Како припремити земљу за лимун код куће Лимун

Соба лимун није само лепаали и корисна биљка.Уз одговарајућу негу, једно стабло годишње произведе 20-30 плодова.Стварање оптималних услова за лимун код куће је тешко, посебно - да се покупи земљиште.Тло за лимун треба да буде лагано, умерено обогаћено минералима.

Трансплантација лимуна захтева посебно одабрано земљиште

Можете сами припремити мешавину земље или купити готову у цвећари.Готове смјесе садрже све потребне компоненте и квалитете.

Каква врста тла одговара лимуну

Лимун почиње да даје плодове 2-3 године живота, али може цветати и доносити плодове само када се за њега створе идеални услови живота.Најважнији услов је земљиште.Које су квалитете тла важне за нормалан раст лимуна:

 1. Лакоћа, висока пропусност за зрак и влагу.Корен лимуна је лишен посебних длачица, теже је извући храну из земље.
 2. Неутралност (оптимална пХ вредност око 5.5–7).Повећана киселост тла може довести до пада листа и смрти биљке.
 3. Недостатак великих земљаних грудица у смеши.Велике грудице у посуди ометају нормалноапсорпција нутријената од коријена.

У тешким земљиштима (богато црно тло) лимун не преживљава: слабо се распоређује влага, постоје процеси у стакленицима.Коренски систем у тешком земљишту може да се осуши или иструне.

Лимун брзо повлачи минерале са земље, тако да се земља мора стално обогаћивати посебним ђубривима. Дрвеће се такође периодично пресађује.Какво земљиште пресађује лимун зависи од његове старости.Младим биљкама су потребни посебни услови.Њима је потребна земља са високим садржајем песка или тресета.Старије биљке су погодне за тежа тла.Одрасла стабла лимуна треба поново засађивати сваке три или четири године, повећавајући величину лонца.

Масни црни лимун није прикладан

Складиштити таложне мјешавине за лимун

Почетници у цитрусном воћу преферирају да засаде лимун у готовој смјеси тла из трговине.То је тачно, јер у одсуству искуства тешко је изабрати неопходне компоненте и припремити супстрат за лимун својим рукама.Али након неког времена, многи примећују да биљка пада.Када пресађујете лимун, можете видети да коренски систем није растао у новом тлу, већ је остао потпуно у старом угрушку.Да ли то значи да су мешавине продавница лоше и нису погодне за лимун?Не, само треба изабрати прави супстрат.Радна површина за лимун се састоји од следећих компоненти:

 • јахање тресета влакнима;
 • хумус тресета тресета;
 • речни песак;
 • комплексни минералђубриво (азот, фосфор, калијум).

Тресет - труле остатке мочварних биљака. Ово је веома вриједан материјал, има одличну пропустљивост за воду и ваздух, садржи све компоненте неопходне за раст биљака. Зашто онда све биљке немају корен у тако добром супстрату? Проблем може бити повезан са подлогом или постројењем.

Некотории производители користат отстранност от пластиники за приготовленето на земаљски мешавини. Обично је већ исцрпљен и лишен природних хранљивих материја, али патогена микрофлора у таквом земљишту је добро развијена. То је први проблем.

Други проблем је складиштење земљишта. Мешавине се продају у чврсто упакованим врећама. У влажном тресетном супстрату наставља се распадање биљних компоненти. Ствара повољно окружење за развој анаеробних бактерија. Отпуштају токсичне отпадне производе у земљу. Лимун се не осећа добро у таквој земљи.

Земљиште за лимун се продаје у већини продавница за вртларство

Како изабрати добар пример за складиштење

Приликом избора подне облоге потребно је експериментисати, одабрати и проучити мешавине различитих произвођача. Шта треба тражити приликом куповине земљишта:

 1. Датум производње, датум истека. Што је земља свежија, у њој се развија мање микрофлоре, више се хранљивих материја чува.
 2. Однос минералних компоненти. Лимуну су потребни азот, фосфор и калијум у односу 1: 1,5: 2.
 3. Димензијечестице тла. Ако има много великих квржица у земљи, његов квалитет оставља много да се пожели.

Пре него што купите мешавину земљишта, најбоље је да се консултујете са искусним човеком из агрума.

