Како расту чешњак засађен у прољеће Гарлиц

Изворно је чешњак дошао из Азије и култивисанширом света.Најбоље расте на органски богатом и добро дренираном земљишту (пХ од 5.5 до 8.5).Чешњак преферира сунчане пропланке, али може расти у дјеломичној сјени, укључујући и хладне регије.Приликом узгоја зиме и пролећног белог лука на отвореном пољу и бриге о њему, треба избегавати прекомерно заливање, јер ће у супротном жаруље трунути.Чешњак је засађен клинчићима који се саде у касну јесен или рано пролеће.

Пролећни бели лук нема стабљику у глави.Узгој је лак

Узгој чешњака у властитој парцели

За узгој у властитој парцели, потребно је припремити тло и узети у обзир локацију кревета.Он преферира плодну и дубоку земљу.Ако је локалитет сиромашан минералима, потребно га је обогатити органским ђубривима.Тло не би требало да буде суво, идеално - са умереном влажношћу.

Пошто је потребно довољно времена да култура у потпуности расте и сазри (4 месеца), засађена је на крају јесени која доноси вишежетве него пролеће.

Разноврсност пролећног чешњака Ниво

Биљни лук на дубини од 8 цм.оставите 15-17цм.

Напуштање такође омогућава разбијање зелених стабљика (стрелица) средином лета тако да се формирају и развијају велике главе.Пролећни бели лук је отпорнији на болести.

Кронштејство пролећног чешњака Кирилл

Узгој чешњака у башти

Узгој биљке у башти и брига о њему постаје све популарнија међулетњи становници и вртлари.Поврће се вреднује по својим својствима.Ако постоји празно мјесто у врту, ту културу свакако треба засадити.

У нашим климатским условима осигуран је несметан узгој пролећног и зимског чешњака, јер овај усјев, који расте на отвореном и отпоран на ниске температуре, не захтева посебну бригу.

Пролећни бели лук не производи стрелице

Пролећни бели лук је једногодишња биљка и не формира педунцлес.За правилан развој, потребна му је одговарајућа нега, велика количина сунца, али добро расте у делимичној сенци.Биљка има слабо развијени коренски систем, има своје корене на дубини од 20-30 мм, ширећи се у пречнику до 100 мм.То значи да не захтева превелике површине, али је важно за биљку да је земља:

 • богата хумусом;
 • хранљиве материје.

Ако имате земљиштелошег квалитета, мораћете да оплодите земљиште гнојем у јесен и сачекајте једну годину да у овом тлу израсте пролећни бели лук.

У растућим културама предност се даје локалним екотиповима, које карактерише већина својстава прилагођених локалним климатским условима.

За садњу и узгој на отвореном пољу изаберите сорте које најбоље одговарају вашим климатским условима и имају најбољи укус и арому. Међу популарним сортама: Тиер, Цирил и Ианкел и нова сорта Харнас.

Харнас

Смернице за раст

Прије култивације, додајте мало соли у тло: разриједите 3 жлице соли у кантици воде. Брига за садњу укључује компостирање (додајте једну кашику суперфосфата у једну канту компоста, две кашике калијум сулфата и пола литре пиљевине).

 • Положај кревета је сунчан.
 • Врста тла - средња (пјесковито - глинаста), добро напуњена кисеоником.
 • Влажност је просечна.
 • пХ тла је од 5,5 до 8,5.

Ландинг

Припремите прајмер. Већ месец дана пре садње, земљиште се преорава на дубину од 25-30 цм. Дубоко попуштање тла прије зиме препоручује се и за садњу прољетних сорти.

Од сорти намењених за садњу и култивацију на отвореном тлу, потребно је одабрати велику, здраву, нетакнуту главу и поделити је на зубе.

Пролећни бели лукможе бити посађено клијавим

Најбоље је купити цертифицирани материјал у хортикултурним друштвима или специјализираним продаваоницама, тако да купљена у обичном супермаркету или продаваоници прехрамбених производа можда неће расти, и имати гљивичне болести и вирусне инфекције.

Да би се заштитила култура од нематода и других вирусних и гљивичних обољења, зуби потопити у раствор једне од препоручених фунгицида пре садње (Сумилек 500 СЦ, Фунабен Т, итд.).

Припрема кревета са ђубривом

Технике садње

Култивација се препоручује у подручјима која су добро загрејана од сунца.Засепите зубе у земљу на удаљености од 15-17 цм једна од друге (у зависности од величине зуба), до дубине од 5-8 цм, у зависности од сорте.

Обично се пролећни бели лук засади на дубини од 5-6 цм, зими 7-8 цм.врхове поврћа треба закопати на дубини од 5 цм.

