Како резати грожђе

Чак и искусни вртлари се суочавају с проблемом и не знају када треба обрезати грожђе. Постоји неколико аргумената за потребу поступка, али техника и вријеме још увијек су спорни. Обликовање лозе даје здраву биљку и већи принос.

Зашто резидба

Главни циљеви поступка обрезивања грожђа су три.

 1. Стимулисати раст винове лозе. Уклањањем дугих старих изданака, вртлари ажурирају грану. Боље је засићен соковима, даје већи принос.
 2. Да се ​​формира грм. Грожђе је способно да расте, што га чини естетски неатрактивним, за кога је тешко бринути. Због тога се винова лоза формира резидбом.
 3. Стално резање пуца, фармер подмлађује грм, што значи да повећава његов животни век.

Још од античких времена, када је, према легенди, магарац случајно зграбио винову лозу и почео да доноси боље плодове, поступак обрезивања постао је обавезно агротехничко предузеће. Стога, сваки пољопривредник годишње прилагођава раст грма неколико пута, бирајући своју технику.

Испрва, правила за резидбу изгледају компликовано, али након детаљног испитивања постају јасна. Основни принцип поступка јеусмјерити снагу биљке не на сезону раста, тј. повећање изданака и на плоду А подешавање изданака, пасинкование, јурњава су помоћне мере.

Препоручени рокови

Често постоји дилема када је боље резати грожђе у домаћинству. Постоји неколико верзија: пролеће, лето, јесен или сваке сезоне, тј. око 3 пута годишње.

Према другом мишљењу, честа резидба одводи грм, не дозвољава стварање нових чврстих изданака, тако да се количина жетве смањује. Стога се препоручује да се процедура спроведе у сезони која се сматра најповољнијом за регион.

Јесен

У подручјима у којима је лоза заштићена зими, врши се јесенско обрезивање грма.

Уз помоћ подрезивања припремите грм за хладноћу, уклоните вишак изданака, што олакшава зимовање.Провести поступак прије првог мраза. Прво, обрадите сорте отпорне на хладноћу, а затим остале.

Одрежите вино да покрије зиму на било који могући начин.

Суммер

Зелени (или тзв. Санитарни) третман грма обавља се у првим мјесецима љета. Уклоните слабе гране, држите штипање и штипање.

Поступак побољшава стање лозе:

 • постоји приступ сунца јајницима;
 • обезбеђена је добра вентилација;
 • продужава живот грмља и период плодног узгоја.

Такво обрезивање се обавља на било који дан у сезони, изузев самог периода плодоношења.

Спринг

Пролећни период боље одговара времену третмана.за сурове регионе.Након презимљавања, мртви и смрзнути изданци се уклањају како не би преоптеретили грм.Почните када је температура порасла изнад + 5 ° Ц.

Прати се једно правило: орезати лозу пре него што се сокови почну кретати.У супротном, текућа течност неће дозволити да се кришке зарастају, поплаве очи и жетва ће бити ниска.Постоји и могућност инфекције и гљивица.

Комбинована метода је популарнија када се резервне клице остављају на грму до јесени.Чак и ако се део грана замрзне или умре, усев ће обезбедити резерву.

Поступци технике

Општа правила за обављање поступка резидбе винове лозе:

 1. Користите дезинфикован изоштрен прунер.
 2. Рез у једном покрету.
 3. Оставите највишу стрелицу воћа.

Кратка техника за подмлађивање грма.На свакој листици током обрезивања остају 1-4 шпијунки, остатак се уклања.Лишће које расте до вањског дијела грма, а унутрашње се одвајају.На гранама након захвата не остане више од 40 комада.

Просечна метода чува до 50 ком.оцелли, тј.на повлачење од 8. Зато чувајте изданке који су отпорни на мраз.

Дуга резидба погодна је само за азијске сорте грожђа.Укупно, биљка остаје до 60 очију, по 15.Ово повећава принос који се може добити из грма.

Мешовита техника комбинује дуг и кратак пут.Неке се скраћују ради подмлађивања, друге за плодоношење.То доприноси добијању јаке лозе, богате жетве и формираног грма.

Обично брковикултуре се не уклањају. Они не исцрпљују биљку, већ му помажу да се држи за ослонце. Ако желите да вежете грмље, онда можете да их исечете, остављајући неке за поузданост. Или морате пустити грожђе на зид или подршку.

