Како садити дивље грожђе дуж ограде

Таква непретенциозна украсна биљка, као дивље (девојачко) грожђе, има велику естетску вредност.Еластичне и флексибилне винове лозе са честим листовима густо оплетом, оградама, зидовима зграда и дебелим покривачем тла.Бич дивљег грожђа (друго име за девојчице) може достићи дужину од 25-30 метара и држати се за најмању храпавост.У јесен на грмље зреле плаве бобице које нису погодне за храну.

Дивље грожђе на огради

Ово је занимљиво!Назив "девојачки" или "девишки", то јест, невин, грожђе је примљено због могућности плодоносности без учешћа мушких биљака.У овом случају, даје се аналогија са беспријекорном концепцијом.

Предности дивљег грожђа

Предности ове биљке су да не захтевају квалитет тла, светлост, учесталост заливања.Ако засадите грм на сјеверној страни или у засјењеном врту, листови ће остати зелени до мраза.Ако ће грожђе расти на сунчаном земљишту, у јесен ћете имати среће да посматрате све нијансе црвене - од светло наранџасте до тамноцрвене и љубичасте.

Девојачко грожђе се не боји мраза, суше, болести и вртних штеточина.Расте брзо, од треће године живота даје цвеће и воће.Храњење се може извршити, али не и нужно.Једина потребна брига је годишња резидба иправац винове лозе да формира грм.

Најчешће се дивље грожђе сади на огради или уз зидове зграда.Може се користити за украшавање досадних сивих или дотрајалих зграда.Међутим, важно је запамтити да снажан коренски систем може оштетити темељ зграде, а пузавице могу да ослободе кровни материјал на крову.Да бисте избегли ово друго, пратите раст и правац изданака.

Грожђе се користи за формирање живице.Да би се то постигло, може се засадити уз ограду ланчане мреже, дрвену вртну решетку.На бетонској, металној и дрвеној огради биче грожђе.

Вишегодишње девојачко грожђе на огради

Где, када и како садити?

Дивље грожђе добро расте у хладу као и на сунцу.На засјењеном мјесту грм ће расти спорије, а лишће неће промијенити боју за јесен.У добро осветљеном простору, грожђе интензивно расте, са променом сезоне лишће постаје светло црвено, наранџасто, тамноцрвено, љубичасто.За естетику и разноврсност, препоручује се комбиновање два или три типа девојачког грожђа и посађивање на различитим местима у башти.

Могуће је засадити биљку на отвореном простору, али свакако обезбедити снажну потпору дуж које ће винова лоза навијати.Најприхватљивија опција - у близини ограде или зграде.Да се ​​не би бојали за сигурност темеља,посадите грмље на удаљености од 2-3 метра од зида,и донесите подршку кући, као и за обичне столне грожђе.

Ако је у вртуима сувише тамних или каменитих места где ништа осим коприве не жели да расте, тамо подметне дивље грожђе без ослонаца.Ово је биљка покривача на земљи и након неколико година на овом месту имате густи тепих.

Снажни коријени грожђа могу бити агресивни за оближње узгојне биљке, јер га вртлари не препоручују у близини грмља и дрвећа, као иу близини повртњака.

Партхеноцисови саднице (научни назив) могу се садити у башти у пролеће и јесен, у септембру или средином октобра.Вртлари са искуством се саветују да засаде млади грм у јесен, јер пре почетка мраза коренски систем има времена да се јача, а биљка се прилагоди.До следећег лета грожђе ће потрошити енергију само на раст.

Посађено на стално место препоручене саднице млађе од две године.Биљке од 3 и више година са дугим трепавицама (преко три метра) тешко је одвојити од претходне подршке без да их повреде.

Садење садница дивљих грожђа

Одабрано место се чисти и копа.Удубљење је направљено за 15 цм, а на дну јаме се сипа рушевина или експандирана глина, која служи као дренажна рупа.Млада биљка додаје тресет, хумус или вртни компост за храњење младе биљке.Садница је ископана за 1-2 успаване пупољке (ако се ради о сечењу) или до базалног врата и закопана.Биљка се зали са 8-10 литара воде.Пратите стопу раста и развоја лишћа.

