Како резати грожђе за зиму?

Резање грожђа јеважна фаза бриге за ову биљку.Правилно формирање виноградарског жбуња може побољшати његов принос, једна је од превентивних мјера за борбу против болести као што су плијесан, обична пепелница и друге гљивичне болести.Ова процедура је прилично једноставна, па чак и почетник узгајивач може добити од свог земљишта велики принос грожђа, ако се упознате са правилима орезивања грмља.

Обрезивање грожђа је једноставна, али важна процедура

Зашто су орезано грожђе?

Провођење обрезивања грмља не само да доприноси повећању приноса, већ и побољшава укус грожђа и величину плодова.Резидба вам омогућава да убрзате сазревање усева, много је лакше бринути се о обрезаним грмовима.Да, и жетве из таквих грмља лакше.Винова лоза може расти веома брзо, тако да само правовремено формирање винограда не допушта да се грмље згусне.

Обрезивање грожђа се обрезује у јесен. Ова процедура вам омогућава боље прекривање грмља прије хладноће, што ће им омогућити да боље преживе хладну сезону. И виноград који је у јесен у прољеће правилно пресјечен, лакше је обрадити, број цвјетова и повећање приноса.

Процедура за резање грожђа у јесен има много циљева:

  • подизањежетва из жбуња;
  • побољшање квалитета воћа;
  • повећање величине гроздова, величина плодова;
  • величина винограда је регулисана, формиран је грм;
  • са оптерећењем на винову лозу које је регулисано резањем;
  • подмлађивање винове лозе.

Уз помоћ резидбе винове лозе постају отпорније на мраз, баштовани би требало да знају како да правилно падају грмље у јесен, тако да њихов виноград не изумре.

Када се грожђе отвори након зимске хладноће, нови пупољци расту из сваког пупољака на виновој лози.Има много ових пупољака на гранама винове лозе, јер многе гране расту.Ако сви почну да доносе плодове, квалитет плодова ће бити низак - они ће бити мали и кисели.За израду таквог усјева није прикладно.

Гране које су расле у претходној сезони обично доносе плодове у новој сезони. На старим дрвеним виновим лозама, воћни пупољци више не расту. Стога, у грму оставља минимални број старих грана - главни перпендикуларни труп и подножје рукава.Од остатка грмља формирају се за плодоношење.

Следи опис како се виноград обрезује у јесен.

Грожђе доноси плодове на оним гранама које су нарасле током протекле године

Како сечемо грожђе у јесен

Покривање винове лозе обично сече пре мраза.Како правилно извршити ову процедуру?Процес обрезивања је боље подијељен у двије фазе.У овом случају, видеће се да ли су ти пуци остављениследеће сезоне.

Прва фаза резидбе се врши одмах након жетве. Од избоја одсјечени дијелови који отплодоносили ове сезоне, такођер су уклоњене слабе гране, врхови, који само узимају храњиве твари из плодног дијела винове лозе.

Али друга фаза ове процедуре се спроводи већ у јесен, када је лишће већ пало, а од претходне резидбе, прошло је најмање 14 дана. Такво обрезивање се врши пре него што виноград буде заштићен за зиму. Током тог времена, део хранљивих материја из младих грана већ ће ући у коренски систем иу главне плодоносне изданке. Ако се везани делови винограда не исеку и покрију до првог мраза, онда то није застрашујуће. Међутим, температура ваздуха у току поступка одсецања вишка грана не би требало да буде испод 0 ° Ц, иначе ће се сломити.

Неопходно је започети поступак обрезивања код младих младица, правилно формирати грмље. У таквим винима, обично не остаје више од 8 грана, које ће у будућности донети плодове.

Много је теже обрезати грмље одраслих, поготово ако се таква процедура раније није радила с њом.

Како је могуће да се занемарују такве занемарене грмље у јесен, како им се не би нашкодило, а њихово зимовање било успјешно? Ова процедура треба да се спроведе на следећи начин:

  • Почетком јесени све младе младице треба уклонити на старим рукавима, који су расли на око 0,5 м изнад нивоа тла (на нивоу прве жице која се протезала дуж реда винограда).
  • Укљученона нивоу другог реда жице (растеже се изнад првог на растојању од 0,3 м) за све младе избојке узгојене из рукава, врхове треба уклонити око 1/10 дужине изданка, и уклонити све пасторке узгајане на странама винове лозе.
  • Побјећи која је израсла с вањске стране рукава треба да се скрати. Не оставља више од 4 ока - тако настаје замјенски чвор.
  • Побјећи, који се налази непосредно изнад курве за замену, али на супротној страни грмља, такође је подрезана. Не оставља више од 12 очију, тако да формира воћну стрелицу.

Схема јесенског орезивања грожђа: а) грм прије резидбе; б) исти грм након обрезивања

Неки корисни савети

Обрезивање врхова изданака се не проводи у сушним сезонама ако се лишће оштети од плијесни, пепелнице, других болести, штеточина, туче итд. Проводи се када је раст избоја практично заустављен и доње интернодије су почеле да сазревају.

Ако су врхови одсечени прерано, пасторци ће активно расти у близини грмља, принос ће пасти, винова лоза ће се такође погоршати. Прекасно спроведено ловљење не достиже жељене циљеве. У изданцима који расту као резнице, не одсецају врхове, они се савијају у горњи ред жице и фиксирају дуж њега.

Снимци који расту пребрзо могу се рано ковати. Ова мера вам омогућава да изједначите јачину изданака на појединим деловима лозе или рукава.Такодје, такво ковање се врши у случајевима када је потребно убрзати раст посинка, ако је због мраза.део винове лозе је умро, а на њему расту изданци - "трутови". Обично се активни раст споредних пастора јавља за 1,5-2 недеље након ове процедуре.

Понекад јесенски рад на резидби винограда омогућава скраћење или потпуно уклањање пасторка. Сврха таквог уклањања вишка клице је повећање протока нутријената до главних воћних четкица. Очи на избојцима се боље развијају, убрзава се сазревање гроздова грожђа, а побољшава се и зрачење унутрашњег дела грма.

Правовремено уклоњене пасторке олакшавају обраду грмова грожђа, борбу против "штетних" инсеката и болести. Маскирање се може обавити два или три пута по сезони. И немојте их потпуно сломити, да не би повредили зимске очи.

Дакле, након резидбе, на грмовима грожђа остају вишегодишњи стабљике, које расту под правим углом у односу на тло (пањеве), као и рукавице, од пупољака од којих ће нове плодоносне гране расти у наредној сезони.

После коначне резидбе винограда у јесен, нешто више од половине производних грана остаје на грму. И пре обрезивања одређених грана, морате оставити очи 30-40% више од потребне количине у случају да се неке од њих замрзну током зиме.

Тако се грожђе сече за зиму. А ако је све урађено исправно, онда је главни посао на чувању винограда у јесен завршен. Остаје само да се уклоне све винове лозе са решетке, стави их на тло (а штавише, под виновом лозом потребно је затворити гране тако да непљеснив од влаге), причврстите и покријте врећицом и церадом на врху.