Како садити грожђе

Вртлар који жели да засади виноград на својој парцели треба да има на уму да ће будући виноград, као и добра жетва која се може извући из њега, почети са селекцијом садница одговарајућих сорти и припремом места за садњу.

Саднице грожђа се обично слијећу на прољеће

Уобичајено је да се саднице грожђа засаде на пролеће. Зашто је то тако важно? Зато што би засађене резнице требало да се корене добро, а током летњег периода на њима би требало да се појави најмање 4-5 пупољака, од којих ће нови изданци расти у наредној сезони.

Избор места за садњу грожђа

Избор правог места за садњу грожђа једна је од превентивних мера против пепелнице и пепелнице.Ове болести се не јављају на грожђу, ако су лишће и винова лоза суха и добро је пропухана повјетарцем.

Правила за избор локације:

 • Најпогодније земљиште за виноград је црна земља, пешчана или иловаста.
 • За копање ровова за садњу садница бира сунчане (пожељно јужне) падине, које су добро пропухане пропухом. Пошто коријени винове лозе обично растуне само са стране, већ и до дубине од најмање 0,8 м, треба осигурати да дубина подземне воде не буде мања од 2,5 м. У супротном, коријенски систем грожђа ће полако трунути, што ће на крају довести до смртицео грм.
 • Није могуће садити винове лозе у ниским подручјима, у гредама, на сјеверној страни падине, у подручју гдје је тло превише слано или близу површине тла подземне воде.У таквим подручјима, винова лоза ће расти лоше, а приноси од њих не могу чекати.
 • Ако у земљишту има премало хранљивих материја, органска и минерална ђубрива треба да се примењују у припреми рупа за садњу, у пролеће, у рупама када се врши садња, као и да се саднице хране током сезоне.

Виногради морају имати приступ сунчевој свјетлости и свјежем зраку

Како припремити тло за садњу садница

Почиње садња грожђаса припремом земљишта.И мораш да је скуваш на јесен.У том случају, припремљена земља ће имати времена да се слегне и буде засићена влагом.Саднице можете садити у рововима или рупама.

Да би се ров правилно припремио за садњу садница, неопходно је:

 • Прво одабрати потребан правац редова - да их исправно усмери са севера на југ.Ширина рова мора бити величине 1 м. Копају ров у низу за потребну дужину реда.Дубина рова је 4 лопата.
 • Први слој земље који ће се налазити на дну рова састоји се од хумуса
 • кг на 1 квадратни метар) и нитрофора (60 г на 1 м2 ). Ова ђубрива треба темељно измијешати. Затим за исушивање рова на слоју гнојива сипати слој великог шљунка. Следећи слој, дебљине око 0,3 м, биће тло са обе стране рова. Онда опет долази слој хумуса, минералног ђубрива и рушевина. Овај слој се мора темељито измијешати. У следећим слојевима, шљунак се више не додаје. На тај начин, наизменично наносити слојеве земље и хранљиве мешавине док се ров не напуни до врха.
 • Земља која остаје на странама рова не би требала бити расута по парцели. Током зиме, земљиште ће се смирити у рову, засићено влагом, а онда ће морати да се дода земљишту са ивичњака. И већ када се ров пуни са нивоом тла на локацији, остатак земљишта се може распршити.
 • Ако није било кише у јесен, онда пре него што почне хладно време, ров треба добро напунити водом.
 • Начело припреме рупа (или јама) за садњу грожђа је исто као код ровова. Ако се такви радови на припреми локације за пролећну садњу грожђа нису извршили у јесен, онда ће то морати да се уради у пролеће, одмах након активног топљења снега. Приликом пуњења ровова или јама са земљом у прољеће, сваки слој ће се морати лагано набити. Након што су потпуно испуњени земљом, јаме и ровови се обично обилно залијевају.
 • Како би се земљиште под грожђем заштитило од исушивања, обично се посипа слојем малча висине 0,3 м.Припремите се унапријед тако да буде добро перепрела.Добро је припремити такво ђубриво из пилећег ђубрива помешаног са пиљевином у једнаким деловима.На овај начин припремљени, иструнути хумус се сипа у равномерном слоју између редова винове лозе.Малчирање између редова омогућава да се земља одржи влажном, не формира кору након наводњавања, а корови практично не расту.Поред тога, током кише, сва хранива из слоја малча улазе у земљиште и обезбеђују додатну исхрану кореновог система грожђа.

