главну стабљику. Уземљите рупу пре овог бекства.

Схема за посадка грозда с ЗКС

Садите саднице грожђа само са загрејаном (али не врућом) водом.

На крају, бунар се пуни земљом само у јесен, када је завршен процес клијања избоја, у ком случају постаје смеђа.

Комплексна минерална ђубрива која садрже Н, К и П, као и хумус или компост, морају се направити у земљиште пре садње грожђа. Уместо калијумског ђубрива, у бунаре се може додати дрвени пепео. И на дну сваке јаме за добро одводњавање тла се ставља рушевина.

Садјена садница одмах прелази у раст

Уобичајена удаљеност између младица у редовима је око 2 м, између редова до 3 м.културе су оријентисане од југа до севера.

Такве саднице расту боље на отвореном тлу од грожђа са отвореним кореновим системом.Али основни принципи садње тих и других резница су отприлике исти.