Садња у прољеће врши се након опасности од мраза

Зуби се постављају окомито доље с оштрим завршетком.Око зуба благо трљајте прсте по земљи.Удаљеност између редова биљке је 18–23 цм.

Услови садње

Препоручује се да се пролећни бели лук посади у земљу од средине марта до средине априла, у зависности од временских услова.Најбоље је почети садњу биљака што је раније могуће, када се само земља удаљи од мраза и вишка воде остави.

Ако касните у садњу, поврће ће бити теже укоријенити, главе неће бити тако велике илепа, жетва ће бити гора.

Поред исправног датума садње, важне су и техничке карактеристике врсте.Поред ових знања, потребно је познавати карактеристике сорте и основне агротехничке захтјеве за њу.

Садјење зубкова - интервал

Препоруке за негу белог лука

Отпуштање земље - држите виљушком, пажљиво подижући земљиште у близини засађене биљке.

Мулчење тла - фолија, неткани материјали и разни органски материјали могу се користити као материјал: сјецкана слама, изблиједјела трава, кора листопадног дрвећа и потпуно или полу зрели компост.

Малчирање се врши како би се одржала влажност тла, како би се избјегла прекомјерна појава корова и заштитила од мраза.

Користи се заштита од корова, болести и штеточина - механичка обрада, све врсте корова и средства за хемијску заштиту биља.Тресет, кора или црни филм стављају се између редова, побољшавајући стање тла и ограничавајући раст корова, на које је осетљив чешњак.Стога, за додатну заштиту, примените један од препарата Стомп 330 ЕЦ или Голден Пендимет 330 ЕЦ.Препарати се боре против корова у фази клијања зуба.Прскање се врши на влажном тлу.Ако немате времена за обављање операције за контролу корова непосредно након садње, можете се обратити Афалону Дисперсијнего 450 СЦ једнократној помоћи (дјеловати у складу са приложеном)упутства).

Кревет од чешњака испод малча не захтева пражњење и често наводњавање

Нега и наводњавање земљишта - потребно је редовно заливање, посебно током формирања и раста главе, ау будућности је неопходно контролисати влажност земљишта.

Заливање се најбоље обавља ујутро, тако да се земљиште може брзо осушити и тиме ограничити раст корова. Чешњак посебно треба редовно заливање током постављања и раста луковице (мај и јун). Да би се избегли проблеми са складиштењем, заливање треба прекинути 2-3 недеље пре жетве.

Уклањање цветних стрелица - доприноси значајном повећању приноса (за 25-35%).

Гнојиво

Чешњак је биљка која је захтјевна и која најбоље расте на тлима богатим хумусом. Органска ђубрива су најпогодније ђубриво за биљке: компост, зелено ђубриво, стајњак или биохумус, који је природни производ прераде калифорнијских црва и минералних ђубрива. На плодним земљиштима се садња врши у другој години након оплодње, на ослабљеним - у првој.

Хумус се уводи током пролећног копања земљишта, у количини од 30-40 кг на 10 м2 или 40-60 кг компоста по 10 м2.

Гнојиво за чесан и лук

Ако је потребно, пре садње пролећних сорти, могуће је обогатити земљиште са 60–80 г фосфора и 120-170 г калијума на 10 м2. У пролеће се додатно додају азотна ђубрива у количини од 90-130 г по м2 - примењује се половина дозеНепосредно пре садње Зубкова, а преостало ђубриво је подељено на два једнака дела, један се примењује средином маја, а други почетком јуна (месец дана пре планиране жетве).

В слу ~ ај на минерална двиʻева, треба да се уваʻа дека ~ ленската со биљка толерантна на хлориди. Они су штетни за поврће. Потребно је одабрати таква ђубрива која имају низак садржај хлорида или их уопште не садрже (Азофошка).

Али ако, ипак, треба да користите такве производе у којима постоји висок садржај хлорида, онда само током сетве (пре вегетације). У овом тренутку, већина хлорида који се налазе у ђубриву, улази у дубље слојеве земље са водом и неће бити на располагању за корење белог лука током вегетације.

Култура добро реагује на примену ђубрива Флоровит, у концентрацији од 0,3%, нарочито током сувог пролећа.

Пепел је веома користан за чешњак током зрења

Сакупљање и складиштење белог лука

Пролећни бели лук се бере у септембру, када његови надземни делови постану суви и почну да падају, листови постају жути и суви. Неопходно је на вријеме сакупити, када се сакупи кашичица, луковице чешњака се раздвајају у одвојене каранфиле, које почињу да се укоријењују и неће бити погодне за дуготрајно складиштење.