Ископано земљиште треба оставити на странама рова

Како изабрати саднице

Приликом куповине садница, треба узети у обзир следећа правила:

 • Прво, треба да одлучите о врстама које желите да засадите на вашој парцели.Приликом избора сорти потребно је фокусирати се на регион у којем ће се узгајати, посебно на климатске и временске услове.
 • Треба појаснити колико је ова врста грожђа отпорна на пролећно хлађење, на мраз, као и колико је отпорна на болести и штеточине.Штавише, није потребно ослањати се само на речи продавца у специјализованој продавници при избору сорте, али је вредно погледати на интернету све о грожђу и изабрати оне погодне за вашу викендицу.
 • Пошто сте се одлучили за избор сорти, можете отићи да купите саднице.Обично је најбоље купити садни материјал од поузданих добављача како би се осигурало да се сорте које се продају вама продају.су потребне.
 • Они вртлари који већ имају своје винограде и само желе да их прошире, обично се унапред оплемењују садним материјалом, резањем резница из својих винограда. Резнице се могу сећи и од комшија који се баве узгојем грожђа, али само под условом да њихови виногради нису заражени сипкастом пепелницом, пепелницом и не оштећени филоксером.
 • Када купују саднице ове културе, треба их пажљиво испитати - има ли трагова болести или повреда карактеристичних за штеточине?
 • Треба добити једногодишње саднице, у којима су већ формирана најмање три корена. Њихова дужина мора бити најмање 10 цм, а дебљина најмање 1,8 мм.

Годишње саднице грожђа су најпогодније за садњу

Како садити саднице у црном тлу или глиници

Како се у пролеће сади грожђе у црном тлу или земљаној земљи?

У овом случају треба слиједити нека правила, која ће бити описана у наставку:

 • У пролеће се припрема рупа за једногодишње младице са димензијама од 0,8 м дужине и ширине и 0,8 м надоле.
 • Доњи слој јаме састоји се од хумуса помешаног са земљом, дебљине не веће од 0,3 м. Овај слој треба збити, затим се на овај слој наноси мешавина минералних ђубрива: 0,3 кг ђубрива које садрже калијум и фосфор, и 3 кг пепела. Ова ђубрива се помешају са земљом тако да дебљина овог слоја није већа од 0,1 м. Слој земље се поставља на врх до висине од 5 цм.висина празног простора у јами је 0,5 м.
 • У средини рупе се прави хумак на коме се налази садница, а корени се равномерно растежу дуж хумка.Затим се рупа пуни преосталим земљиштем тако да је ниво тла мало испод нивоа раста.Одсецене саднице треба засадити вертикално, а садни материјал, који је дужи од 25 цм, треба засадити под благим углом.
 • Када се садница засади и слојеви добро набијени, испод грожђа се сипа 20-30 литара воде.Када се горњи слој мало осуши, треба га олабавити, али не дубље од 10 цм.
 • У прољеће, саднице треба залијевати након 14 дана неколико пута.После последњег заливања, земља се поново отпушта и наноси слој малча на врх.

Дијаграм јаме за грожђе: величине, слојеви пијеска, гнојива и црног тла, малч

Како посадити грожђе на пјесковитом тлу?

Садња грожђа од стране младица у пјешчењаку значајно се разликује од садње у глиници или црном тлу.

 • Пјесковито тло се брже смрзава како температура падне, ау врућој сезони више се загријава.Осим тога, ни ова влага ни хранљиве материје се практично не задржавају у овом типу земљишта.
 • Стога, ове факторе треба узети у обзир приликом припреме јама за садњу садног материјала.Дубина такве рупе треба да буде најмање 1 м. Да би храњиве материје и влага ушле дубоко у дубину, доњи слој такве рупе је направљен од глинице, чија дебљина треба да буде 0,2 м.плодно тло минималне дебљине 0,25 м.
 • У пешчаној сабули грожђе треба засадити на дубини од најмање 0,6 м.мора бити најмање 40 литара.

Пјесковито тло замрзава више од црног тла

Савјети за виноградаре

Прољетна садња је гаранција да до јесени садни материјалСтицање снаге, хранљивих материја које се уносе у земљу, омогућиће му да буде отпорнији на предстојећи мраз.

Боље је припремити земљиште за садњу винограда у јесен.У овом случају, у пролеће, када се засади припремљене саднице, у тлу ће бити довољно хранива за активан раст грма.

Ако виноград засадите у прољеће, онда у сљедећој сезони може почети цвјетати и доносити плодове.Прва жетва ће бити мала, али ће бити.Али за саднице посађене у јесен, вријеме плодоношења неће доћи раније него у 2 сезоне.

Садња винове лозе у прољеће значи да се младе биљке не подвргавају јаком паду температуре.Биљка расте и добија снагу.Али почетни јесењи мразеви често оштећују младу биљку, земља се смрзава, а хладноћа може оштетити коренски систем који није имао времена да постане јачи.