Како резати трешњу Цхерри

Многи вртлари знају да редовна и обилна жетва захтијева благовремену резидбу трешања. Технологија помлађивања круне дрвета - врло сложен и захтјеван процес. Биће реч о томе како да се правилно подмлади вишња и додатно заштити од разних болести и штеточина.

Потреба за поступком

Главна сврха обрезивања стабла трешње:

 • формирање исправне крунице дрвета;
 • контрола раста;
 • подмлађивање;
 • уклањање сувих грана;
 • регулација плодова;
 • превенција болести;
 • заштита од штеточина.

Пре резања стабла, потребно је узети у обзир вријеме цвјетања и плодоносних сорти. Такође морате бити у стању да направите разлику између вегетативних и генеративних грана. Млади избојци се појављују од првог.

За делотворност поступка важно је узети у обзир врсту дрвета.

Типови и типови

ЗаПравилно обрезивање било којег воћног стабла је веома важно да бисте могли одредити врсту грана. 3 типови:

 • вегетативни - чине основу биљног скелета;
 • инкрементални - расту годишње током вегетације;
 • Букет - је место формирања воћних пупољака.

Постоје три врсте трешања за резидбу

Тип Опис Сврха Фреквенција употребе
Тхиннинг Потпуно уклањање појединачних грана Умањи дрво Ретко
Неселективно обрезивање Уклањање гране изнад пупка Направити веће дрво за изглед младих младица ретко
Селективно обрезивање Делимично брисање подружница Контрола раста чешњака Често

Технологије за младо дрво

Веома је важно правилно обрезати младе трешње. То је неопходно урадити пре него што пупољци почну да се отварају.

Схема за сечење младог древеса трешње је следећа.

 1. Почевши од друге године живота дрвета, требало би контролисати згушњавање круница. Требало би уклонити гране које расту до центра, као и изданке на деблу стабла.
 2. Потребно је редовно сечење вертикално растућих грана. Ово треба урадити за удобну жетву.
 3. Да би се спријечио развој болести, потребно је годишње уклонити сухе и оштећене гране.
 4. Број скелетних грана не смије прелазити 13-14 комада. Они сутреба равномерно поставити дуж дебла трешње.
 5. Ако је удаљеност између биљака довољна, не треба ограничавати бочне гране у расту.

Треба избегавати јесенско обрезивање младе биљке.

Подмлађивање старих трешње

Главна сврха обрезивања старог дрвета је да се подмлачи биљка и побољша квалитет приноса.Правилно резање трешања врши се по јасној шеми:

 • смањује број грана и скраћује њихову дужину за три пута;
 • уклањају скелетне гране до места где расту пупољци или бочне гране;
 • ако се гране унутар круне исуше, уклоните избојке на бочним гранама;
 • годинице се не орезују.

Не препоручује се изрезивање великог броја огранака у једној процедури.Потребно је уклонити непотребне инкременте у 2 или 3 фазе.За разлику од младе саднице, стара биљка је много тежа за орезивање и зарастање рана.

Сечење трешње

Потребно је контролисати раст старих трешања, а такође оставити време за формирање нових грана.

Методе рестрикције раста

Сваке године грање вишње расту за 15-20 цм, а препоручује се да се контролише раст биљака и да се сваке године обрезују изданци.Са годинама, гране постају голе, што доводи до сушења крајева.

Како резати трешњу, у зависности од старости дрвета, размотрите испод.

Дрво старо 2-3 године

Главни задатак је да се промени смер раста грана са вертикалне на хоризонталну.За ову процедуру користите конопац ивооден струт. Гране су фиксиране у правом смеру. Препоручује се да се процедура спроведе крајем априла и до средине маја.

Метода је ефикасна за младе биљке, јер су гране флексибилније. Нема потребе за скраћивањем вертикалних изданака. Захваљујући овој процедури, круница се шири, али се не згушњава.

Трее 4-5 иеарс олд

Гране биљака старије од 3 године постају крхке. У овом случају, немогуће је превести правац раста.

Користећи формативну резидбу, вертикално растуће гране се скраћују и понекад потпуно уклањају. Боље је то урадити у марту или почетком априла.

Дрво од 5 година

Да би се биљка подмладила, потребно је потпуно уклонити вертикалне изданке из скелетних грана. У овом узрасту није препоручљиво да се допусти згушњавање круница.

Ако је дрво одавно одсечено, можете уклонити део избоја одједном. Али то треба урадити пажљиво, јер када уклоните велики број грана дрво ће ослабити, а то може довести до његове смрти.

Обрезивање је најбоље урадити крајем марта и почетком априла.

Обрезивање воћног стабла

За разлику од трешања, плодне трешње се могу резати само једном годишње у рано пролеће. Уз правилан поступак, довољан је и једнократни догађај. Резидба против старења је веома важна у пролеће. Лети биљка слаби и почиње да производи сокове. Током овог периода, биљка се тешко опоравља од оштећења.

Пресеци трешње на пролеће 5 година. У овом старосном стаблупотпуно формирана.Правилна оплодња плодоносне вишње врши се по схеми:

 • уклонити све гране које су згуснуте, остављајући само оне које расту паралелно са земљом;
 • уклонити све уплетене изданке и оне које ометају гране оквира;
 • орезати централно стабло вишње ако прелази висину грања оквира за 15-20 цм;
 • огранци годисњи нису обрезани;
 • скраћују скелетне гране без латералних избојака.

