Како расту парадајз у стакленику поликарбоната Томато

Узгој парадајза је прилично тежак задатак. Да бисте добили добру жетву потребно је да одаберете прави материјал и направите стакленик. То је посебно важно у регионима са хладним климатским условима. Тешко је изабрати разноврсне парадајзе из огромне сорте, представљене у продавници.

Парадајз добро расте у стакленику поликарбоната

Након што су се одлучили за изградњу или куповину стакленика, вртлари често не знају коју врсту стакленика одабрати, колико материјала је потребно за изградњу. Важна су питања о томе какву врсту парадајза треба изабрати, колико ће садница бити потребно за садњу у тлу и на којој удаљености раставити парадајз у стакленику.

Поуздани садни објекти

Приликом избора постројења за садњу усева, потребно је обратити пажњу на основни материјал, труп и покров. Стакленик мора бити поуздан, трајан и јефтин. Оквир може бити израђен од сљедећих врста материјала: дрво, пластика и метал, те премаз - од стакла, поликарбоната и полиетилена. Чврстоћа оквира и поклопца гарантује дуготрајну употребу стаклене баште и добијање добре жетве.

Дрвени оквир се одликује издржљивошћу, заштитом животне средине и ниском цијеном, али је такав материјал често предмет распадања итреба третман са специјалним средствима. Метални оквир је израђен од алуминијума, поцинчаног челика или легура.Алуминијске легуре и пластика су лаке и лако се одржавају, али такве конструкције су прилично крхке.Оквир од поцинчаног челика је издржљив, једноставан за монтажу, не-корозиван и дуготрајан.

Темељ стакленика штити од мраза и поплава од кише, осигурава снагу конструкције.Од материјала из кога је направљен темељ зависи од тога колико топлоте се складишти у структури.Боље је направити основу од бетона или шипке на бази цигле.Бетон је поуздан, али скуп материјал и омогућава да оставите структуру на једном месту.Квадратна подлога такође има своје предности и недостатке.Лако је пребацити стакленик из такве базе на ново тло, али дрво мора бити третирано антисептицима.

Стаклени премаз се лако чисти, добро загрева и преноси светлост.Али има велики број недостатака: крхкост, тешкоће у замени стакла, потребан је ојачани оквир, одређени проценат губитка топлоте.Стога, вртлари често бирају полиетилен као поклопац за стакленик.Овај материјал преноси светлост, јефтин је и једноставан за чишћење, али га треба мијењати сваке године.

Недавно је поликарбонатна превлака добила све већу популарност, која има следеће предности:

 • леп изглед;
 • лакоћа;
 • снага;
 • отпорност на удар;
 • транслуценција;
 • незахтева инсталацију темеља;
 • трајност.

Габле стакленик из поликарбоната на парцели

Такви пластеници се појављују у два облика: лучни и забатни.Лучне конструкције боље штите топлоту и осигуравају ваљање воде и снијега.Оквир би требао бити направљен од чврстих лукова са малим кораком, такође је потребно обезбиједити вентилациони систем, што је посебно корисно у врућим љетним мјесецима.

Приликом одабира структуре за жетву, размотрите сљедеће захтјеве за премазом:

 • дебљина материјала мора бити најмање 4 мм;
 • Ако ће се стакленик поликарбоната користити за различите биљне врсте, треба одабрати универзални транспарентни материјал;
 • Присуство посебног слоја који спречава стварање кондензата.

У пластеницима и пластеницима од поликарбоната, због високе влажности и температуре, микроорганизми, укључујући патогене, се умножавају.Стога, сваке године у прољеће прије садње или у јесен након жетве потребно је провести превентивни третман стакленика, тла и опреме.

У почетку би требало уклонити корове, коријене, остатке палог воћа и осталог смећа, а затим обрадити оквир и поклопац.Поликарбонат треба опрати са сапунастом водом или производима без јаких хемијских адитива меканом спужвом или тканином, а затим испрати водом.Дезинфекција регала и опреме која није израђена од пластике може се обавити кипућом водом.