Како да сами припремите земљиште за лимун

Домаћи терен за унутрашњи лимун, кухан по свим правилима, бољи је него што је спреман. Које компоненте се могу користити за припрему супстрата код куће:

 1. Низински тресет. Можете га купити у башти. Сировине се вентилишу 2-3 дана пре употребе. Концентрација тресета у смеши не би требало да пређе 10%.
 2. Земљиште из врта. Можете узети земљиште из било којег врта, али морате га очистити од корена траве и великих грудица.
 3. Турф. Земљиште с травом дјетелина или мјесто гдје коприва расте посједује добре квалитете. Ова земљишта имају оптималан пХ баланс и хемијски састав. Припремите земљу није тешко. Десет центиметарског слоја је уклоњен са травњака, земља је уклоњена из корена и просијана од великих честица и грудица.
 4. Хумус лишћа. Најбоље је сакупити лиснато тло испод стабала липе. Уклањају слој од пет центиметара, прелазећи из великих честица. Не може се сакупљати земљиште испод врба, храста и четинара. Кисела је и садржи танине. Добро је за друге собне биљке, али не и за лимун.
 5. Песак. Морате изабрати груб песак из реке или извора.
 6. Хумусни гној. Погодни коњи за гнојиво, стока. Лако је наћи на било којој сточној фарми.
 7. Угаљ. Користи јоху и брезу. Пре додавања на земљу, мора се здробити у прах. У једном лонцу можете додати 2 кашике дробљеног угља.

Након припреме, све компоненте се морају мешати у хомогену масу.Однос поврћа, сода, тврдог дрвета и пијеска је 1: 1: 1: 1.За младе биљке, можете користити мјешавину травнатог тла, тврдог хумуса (1: 1), малу количину пијеска или тресета. Супстрат за пресађивање лимуна се припрема унапред, препоручљиво је саставити компоненте на истом месту. Земљиште треба складиштити на хладном мјесту.

За лајм је најприкладнији хумус испод липа

Одређивање квалитета земљишта

Треба проверити квалитет припремљеног земљишта. ПХ ниво можете самостално проверавати лакмусовим папиром. Процедура:

 1. Намочити групу тла филтрираном или дестилираном водом.
 2. Тесно нанесите лакмус на мокро тло.

Жута и зеленкаста боја индикаторске траке указују на нормалан ниво пХ (6-7). Црвена боја указује на повећану киселост, плави лакмус постаје у алкалној средини.

Домаћи прајмер може се проверити на присуство нечистоћа нафтних производа. Да би се то урадило, мала количина смеше се баца у чисту воду и меша.

Када се земља спусти на дно, морате прегледати површину воде. Одсуство дугиних и масних мрља указује да нема нечистоћа. Ако желите,може се приписати узорак земљишта лабораторији, гдје се истражује минерални састав. Овај индикатор је веома важан. Лимун је оштећен и од ниског и високог садржаја минерала.

Материјали за одводњавање

Када се сади и пресађује лимун, важно је створити дренажни слој на дну посуде тако да вишак влаге може слободно да тече у посуде или тацну. За дренажу се могу користити следећи материјали:

 • цлаидите;
 • шљунак;
 • ријечни облаци;
 • сломљена црвена цигла;
 • крхотине керамике.

Најчешће коришћена глина. Може се купити у било којој продавници цвећа и башти. Као дренажу за лимун користите мешавину речног песка и тресета, која је остала након припреме мешавине земљишта.

Експандирана глина - традиционална дренажа за биљке

Нега за унутрашњи лимун

Млади лимуни расту веома активно, брзо извлаче хранљиве материје из земље. Због тога је важно правилно водити рачуна о биљци и земљишту.Ако га посадите у пустој земљи, биљка ће умрети.Основна правила за негу затвореног лимуна:

 1. Заливање. Од маја до септембра свакодневно се залијева лимунова вода. Заливање два пута недељно се врши у јесен и зиму. Лимун не воли сушу.
 2. Увођење минералних и органских ђубрива. Најбоље је користити течна минерална ђубрива за цитрусе. Од отпадног материјала можете помијешати горњи слој земље с пепелом (1 жлица, жлица), смрвљеним угљеном, кухањем чаја (1 жлица, жлица). Летихрањење се врши једном месечно, у јесен једном у два месеца.
 3. Опуштање.Земљиште треба редовно отпуштати.То повећава његову прозрачност.Горњи слој земље се отпушта дрвеним штапом или малом лопатицом.
 4. Трансплант.Млади лимуни се трансплантирају у нове каде док расту.Одрасли свака 4–5 година.Не можете промијенити мјесто боравка стабла тијеком цватње и плодоношења.Остатак земље на корену мора остати.

Правилна заштита ће осигурати нормалан развој дрвета.Здрав лимун ужива не само у лепоти зелене круне, већ и са сочним жутим плодовима.Ако је лимун почео да боли, потребно је прегледати начин наводњавања, поново проверити квалитет земљишта.Присуство штеточина указује на мрље и рупе у листовима.