Како расти Пинк Рован: корисни савјети Рован

Ако тражите минијатурно хибридно дрво са бобицама за вашу парцелу, Пинк-ов слаткаст воћњак је савршен за вас. Размислите како изгледа, како се узгаја и како се множи.

Карактеристике сорте

Пинк Вале Рован је мало дрво које достиже 2-4 м у одраслој доби, а листови тамно зелене боје постају наранџасти, жути и црвени када дође јесен.

Ова биљка има високу отпорност на јаке мразеве, тако да се узгаја у готово свим регионима земље.

Разликује се од јасена у мањим димензијама, елегантнијих листова, ружичастих бобица и светлих нијанси лишћа у јесен.

Плод се јавља у септембру. Бобице су прво беле, затим ружичасте, а када су потпуно сазреле бургундац.

Слатко воћни пепео се лако користи у пејзажном дизајну. Сади се и појединачно и користи у групним засадима.

Репродукција

Ова биљка се може узгајати на неколико начина:

  • семена;
  • резнице;
  • наношење слојева.
  • ​​

Размножавање семена није увек ефикасно.Узгој раслојавањем је тежак процес и није увијек оправдано.Размислите о најпопуларнијем и најпрактичнијем начину узгајања слатког рога.Ово је резање.

Резање резница

Резнице се секу у јесен.Да би се добило ново дрвеће потребно је узети неколико изданака лигнифиед коре и бити сигурни да воће.Изрежите изданке оштрим стерилним ножем под углом тако да резнице брзо ослободе корење.

Затим се урони у воду, додају се таблете са активним угљем и стимуланс раста корена "Хетероаукин" или "Аппин".

У таквом окружењу резнице би требало да се укорењају за 3-4 недеље.У пролеће се сече после последњег мраза.У јесен, садња се одвија прије почетка првог мраза, тако да саднице имају времена да се слегну.

Припрема градилишта

Слатки Рован воли да расте на лаганој и плодној иловастој земљи.Земљиште за слијетање припрема се на јесен.Прскана је хумусом или компостом, 5 кг по 1 м2.Као минерална ђубрива, користе се дрвени јасен и суперфосфат, 1/2 шоље по истом подручју.Затим ископајте земљиште и изједначите у прољеће.

Садња резница

Ово је патуљаста сорта оскоруше, тако да су биљке засађене на удаљености од 2 м једна од друге.Како не би засадили садњу других биљака, садили би се на рубу парцеле.

Дубина јаме за слетање зависи од величине кореновог системарезнице.

Ако је парцела оплодена у јесен, садња се не даје поново током садње. Неки вртлари радије обогаћују тло не у јесен, него у прољеће. У овом случају, користи се следећи састав: 1 канта хумуса, 1 чаша дрвеног пепела, шака фосфатних ђубрива. Сви састојци су помешани и заједно са баштенским земљиштем уливају се у јаму. Затим, потребно је посадити резнице, посути земљом, лагано утиснути и обилно залити.

Садња садницама

Могуће је купити саднице ове биљке у расаднику. Приликом куповине треба их пажљиво прегледати на оштећења и болести. Да би се узгојило украсно и плодоносно дрво, препоручује се употреба двогодишње младице. У овом добу, они се лакше укоријењују у новој средини и мање су подложни болестима.

Садите саднице ове сорте у јесен или прољеће. Правила, услови садње, састав тла су исти као и код садње резница.

Правила бриге

Правилна брига о младим плантажама помоћи ће вам да добијете здраво, лијепо и продуктивно дрво.

Заливање

Биљке слаткасто-влажне сорте Рован, морају се редовно залијевати, посебно у првим годинама живота. Уз недостатак влаге, дрво губи свој украс и има лош плод. Уз претјерано залијевање, коријени труну и могу умријети. Потребно је умерено залијевање док се земља исушује.

Тримминг

Као и друге врсте планинског пепела, ова биљка требаобликовање и хигијенска резидба. Да би се стимулисао развој латералних изданака, апикални изданак одмах после садње се одсече од биљке.

Наредне године се уклањају оштећене и сломљене гране, а предугим изданцима украшава се вртна сјеча.

У наредним годинама, помладивање и хигијенско обрезивање пепела се обавља у пролеће.

Храњење

Оплодне младе биљке почињу у доби од три године. Свеобухватна исхрана обезбеђује пун раст и висококвалитетне плодоносне биљке.

За ову сорту у пролеће, лето и јесен примењују се три додатка:

  • пре цветања, оплођена је азотом (20 г), фосфором (25 г) и калијумом (15 г);
  • у лето након цветања, пепео се храни истим супстанцама, само у другачијој пропорцији, свака компонента од 10 г;
  • после жетве, дрвеће се храни фосфором и калијумом по 10 г.

Опуштање и плијевљење

Обе процедуре вам омогућавају да одржавате локацију чистом, као и да побољшате влагу и прозрачност земљишта. Изводе се 3 дана након наводњавања.

Контрола штеточина

Лишће и плодови слатког воћа пепела најчешће једу гусенице, лисне уши и жучне гриње.

У циљу спречавања и сузбијања ових паразита, користи се Карбофос решење. У борби против крпеља користи се раствор колоидног сумпора. Третирање стабала врши се на почетку вегетације, пре него што биљка цвета.

мостОбична болест дрвећа је рђа.

Да би се ова болест ослободила, пепео се третира са 1% раствором Бордеаук мешавине крајем маја.Поновно наводњавање се врши сваких 20 дана.

Жетва

Јагоде сакупљене у четку треба одсећи одмах након зрења, иначе ће их птице угристи.

После сечења, плодови се одвајају од четки и петељки.Такву културу можете складиштити у хладној просторији или замрзивачу током целе зиме.