Како производити у пролеће садњу грожђа резнице

Ако сте купили добру сорту грожђа, пожељет ћете га умножити. Жбун стари, а нема гаранције да неће пропасти због мраза и болести. Купите нове саднице скупо. Зашто трошити новац на садни материјал када можете сами да размножите биљку користећи сеча? Како да то урадим како треба? О овоме и разговору.

Резане грожђе

Припрема

Размножавање резница грожђа врши се у прољеће.Али када се добијају резнице? У јесен. Сачекајте док се лишће грожђа не претвори у жуто или постану бронзане нијансе. Пажљиво откинути лишће на гранама винове лозе и оставити биљку само тједан дана.

Берба резница у јесен

Након 7 дана сеча се већ бере. Како их припремити за зиму?

  1. Уклоните горњи врх снимања. То је учињено зато што није имао времена да сазри.
  1. Одрежите резнице. Требало би да буду дугачке, са 5-6 интернодија. Па, ако су дебели. Користе се гранчице дебљине мање од 5 мм. Али онда ће из њих израсти слабе биљке, о којима ћете морати пажљиво да водите рачуна. Зато изаберите дебеле гранчице.
  1. Везите резнице у сноп с најлонском нити, приложите етикету на којој пишете сорту грожђа и дан када је жетва направљена.
  2. Припремите пиљевинуцрногорично дрвеће. Таква пиљевина неће дозволити развој плијесни. Скувајте их кључалом водом.
  3. Допустите да се пиљевина охлади. Покријте им све кухане гранчице, тако да је пиљевина била између њих.
  4. Резнице и пиљевина се стављају у врећицу од полиетилена. Горњи крајеви се извлаче према ван, 3-5 цм. У прољеће с њима можете умножити грожђе.

Резнице се чувају на 0 до 2 степена, тј. идеално место за одлагање је фрижидер. Ту леже од новембра до пролећа. Не заборавите да промијените пиљевину 2 пута и сортирајте резнице. Ако је зацрњен, они морају бити одбачени.

Најбоље је држати дршке у хладњаку

Припрема

Када почиње припрема за садњу за садњу? Када ће се саднице резати у земљу, биће само 2,5 недеље. Онда је време за размножавање грожђа. Али прво морате припремити резнице. Уклоните их из фрижидера, уклоните их из паковања и исперите у раствору калијум перманганата (јак) и осушите.Пре садње резница, потребно је проверити да ли су одрживе.Како то учинити? Узмите нож и њежно уклоните горњи слој коре. Ако је испод њега зелена тканина, без црних импрегнација, све је у реду, резнице су сачуване. Одрежите гранчице на комаде тако да имају само 2-3 пупа. Горњи рез мора бити раван, направљен је изнад пупољака 2-3 цм, доњи рез је коси, мора се одрезати 1-2 цм испод последњег бубрега. Сада их потопите у воду. Ако имате чист снег, користите снежну воду.Потопите их у води 2-3 дана. Тада ће избојци боље расти и укоријенити се, узгој ће бити успјешан.

Припреме за сечење

Ландинг

Прије самог слетања направите 2-4 огреботине на дну гране. Морају бити лонгитудинални. Тада ће биљка имати снажне корене.

Роотинг

У пакету

Резнице можете укоријенити у полиетиленску врећицу, направити 2-3 рупе у њој, из којих ће тећи вишак воде. У супротном, биљка може трунути. Боље их је укоријенити у дезинфиковану пиљевину од четинарских стабала. Како их обрадити? Кухати 5-10 минута. Када се пиљевина охлади, стављају се у врећицу или други прибор.

Већина резања треба бити у пиљевини, 1 бубрег треба бити на површини. Одмах након садње, потребно их је сипати калијум перманганатом. Покријте их паковањем да би остао влажан.

Пиљевина се свакодневно сипа водом, увек је топла. Држите резнице у просторији у којој је температура 25 степени. У почетку није потребно осветљење, а затим, након 1,5 - 2 недеље, потребно је укључити лампу.

Касније се паковање може уклонити, прво накратко, али затим повећати потребно време. Можете проверити да ли је резање укорењено или не. Повуци га. Ако се лако уклони, онда нема корена, напори су били узалудни. Ако се држите - све је у реду.

У боци

Искусни вртлари користе боце. На бочици је потребно уклонити врат и избушити рупе на дну. Дренажа се сипа на дно и тло изнад (7 жлица). Ставите резнице у боцу тако да је окона врху је био насупрот врату. Сипајте пиљевину у боцу и прекријте је пластичном чашом. Стави га на прозор. Када грожђе расте, стакло се уклања. Потребно је залијевати у посуду, оставити боцу у води четврт сата.

У чаши

Узмите чашу, по 0,5 литра, и направите мале рупе у њој. Сипати доњи слој земље на 2 цм, са трулећим листовима. Ставите малу чашу на земљу, између њих - земљу. У малу чашу сипао песак и сипао. У њој је направљен удубљење и уметнуто сечење, пијесак је напуњен. Покријте стакло резаном боцом без врата и дна. Када расту 3-4 листа, боца се уклања.

Пре сејања, сечење мора бити укорењено

Слетање

Када би се биљка требала размножавати?Вртлари увјеравају да је боље размножавати грожђе у прољеће, од он ће имати времена да се укорени, оде у раст. У јесен, он ће имати мање времена за ово. Како посадити грожђе у прољеће?

Изаберите мјесто добро освијетљено сунцем и ископајте рупу чија је дубина 75 цм, а промјер 70 цм.

Када се биљка укоријени, она се сади у земљи да се размножава. Мора бити лабаво да би развио снажан коренски систем. Када правилно слетити и како то урадити? Повлачење укоријењених резница, будите опрезни. Боље је резати паковање или пластичне боце, све пиљевине из коријена се не уклањају. Стабљика се поставља у јаму, исправља коријене, прекрива земљом.Тада се биљка залива. Грожђе не подноси садњу, тако да умножавање није лако. Треба ти стрпљење.

Размножавање резницама погодно је за искусне вртларе који се могу правилно бринути за грожђе и не боје се потешкоћа. Почетницима је боље користити саднице које се лакше укоријењују, отпорне су на болести и производе висок принос.