Млади тркачи

Младе гране се не орезују у првим недељама раста. Прво, избојци треба да се стврдну до пречника 5-7 мм. У првој години можете уклонити 1-2 гране, остављајући најјаче. Провести процедуру у љето јуна.

Неки вртлари праве ковање у јесен за прве године, припремајући их за зимовање. Али то није обавезна процедура. Други узгајивачи вјерују да орезивање прије хладноће боли прву годину.

У другој години, поступак се проводи прије почетка вегетације у прољеће. 2 бјекства су остављена на грму:

 • испод замјенског чвора са 2-3 ока;
 • испод плодне стреле са 6-10 очију.

Након жетве у јесен, обрезати плодну стрелицу на 2-3 ока, а замјенски чворови ће донијети усјеве сљедеће године. Тако се формира симетрични грм са базом - вишегодишња лоза и 2 врсте грана. Даље, поступак се понавља сваке године.

Адулт Винес

Поред горе наведених процедура за негу одраслог винове лозе, додаје се и летња резидба. То укључује ставинг и цхасинг.

Приликом стезања уклоните изданке другог реда. Они расту из пупољака лишћа током читаве вегетације. Писинки слаби грм, узимајући потребне сокове из главних делова који носе воће. Дакле, избојци пасторке орезали, остављајући 1-2боттом схеет.Уклоњени материјал не може се оставити под виновом лозом: одлаже се.

Следовать, качать.Преусмерава здраве сокове на зреле бобице.Техника: одломити врхове изданака за 15-20 цм, али постоје контраиндикације:

 • грмље;
 • појава подземних вода;
 • суво време без кише.

И у љетним мјесецима грмови се разрјеђују.После цветања, исеца се 5-10 листова, али само из оних грана у којима ће гроздови расти.

Јесење орезивање мозе се обавити 14 дана након зетве.За то време грм се опоравља и поново је спреман за раст.

Винова лоза се увек реже на светло зелено дрво.На грожђу, ране се не лече као код других култура, већ се исушују.Зато је важно да инструмент остане чист.Изнад живог бубрега, увек остаје 1-2 цм шута.

Колико очи треба да напусте

Специфични број очију које остају на лози зависи од дебљине гране: што је дебљи, то више очију можете оставити.Понекад су јалови.Ако гомила на пуцању тежи више од 0,5 кг - оставите више, ако је мање - фокусирајте се на доњи праг.Не препоручујемо остављање клица са више од 15 комада.

Када се планира резидба, они се такође ослобађају других грана.Обавезно уклоните:

 • слабе до 5 мм;
 • дебели од 12 мм;
 • оболели процеси;
 • оштећене лозе;
 • замрзнуто или сухо.

Не плашите се да изрежете изданке из грма.Биљка ће дефинитивно вратити изгубљене,и фокусирати се на сазревање воћа, а не на бесмислену вегетацију на решетки. Редовито спровођење процедуре, за неколико година добијате јак и плодоносан домаћи виноград.

Врсте формирања грожђа

Постоји неколико основних метода за формирање грма грожђа. Први се зове север или Гуио формација.

 1. У првој години узгајају се 2 изданка.
 2. У јесен, на пупку остају 2-3 пупа.
 3. У прољеће се формирају у чвор супституције и плодоношења.
 4. Скраћујемо стрелицу у јесен, њену улогу ће преузети чвор.

Ово се понавља сваке године. Гуиов начин обезбеђује квалитетан усев који расте под обилним приступом светлости.

Други начин је фан. На грму расте неколико воћних јединица, које их ојачавају на вертикалној решетки. Тада лоза изгледа као отворени вентилатор са јаким и тањим изданцима. У професионалним виноградима систем је компликован за неколико нивоа.

У хладној клими, фан безштамбова је популаран. Овај тип је лакше покрити за зиму, одсећи замрзнуте гране. Такође пружа могућност да се грм константно подмлађује и добију квалитетне бобице.

Постоје и други начини формирања који су прикладнији за мале фарме. Али чешће се заустављају на Гуиот систему и љубитељи различитих форми. Резидба помаже не само да се очисти виноград, већ и да се лакше брине за винову лозу. Обично проводите неколико процедура за сезону.

Формација изданака варира замладе и старе биљке. Ако је то прво основа плодоношења, онда је за другу вероватно санитарна планирана обрада и подмлађивање.