Како расту шљиве од кости код куће Плум

У очекивању предстојеће летње сезоне, становници љета почињу размишљати о садњи воћака, укључујућида ли је могуће узгојити шљиву од камена.Сви желе да убрзају процес: уживајте у изгледу цветних биљака и убрзо почињу да скупљају сочне плодове.Али куповина готових зрелих стабала у расадницима је прилично скупа и постоји ризик да се неће укоријенити.У овом случају, можете се послужити економичнијим начином и самостално припремити садни материјал.

Шљива из јаме кошта много мање од купљене саднице

Предности узгоја шљиве из јаме

Постоје различити начини да се посади шљива, којаће добро подносити плодове:

 • коришћење коријенских изданака са приступом здравим одраслим стаблима;
 • репродукција културе са зеленим резницама, међутим, у овом случају, биће потребно неко искуство и саме резнице;
 • клијање садница код куће;
 • сађење семена у земљу окућнице.

На најбољи начин, ако на градилишту нема других стабалаОва врста је узгој садница и његова накнадна трансплантација у земљу. Може се купити иу расаднику или у продавници, али за неке је занимљивије и економичније оставити младице код куће.У овом случају, биће лакше обављати сталну бригу и посматрање садње него у башти.Поготово ако не живите цијелу годину у земљи.

Избор семена

Први корак ће бити избор одговарајућег семена.Важно је правилно одредити врсту шљива.Требало би да изаберете ону која одговара вашем подручју.На територији са умереном климом, препоручује се засадити сорте шљива:

 • Минск,
 • Касни Витебск,
 • Лепота Волге,
 • Белоруски.

Ако изаберете погрешну сорту која је погодна за гајење у овом одређеном региону, дрво може расти, али је мало вероватно да ће донети плодове.

Воће које садржи кост може се купити у продавници или на тржишту.Како узгајати шљиву од кости купљене шљиве:

 1. изабрати зреле плодове,
 2. није препоручљиво купити ране сорте сазревања, јерКости у њима се можда неће развити у тренутку када погоди бројач,
 3. не смијемо заборавити карактеристике окуса при избору оптималног типа.

Мински Плум је прикладна за умерену климу

Припрема семена и семена за садњу

Очистите кост потпуно од њене пулпеможе се користити у храни, не треба нам).Онда оставите да се осуши неколико дана, ако је могуће под директнимсун раис.

Сам камен је заштитни омотач за унутрашње семе, које морамо проклијати. Након сушења треба га отворити. То се може урадити специјалним пинцетом или импровизованим средствима, чекићем или ножем. Најважније је да не оштетите семе унутра.

Боље је одмах сортирати материјал погодан за садњу, тако да касније не морате бити разочарани и уложити напоре да узгојите значајно оштећено сјеме. Одрживо сјеме ће потонути у чаши воде. Због тога се препоручује проверити сва семена. Не траје много времена, али може уштедети много напора у будућности.

Спроутинг Сеедс

Након што сте изабрали квалитетно семе у потребној количини, можете прећи на фазу клијања. Овај процес се назива стратификација. У природи, семена се већ развијају у земљи, али код куће је боље помоћи младој биљци и повећати шансе за успех.

Препоручује се остављање семена у чаши са чистом водом на собној температури око један дан.

Припремите плодно тло, купите посебан у складишту или помијешајте са ђубривом и компостом земљиште сакупљено у врту. Ставите га у херметички затворену посуду и прелијте је јако. Али немојте претјеривати: земља би требала упити сву воду. Стаклена или пластична тегла са поклопцем, чак и пластична врећа или контејнер, ће то учинити.

У припремљеној посуди за земљиште закопајте неколико семена. Што их је више, већа је вероватноћа клијања садница.Али немојте претјеривати тако да не ометају једни друге. Затим ставите чврсто затворену посуду у фрижидер за даљу клијавост.

Семе се може засадити када се кост наду и кожа се разбије.

Пре сетве, кости треба да се добро осуше

Узгој садница код куће

Ако вам климатски услови не дозвољавају да одмах засадите семе на отвореном тлу, онда можете почети да их клијавате код куће у стану. Ово се ради у неколико фаза.

Припремна фаза

Потребно је припремити земљиште, добро га испразнити и ставити га у одговарајући контејнер. То може бити велики лонац, пластична посуда импресивне величине или чак и боца од 5 литара која је исечена по величини. Тло треба да буде добро навлажено, а не заљев.

Садња и њега

Следећи корак је припрема костију. Ако се кожа није напукла током раслојавања, потребно је лагано га ударити чекићем, постижући изглед пукотине.

Сјеме се продубљује у припремљену земљу за 6-9 цм, а контејнер се поставља на прозорску даску. Немојте га држати на директној сунчевој светлости. Идеална опција је југозападни правац.

Важна правила за бригу о биљкама:

 1. Заливање треба да се спроводи редовно, избегавајући исушивање земљишта. Обавезно користите дестиловану воду на собној температури.
 2. Могуће је побољшати услове узгоја постављањем додатних светлосних тачака. Флуоресцентно је добро за ово.лампи и постављање огледала уоколо.
 3. Након појаве клице треба почети оплодити земљиште.Препоручује се то најмање 3 пута прије почетка вегетације.Користите азотна ђубрива, можете узети мешавину нитрата и воде у односу 3: 1 до 100 мл по расаднику.
 4. Да би се активирао формирање доброг и разгранатог кореновог система младе биљке, корени би се требали сакупљати.Да би се то постигло, у периоду од фазе котиледона до развоја лишћа, они се режу у 1/3 коријена.
 5. Потребно је пресадити младунче 1 пут у 3 месеца, сваки пут када се мења земља.Поред тога, потребно је повећати пречник резервоара за трансплантацију.

Шљиве ражњића треба редовно оплодити

Клијање сјемена у земљишту на улици

За већину региона, најповољније вријеме за засијавање сјемена уотворени терен - период од краја априла до љета.

Избор места за слетање

После клијања у лонцу, семе се може садити одмах у земљу на дацхи и чекати да се појављују клице.Важно је правилно изабрати место на локацији за будућу фабрику.

Не заборавите да узмете у обзир особитости опрашивања сорти: међу њима су само-неплодне, унакрсно опрашене и самооплодне. У првом случају, неопходно је да садња опрашивача већ буде или треба бити посађена близу садње семена.Свака сорта има своју.У другом случају, посадите најмање 2 стабла у близини тако да се могу опрашивати.У другом случају, можете ограничити искрцавање једногбиљке.Ако не узмете у обзир ове карактеристике, цветне биљке и њихово накнадно плодоношење можда се неће догодити.

Ако садите шљиве у регионима са хладном или умереном климом, важно је размотрити потребу да се покрије земља око биљке зими.Такође је препоручљиво да се обезбеди згодан приступ дрвету за жетву, резидбу, ђубриво.

Процес садње

 1. Припремите компост и земљиште, потребно га је добро испустити.Тло је боље изабрати иловаче, које садрже калцијум.Ако је у земљи превише песка, треба га помијешати с тресетом.Са високим садржајем глине, препоручује се мешање земље са песком и тресетом.
 2. Ископајте рупу 1,5 пута дубље у дубину од коријена клијања.У средини, напуните туберку и ставите семе на његов врх.
 3. Јама се излије са земљом и обилато залива.Заливање мора бити редовно.

Морате бити спремни на чињеницу да шљива од камена неће расти брзо - најмање 4 године.Воће почиње на 5-6 година.