Затим следипрећи на дезинфекцију земљишта. За малу количину земље можете користити кипућу воду или различите хемијске агенсе, као и препарате за борбу против микроорганизама који узрокују болести. Ако је земља јако загађена, треба је потпуно заменити или 5-8 цм од горњег слоја.

За дезинфекцију поликарбонатних стакленика треба користити метод фумигације, који се састоји од уништавања бактерија димом ватре или специјалних шахора сумпора. Овом методом затворите вентилационе отворе и врата. Ако одаберете сумпорне шахте, морате се сјетити да их треба поставити на лимове. Након обављања фумигације, прозрачите просторију.

Чишћењем стакленика на одговарајући начин можете засадити парадајз, паприку, краставце, зелену салату, купус и друге биљке. Да би се парадајз узгајао у стакленицима, потребно је одабрати сорту погодну за ове услове. Технике култивације и усјева у поликарбонатним пластеницима и на отвореном пољу значајно се разликују.

В зеленате се може да се гоји не само парадајз, него и друго поврће

.

Избор сорти парадајза за стакленику

У почетку се мора имати на уму да нису све сорте погодне за узгој у условима високе температуре и влажности. Боље је изабрати хибридну сорту због њихове отпорности на болести и штеточине.

Узгој садница и садња у стакленику

Од фебруара до краја марта биљке сеје за узгој садница у контејнерима или кутијама са припремљеном земљом иставите их на светло место где температура достигне 22 ° Ц. За брзу појаву изданака, посуде или кутије су покривене филмом.

Након појаве првих правих листова, потребно је покупити биљке и пресадити биљке у лонце, кутије или друга јела. Недељу дана пре садње садница у земљу да се стврдне. Контејнере треба изводити на балкону и оставити отворене отворе.

Пре садње садница потребно је припремити стакленик од поликарбоната, покривен са два слоја пластичне фолије.Између ових слојева треба оставити ваздушни простор, који обезбеђује вишу температуру унутар структуре. Боље је посадити парадајз у земљу почетком маја, када ноћу нема мраза. Нека правила треба следити:

 • саднице треба засадити када је температура тла у стакленику 12-15 ° Ц;
 • дубина садње садница не би требала бити већа од 0,5-1 цм;
 • не можете додати много ђубрива;
 • потребно је уклонити жуту и ​​листове котиледона;
 • Постављање биљке је потребно у влажном тлу у вечерњим сатима или у облачном дану.

Пре сађење, саднице се преносе у стакленик који се стврдњава

За садњу парадајза у стакленику од поликарбоната постоји одређени образац. Кревете је боље направити на ширини од 60 до 90 цм, а удаљеност између кревета треба бити око 60 цм, тако да је погодно за шетњу и сјести. Шема садње парадајза у стакленику зависи од њихове сорте и типа саме биљке.

Сорте са ниским растомморају бити посађене у шаховници. Удаљеност између парадајза треба да буде 35-40 цм, а детерминантни парадајз може да се постави дебље на растојању од 25-30 цм, док ове биљке престају да расту после везивања одређеног броја четкица. Њихов број зависи од сорте парадајза. Висок, као и кратак, да се слети у шаховницу, али на удаљености од 60-70 цм.

Ако се саднице узгајају, онда треба рајчице пресадити заједно са земљом у дубоку рупу, а затим направити још једну рупу, и за две недеље да се закопају. Овај метод осигурава суспензију раста и формирање додатних коријена.

Храњење парадајза у стакленику

Када садите саднице у земљу, можете користити малу количину азотних ђубрива, али овдје је боље не претјеривати. Тада се морају применити ђубрива када се формирају први јајници, а накнадно храњење се врши у зависности од сорте и врсте биљке.

Нека усјеви рајчице, посађени у стакленику поликарбоната, донесу задовољство и задовољство резултатима!