Како разблажити гвожђе (грожни сулфат)?

Да би се постигла богата жетва у врту, важно је да се изврше све неопходне активности за одржавање биљке. Ово је посебно истинито за деликатне, подложне дејству различитих фактора усева, на пример: грожђе. Добро доказано у овом погледу, гвожђе сулфат.

Плави витриол је и ђубриво, и заштита, и превенција болести

Кратка помоћ

Жељезни витриол или на други начин гвожђе (ИИ) сулфат је хемијско једињење које је описано формулом - ФеСО4 к н Х2О. Кристали имају плавичасто-зелену боју. Под утицајем атмосферског кисеоника услед оксидације, он се мења у жуту.

Супстанца је лако растворљива у води, што олакшава припрему раствора жељене концентрације.

Позитивни аспекти апликације

Жељезни сулфат има разноврстан ефекат, због чега га често користе вртлари. И овај алат има ниске трошкове у поређењу са индустријским структурама. Предности плавог витриола:

  • Ђубриво. Биљке добијају потребну количину гвожђа у погодном облику.
  • Фунгицид. Он је у стању да се носи са гљивичним лезијама разних облика.
  • Уништавање иплашење штетних инсеката.
  • Користи се за третирање посекотина.
  • Раствор железовега сулфата је зелене боје, жуте у складишту и губи своја својства

Примена на винограде

У овом случају, саветује се да се обрада врши у 2 фазе. Прскање се врши у пролеће и јесен. Процедуре имају неке разлике, тако да је прикладније да се проуче одвојено.

Лечење витриола - превенција оидиума

Заштита од смрзавања

Грожђе је усјева која воли топлоту. Оштро реагује на нагле промене температуре. Прољетно вријеме је промјењиво, након стварно топлих дана долази до мраза, што може озбиљно оштетити биљке. Ако се вино замрзне, жетва ће бити мала у најбољем случају, ау најгорем случају грм ће бити мртав.

Јесенни третман железовог сулфата - заштита од мраза

Прскање се врши пре појаве бубрега. Као резултат добијања раствора на лозу, формира се површински филм.

​​

Њен циљ је да одложи раст бубрега за 2 седмице како би сачекао могуће температурне флуктуације. Користите раствор концентрације гвожденог сулфата од 0,5%. Да бисте то урадили, 50 г разблажите у 10 литара воде.

Јесенске активности

Грожђе се прерађује након што је винова лоза изгубила све своје листове. То се обично дешава крајем октобра или почетком новембра.

Обработка пред заклучитела против плесни и ротов

Припремљена композицијананети на биљку. На површини се формира заштитни слој, који након сушења благо стисне коре. Ова техника не даје шансу за развој гљивица и сличних штетних микроорганизама. Раствор се припрема по стопи од 3% за младе грмове и више концентрисаних - 5% за зреле биљке. У првом случају, потребно је 300 г железног сулфата на 10 литара воде, ау другом случају је потребна фунта.

Лечење витриола у пролеће - превенција болести

Заштитне мере

Приликом прераде грожђа вриједи водити рачуна о особној заштитној опреми. Требаће вам рукавице, наочаре, респиратор и одговарајућа одећа. Ипак, железов сулфат је хемијска супстанца и боље је да буде безбедан и да штити кожу, очи и респираторни тракт од његовог деловања. За припрему средстава користите пластичну или стаклену галантерију.

Заситне напражениа се обвезни

.

Обработка е најбоље да се изведе в сухо време, без вјетра. Корисно је сазнати дугорочну прогнозу, јер се лијек лако отапа у води.

Остале употребе

За грожђе се користе раствори жељезног сулфата различитих концентрација у зависности од циља:

  • Уништавање штетних микроорганизама - 4% раствор (400 г на 10 л).
  • Борба против маховина и лишајева ће бити успешна коришћењем 3% састава (300 г на 10 литара).

Железов сулфат уништава махове и лишајеве

  • Фолиарна исхрана се врши са слабим раствором од 0.1-0.2%(10-20 г на 10 литара).
  • За третман хлорозе потребно је даље разрјеђивање до 0,05% (5 г на 10 л).
  • За депонирање в земли потребни со 100 г соли на 1 м2.То се ради током копања тла у прољеће и јесен.

Искусни вртлари већ дуго користе сулфат гвожђа и задовољни су његовим дјеловањем.Стога, они који још нису потпуно увјерени у своје знање, требали би послушати савјете и ставити овај алат у свој арсенал.