Како припремити кревете за шаргарепу у пролеће Царрот

Узгој мркве није најлакша ствар, али зна неке од нијанси овог процеса,то можете урадити сами са правим рукама да припремите кревет, посадите семе и скупите добру жетву.Искусни пољопривредници и вртлари аматери често посеју кревете у пролеће (средином априла или почетком маја).Све зависи од температуре ваздуха.Најбоља опција је када дневна температура не падне испод +12 степени, а ноћна температура испод +5.У том случају, почните сијати кревете испод шаргарепе, од којих ће у јулу бити могуће прикупити велике и сочне коријене.

Шаргарепе су веома термофилне, не толеришу температуре испод +5 степени

Припрема кревета

Имајте на уму да шаргарепе нису насадили насумице.У пролеће, семе се сије на одвојеним парцелама које је потребно претходно припремити и оплодити.Кревет за шаргарепу не би требало да се налази поред копра, целера, першуна или пастрњака.Корени не воле овај крај.Важно је да изаберете место у башти или близу куће где ће сунчеви зраци моћи да добро осветле изданке током целог дана.

Кревети за шаргарепу би требало да се налазе на месту где су прошле године посађени кромпир, купус, краставци или парадајз. Након жетве, у јесен се исплати добро припремити мјесто које је прекривено дебелим слојем малча (мјешавина корова с врховима и косомбиља).Са почетком пролећа, када се снег отопи, слој трулих трава треба очистити, већ је обавио свој посао.Мулцх се користи да би се земљиште у башти држало влажним, лабавим и не сухим.

За квалитетну садњу, земљиште додељено за мркву је унапред посуто пепелом и ископано (олабављено), јер овај усев добро расте и расте само у порозном и растреситом земљишту.Довољно плитко ослобађање земље од Фокиновог равног резача.

Када на фарми има много компоста и физичке снаге, можете припремити кревете за шаргарепу другом методом.Копање дубине од око 30 цм се ископава и пуни компостом помешаним са ситним песком.На овај начин, земљиште се оплођује и испуњава есенцијалним храњивим тварима за активан раст коријена.

Шаргарепе, какви су рахли

Сјеме семена

Када је пролеће право време за сетву, користи се следећи образац садње.Уз помоћ хеликоптера треба направити маркирање шаргарепе испод кревета. Удубина је мала, око 2 цм, али широка, тако да семе може бити равномерно распоређено по целој површини. Надаље, даском, чија је ширина 8-10 цм, тло са сваке стране је благо згњечено.Важно је да се у врту добро набијате својим рукама.То ће осигурати полагање сјемена на истој дубини и равномјерним садницама.

Пре сетве, сваки жлеб мора бити добро навлажен.Сјеменке довољно спавају рукама, узимајући у обзир да не идупредебела.Због чињенице да су семена веома лагана, често се мешају са песком.На мјестима гдје још увијек густо леже, ставите садржај четком, иначе ће саднице бити бројне, што ће спријечити активан раст коријена.

После садње, препоручљиво је напунити жлеб лаким материјалом:

  • са компостом;
  • хумус;
  • биохумус;
  • супстрат кокоса.

После овога, враћамо се на место уклоњеног малча пре појаве првих изданака.Након што први изданци прођу кроз малч, уклањају се из кревета и почиње залијевање.Препоручује се да се вода не појављује прије појаве садница!

Такође, садња шаргарепе у пролеће разликује се од лета у томе што изданак у хладном времену активно развија коренов систем.Раст врхова се успорава и не узима велики број корисних супстанци.А током лета све се одвија обрнуто, дивљи раст листова негативно утиче на развој кореновог усјева.

Сејање шаргарепе се врши у мокром кревету

.потребно је танке клице тако да је удаљеност између њих најмање центиметар.Још једно проређивање се врши у фази од 5 листова.Тада растојање између коријена не би требало да буде мање од 4 цм, већ ће овај модел садње бити оптималан за добар развој коријена.

За равност и квалитет садница на кревету, мале клијавог семена овог поврћа су залепљенетраку од танког папира користећи пасту направљену од скроба или брашна.

Семе које се распростире на удаљености од 5 цм једна од друге. Такав узорак садње ће довести до чак клице које ће бити на нормалној удаљености једна од друге и неће захтијевати додатно прорјеђивање.

За оптималну потрошњу семена, могу се засадити на траку папира

Уске кревете

Недавно вртлари често користе уске кревете за садњу мркве методом Јацоб Миттлидер. Они се разликују од уобичајених у својој конструкцији, широких пролаза и напуханих страна, које су често направљене од дрвених дасака. Овај дизајн је у стању да заштити изданке од јаког ветра, да заштити од прекомерних корова и изгледа са стране таквог кревета за шаргарепу само савршено.

За изградњу уског кревета требат ће вам:

  • пар цистерни за мешање ђубрива;
  • уске грабље са дугим радним делом не већим од 30 цм;
  • лопата;
  • клинови;
  • дрвене комоде;
  • хеликоптер.

Обележите кревете и означите њихове границе клиновима. Оптимална ширина кревета је 45 цм, а дужина може бити било која и одређена је величином самог земљишта (од 3 до 9 метара). Боље је направити шеталишта између кревета метар, добро, као посљедњи избор - 75 цм (не мање).

Идеално мјесто од истока према западу, тако да мркве добију оптималну количину сунчеве свјетлости како расту.

Митлаидер кревети со веомапрактична и естетска

На периметру, будући вртни кревет за шаргарепу је опремљен даскама од дрвених дасака на висини од најмање 10 цм и ширине од 5 цм.

Стазе између кревета су добро збијене или прекривене ситним шљунком, што ће помоћи да се елиминише појава кртица и вишка корова.

Узорак слијетања у уском кориту ће бити како слиједи. Трака за ђубриво полаже се у средини мешавине магнезијума, молибдена, азота, калијума и фосфора. У односу 60 г мешавине по линеарном метру слоја. Сјеменке се полажу у ров на удаљености од 5-7 цм од руба обода, а саднице се разрјеђују тако да буду удаљене 3-5 цм. Удаљеност од најмање 10 цм мора се одржавати од траке за ђубриво до усјева корена.Такав распоред ће бити најоптималнији и пожељно је да се точно придржава.

Уз правилну примјену уских кревета, можете добити оброк двоструко већи од конвенционалних метода, и бирајући право мјесто за сјетву и придржавајући се свих горе наведених нијанси, онда можете гарантирати добру и висококвалитетну културу мркве!