Након што се уради правилна подмлађујућа резидба, биљка треба оставити да се одмара неколико година.

Сезонско обрезивање

Многи искусни вртлари расправљају о томе када и како треба правилно подрезати биљку.Време за сваки регион је различито.Препоручује се да се изврши обрезивање прољећа када се одржава стабилна позитивна температура, посебно ноћу.Обрезивање у јесен такође зависи од температуре ваздуха, не би требало да буде нижа од +4.Потребно је ухватити прије почетка првог мраза.

Пролеће

Обрезивање трешње у пролеће врши се пре него што трешња почне да цвета.Вртлари су вођени изгледом пупољака.Уклоните изданке на којима нису отечени.

Обрезивање свих грана које згусну круну дрвета, као и оних које расту према земљи.Не препоручује се скраћивање изданака дужине до 25 цм.

Љето

Обрезивање трешања током љета је предмет спора међу многим баштованима и аматерима.Препоручујемо да подмладите биљку у јулу само ако је то апсолутно неопходно.

ГарденерсПрепоручује се обрезивање вишње 2 пута по сезони: у пролеће и јесен.

Ако је могуће избећи летње обрезивање биљке, боље је то учинити.Али ако на дрвету постоје оболеле гране, треба их уклонити на време.Након тога треба спалити, како се инфекција не би ширила.Дозвољено је уклањање дебелог раста у трешњама сорти дрвета током лета.

Јесен

Веома је важно да се трешње правилно и на време пресијече како би се биљка припремила за зиму и заштитила је од првог мраза.

Ако је ослобађање сока успорено - то је сигнал да је вријеме за почетак резидбе.Препоручује се резање до првог мраза.На ниским температурама ноћу, кришке ће се зацелити дуже.Млада садница, засађена у пролеће исте године, строго је забрањена за сечење.

Резидба, у зависности од типа круне

Сорте у облику грма

Трешње у облику грма (филца) карактерише брз раст и захтевају годишњу резидбу од прве године живота.

 • Изглед голих крајева на гранама указује на потребу за процедуром.У овом случају, трећина дужине гране је уклоњена.
 • Ако постоји велики раст, онда процес треба поделити на неколико приступа како се постројење не би ослабило.
 • Да би се спријечило значајно згушњавање круница, потребно је правовремено подрезивање с циљем разрјеђивања.

Круна биљке се може формирати на различите начине.Најчешће - витко вретено.Овај метод су изумили пољски вртлари.Карактеришечињеницу да је приликом резања потребно оставити само младице од 1-2 године.Сваке године се уклањају гране које већ носе плодове.

Сортировки дрвеча

Правила за обрезивање стабла вишње су приказана испод.

 • Скратити гране дужине више од 30 цм, што изазива појаву грана букета, а формира и круну погодну за даље сакупљање бобица.
 • Уклоните волуменско сезонско повећање.
 • Очистите суве гране са стране.
 • Такође скраћују једногодишње изданке ако прелазе дужину од 15 цм.

Трешња дрвећа, за разлику од грмља, трешње треба нахранити током сечења.Такође је веома важно третирати биљку за болести и штеточине.

Формирање круне

Поступак нема никакве посебне разлике, јер не зависи од типа дрвета.Погоднија опција је једнобродна трешња са висином стабљике од 35 до 45 цм, а првих шест година биљног живота препоручује се оставити не више од 7–9 грана за сорте дрвећа и не више од 14 за сорте шикара.

Први корак је скраћивање скелетних грана другог типа.Чисте избојке који расту према средини круне.Једногодишњи изданци дужине око 45 цм су орезани

Није препоручљиво обрезати годишње гране мање од 25 цм, а на горњем делу овог изданка постоји пупољак раста.Уклањање ће исушити пуцање.

Главна сврха обрезивања је да се реже круна.Уклоните оштећене, танке, суве гране, као и оне које расту унутар круне.Сапо годинама, гране које доносе плод су изложене. У том случају, вртлари препоручују ограничавање слабог орезивања, благо скраћују врх свих годишњих изданака. То ће стимулисати раст чвршћих грана.

Сорте каменог воћа - трешње, трешње, шљиве - склоне су изгледу изданака коријена. То утиче на смањење приноса. Веома је важно да се то правовремено уклони.

Формација палметата

Постоји још једна могућност за формирање круне стабала трешње - навијачка палметта. Савршен је за практично жетву и за украшавање зида сваког знања. За овај оригиналан начин потребно је времена и напорног рада.

За формирање круне, биљка је засађена у дужини од 25-35 цм у близини предвиђеног зида. За будућност палете ће бити потребна решетка - структура за фиксирање грана. У року од 4 године потребно је поправити младе избојке, усмјеравајући њихов раст у правом смјеру.

Сваке године је потребно одвезати старе, а на њиховом мјесту успоставити младе избојке. Као што пракса показује, четири године је довољно за формирање пуноправног навијача.

Ова врста круне захтева сталну бригу. Када се круна згусне, гране се огољеле, принос се смањи, изглед се погорша.

Закључак

Брига о трешњама је важан процес. Потребно је познавати технологију резања постројења, како се не би оштетила и ослабила.

Техника помлађивања трешње зависи од старости биљке, типа круне,време и вештине баштован.Приликом правилне неге, трешња ће сваке године задовољити мирисним цветовима и сочним бобицама.