Чешњак може постати љускав и постати подложан болестима.

Зреле и лепе луковице чешњака се суше на сунцу недељу дана. Ако време није повољно, не остављајте бели лук на пољу, боље је узетидо куће у којој се осуши. Корени биљке се секу. Сушене луковице чешњака могу се сакупити у прекрасним плетеницама које ће играти улогу додатног декоративног елемента у вашем дому. Ако не планирате плетеницу, стабљике чешњака се режу на дужину од 2-4 цм.

Сечене стабљике и стрелице чешњака се суше у хладу и складиште на сувом, тамном и хладном месту.

Чешњак се бере ручно. Ископајте сијалицу специјалним вилицама са широким "трњем".

Складиштење пролећног чешњака у плетеницама

Није препоручљиво чувати чешњак у кухињи, јер се гомољи из топлоте могу брзо осушити. Најбоље је чувати каранфиле чешњака у затвореној тегли, у којој његов мирис не допире до других производа.

Чешњак се може чувати до шест месеци на тамном и сувом месту, на температури од 0-8 степени, уз релативну влажност од 65-70%. Најдужи рок трајања белог лука је 10 месеци.

Пролећни бели лук ускладиштен под овим условима може се користити као семе.

Ако се пролећни чешњак не уклони на време, главе ће се распасти

Апликација

Поријеклом из централне Азије једна је од најстаријих биљака која прати људе више од 5 тисућа година.

Ово је јединствена биљка са високим бактерицидним својствима, природни антибиотик. Поврће које има својства против рака. Делује као цхолеретиц, антиинфламаторно, снижава крвни притисак и јача тело као целину.

Гарлицуље - еликсир здравља

У кухињи се чешњак користи као зачин, обично за јела од меса и салате, за кисељење краставаца.

Уље белог лука

 • Неразврстаних 6 чешњака чешњака, ставите у кипућу воду.
 • Загрејати и прокухати пет минута.
 • Добијени одвод одвода. Исперите зубе под хладном водом и очистите.
 • Поново ставити у исту кључалу воду. Загрејати.
 • Кухати једну минуту и ​​уклонити из топлоте.
 • Маскати бели лук у глатку масу и додати со, бибер. Додати 200 г путера.
 • Уље од белог лука је идеално за кухану или печену рибу, за печене или куване кромпир, за кување хамбургера, одресака и као витамински додатак за заливање и сосове.

Чешњак

Ово је веома једноставан начин да се обичан крем сир претвори у здраву и укусну храну.

Цроутони с сиром чешњака - врло укусна ужина

 • Узмите обични бели сир и зеленило (копар, перје лук, першун, итд.).
 • Фино исецкати куван коров.
 • Нарежите или уситните у ½ просечне каранфиле чешњака.
 • Узмите 225 г белог сира и помешајте чешњак и зеленило са вилицом.
 • Добро измијешајте и формирајте лопту.
 • Омотајте филмом и ставите га у фрижидер.
 • Након што се сир охлади, можете га послужити.

Пет занимљивих чињеница о белом луку

Нашипреци су веровали у магичну моћ чешњака.Не ради се само о томе да се користи као оружје против вампира.У древном Египту јели су бели лук који је имао “срце и храброст”, Арапи су га понели са собом у пустињу да би избегли неочекиване догађаје.Вјерује се да чешњак помаже матадорима бикова.

Съдържа се с повече от 250 сорти на чесен.Облик чешњака личи на тако популарно поврће као лук, зелени лук или порилук, лук је уско повезан један са другим, као љиљани.Узгаја се широм света, али највише од свега је вољена у Шпанији, Египту и Индији.

Чешњак је дошао из Азије.Користили су га и стари Римљани, Грци, Египћани.Свуда је био високо цијењен и поштован.Поменути бели лук био је унутар пирамиде Кеопсове, у Критској палачи у Кнососу и на рушевинама Помпеја.Чешњак је природни лек за прехладе.

Чешњак је узгајан у древном Египту

Смрзнути чешњак не губи свој укус и вриједна својства.Сецкано је и замрзнуто одмах након бербе.Задржава свежину, витамине и минерале.

Чешњак је универзални зачин.То је елемент медитеранске, европске, руске, индијске и јапанске кухиње.Додаје се месу, салатама, јелима од тестенина.Погодно за биљна јела и маринаде за кување.Ако имате мало времена, и помисли да је потребно да се ољушти и распадне чешњак, изазвати главобоље, користите замрзнути чешњак.Ово је практично решење за сва годишња доба!