Раздаљина између биљака при слетању у просјеку 1-2 метра.Тло око грма може и треба да се мулшираса леглом, сламом или кором дрвета.Ово ће додати декоративни ефекат, заштитити земљу од брзог сушења, а такође и зачепљивати коров.

Како посадити уз ограду?

Ако је ваш циљ да затворите ограду чврсто лианама, садите грожђе након 1 метра или више.Тако биљка расте брже и густо затвара све што вам је потребно.Али ако се одлучите да садите саднице на удаљености од 1-1,5 метара, за две године моћи ћете да оградите густу ограду уз помоћ резница или резница у "ћелавим местима".

Шта ако је висина ограде много мања од винове лозе биљке?Традиционална ограда има висину од 1,5-2 метра.Девојачко грожђе може нарасти до свих 30 метара.У овом случају, морате редовно резати винову лозу и формирати грмље ограде.Као опцију, бичеви могу слободно да падну са ограде, стазе уз земљу и тамо се укорени.Тако се формира жива ограда у облику таласа.

Како пропагирати грожђе?

Репродукција најранијег грожђа се чешће производи слојевањем и пресађивањем, иако је развод могућ:

  • семеном;
  • роот процеси.

Слојеви грожђа су подељени од пролећа, када пупољци бубре, па до септембра.Од грмова мајке, лозу посветите без механичког одвајања.Ископајте рупицу на дужини бича и дубину од 5 цм. Компост, тресет или хумус се улију у рупу и полажу се без промене закривљености бича.Грана је учвршћена на тло укосницама или исправљеним тракама и додана у капима.Ако на лози има лишћа, они су остављени на врху земље.Вода се сипа.Након годину дана (по могућности уАвгуст), када се резнице укоријењују и расту, лоза се мора одвојити од матичне биљке и пресадити на друго мјесто гдје ће грожђе расти у остатку времена.

Резање захтева више времена. За резнице изаберите здравог бича прошле године. Ако се подела деси у пролеће, бубрези би требали бити већ отечени. У правилу, измјена чворова је сљедећа: два успавана пупољка, један активан. Вино је подељено на сегменте тако да су имале 3-4 пупољка, од којих је 1-2 пробудила. Резнице могу бити до јесени. Принцип поделе бича са лишћем је исти.

Репродуцирање резница од грожђа. Реади цуттингс.

Најбоље је да се резнице укорјењују одмах у влажном тлу у одвојеним посудама димензија 15к20 цм, тако да ће биљка имати довољно простора за нормално навијање и раст током целе године. Годину дана касније, саднице треба пресадити на претходно одабрана мјеста. Ако се одлучите да саднице садите одмах у башти, препоручује се да означите ове области како не бисте случајно косили и не газили. Поред тога, у прве 2-3 године потребно је да се стално уклањају корови под младим грмљем. Као што је већ поменуто, боље је да се грожђе одмах помијеша.

Код сјемена ситуација је компликованија. Пре садње, семена морају бити слојевита, тј. Хладна.

  • 6 сати намочено у хладну воду;
  • 3 сата у влажној подлози (песак);
  • држати у фрижидеру 5-7 дана;
  • после фрижидера оставите семе на топломводе, овде се загревају и бубре у року од 2-3 сата;
  • отечена сјемена се сије у земљу на дубину од 1 цм.

Боље је сијати директно у одвојене посуде како се не би пореметио коријенски систем за вријеме брања.Ако сеје семе у априлу, клице ће се појавити за месец дана.Ако је садња обављена у јесен, саднице се могу пресадити у отворено тло само средином и крајем љета.

Коријенски изданци - млади раст у близини матичне биљке.Ово је већ формиран грм који је потребно пажљиво копати и пресадити на друго мјесто.Заправо таква репродукција, ако у врту постоји одрасла биљка.

У свакој башти треба да постоје девојчице.Ово је права декорација која не захтева толико времена и труда као пењање по ружи или Цлематис.Једноставно и лепо - да ли је тешко?Ни на који начин!Уз дивље грожђе можете уредити свој врт са најмањим трошковима.