Како пресадити стабло мандарина цитруса

Узгајивачи цвијећа сањају да повремено напуне своје колекције егзотичним биљкама.Једна од најпопуларнијих усева на прозорској дасци је дрво мандарина.Биљка не захтева сложену специјалну негу.Један од услова за добробит цитруса - правовремена исправна трансплантација у нови лонац.

Када су трансплантиране мандарине

Биљка се пресађује у рано пролеће, када се процеси раста активирају у деблу, гранама.Учесталост трансплантације се одређује на основу старости дрвета.

 1. Младо дрвеће се сваке године поставља у нови контејнер веће запремине.То је због брзине раста кореновог система.
 2. После 7 година, дрво се сматра одраслом особом.Због тога се трансплантира једном у три године.

Искусни возачи цитруса сами одређују када је за агруме потребан нови контејнер.

Разбијају горњу куглу тла и осјећају коријење.Ако су корени чврсто испреплетени и не постоји супстрат између њих, потребан је нови лонац пречника 2-3 цм већи од претходног.

Избор контејнера за пресађивање

Коренски систем биљке активно расте.Стога је садња младих садница у минијатурним контејнерима непрактична.Боље је обратити пажњу на посуде средње величине -10 цм у пречнику.

Мандарин се пресађује једном годишње. Сваки пут промјер спремника се повећава за 2-5 цм, максимална величина посуде је 50 цм, а након постизања ових параметара, биљка се трансплантира методом прекрцаја с дјеломичном замјеном тла новом подлогом.

Превелики капацитет не може се користити - слободни корени цитруса утичу на учесталост цветања и плодности.

Материјал лонца није важан. Контејнери се бирају у зависности од индивидуалних преференција - глине, керамике, пластике.

Тло за стабло мандарина

Прије пресађивања стабла мандарине код куће, потребно је припремити храњиву смјесу тла. Супстрат се може купити у специјализованој продавници. Купљено земљиште мора бити:

 • порозни, добро пролазни ваздух;
 • са оптималном концентрацијом ђубрива (не више од 10% запремине);
 • са неутралном киселином;
 • без нечистоћа.

Тешко је наћи висококвалитетне хранљиве супстрате у продавницама. Стога, агруми преферирају да сами припреме земљу. Мјешавина ће захтијевати:

 • хумус;
 • ариш;
 • травната површина;
 • речни крупни песак.

Све компоненте су помешане у односу 1: 1: 3: 1. Мешавина је пажљиво просејана да би се уклонили остаци корена из ње. Готова подлога се пари у воденом купатилу или калцинише у рерни - ларве умиру под утицајем високих температура.вјерници инсеката.Али топлотна обрада земљишта уништава хранљиве састојке који се налазе у земљишту.Тако да стабло мандарине не осети недостатак потребних микроелемената, домаћи супстрат је вештачки обогаћен додавањем минералног ђубрива (не више од 10% од укупног).

Пре употребе, смеша се олабави да би се напунила ваздухом.Понекад људи који конзумирају цитрусе користе додатне састојке током припреме супстрата - глине (не више од 5% од укупне количине), малих каменчића.Да би цитруси имали сталан извор фосфора, земљиште је обогаћено рибљим камењем дробљеним у прах.Или ставите на дно лонца, који ће пресадити биљку, малу рибу.

Карактеристике трансплантације

Код куће се стабло мандарина пресађује методом претовара.Провести поступак у етапама.

 1. Слој експандиране глине дебљине 3-4 цм (у зависности од запремине посуде) ставља се на дно лонца.Каменчићи имају улогу дренаже - спречавају труљење корена, преплављивање земљишта.
 2. На дренажни слој се сипа 4-5 цм супстрата.Земља је збијена.Препоручује се влажење слоја земље преко дренаже топлом водом из боце за прскање.
 3. Биљка се уклања из лонца заједно са земљаним грудама формираним на корену.Ако је тешко повући кућну тангерину из старог резервоара, подлога се навлажи.Лонац се ставља на своју страну, стално окрећући биљку постепено.Ако је коренски систем дрвета јакизваљени и коријени наслањају се на зидове контејнера, потребно је разбити стари кахлицу.
 4. Дрво са грудвом земље на својим коренима налази се у новом контејнеру. Слободни простор формиран између коријена и зидова лонца, лагано заспи супстрат.
 5. Врх коренског система је прекривен танким слојем земље - базални врат домаће мандарине, без обзира на величину лонца, увек је на истом нивоу изнад земље.
 6. Трансплантација биљака не предвиђа сабијање горњег слоја земље - она ​​се навлажи са спреј боцом. Земља се под утицајем влаге таложи. Испразњена подручја су испуњена додатним слојем земљине смјесе.

Брига о пресађеном дрвету

Код куће, агруми су лаки. Не захтевају посебну бригу. Међу основним тачкама цитруси се разликују:

 • Редовно влажење земљишта. Учесталост наводњавања одређује се узимајући у обзир влажност ваздуха. Ако је биљка близу извора топлоте, она се чешће залијева.
 • Немогуће је прегријати земљиште - повећава се ризик од пропадања коренског система.
 • Периодично прскање листова из спреј бочице. Ова процедура спречава накупљање кућне прашине на листним мембранама. Биљка боље опажа сунчеве зраке, потребне за фотосинтезу.
 • Обезбеђивање сталног извора осветљења. Након пресађивања стабла мандарине, поставља се на најсветлију прозорску даску.
 • У зимском периоду, биљка је освијетљена, продужујући дан за њу користећи лампе.Лети, да би се избегло опекотине од лишћа, дрво се орезује од директне сунчеве светлости - на прозору виси цвет, газа и тил.
 • Гране биљака су повучене према сунцу.Да би се добила прелепа круна, лонац цитруса се ротира за 45-90 °.

У топлим данима, лонац цитруса се изводи ван - биљка је очврснута на отвореном.Не можете ставити дрво у нацрт и сунце.

Најбоља опција је засјењено мјесто гдје сунчеви зраци периодично продиру.

Охранаване на температура.Цитрус добро расте на температури од 20-23 ° Ц.Ако се колона живе подигне изнад +25 ° Ц, листови постају жути, отпадају.Најтежи период у збрињавању садница мандарине - цветање.Температура ваздуха се одржава у опсегу од + 10-12 ° Ц.Размак између заливања се повећава - земља у лонцу треба да се осуши.Прскање током овог периода се врши пажљиво - не дозвољавајући влази да улази у цвеће.

Закључак

Трансплантација стабла цитруса која расте на прозорској дасци је један од важних периода у збрињавању биљке.Омогућава биљци да расту, хране се супстанцама неопходним за цветање и плодоношење.Приликом пресађивања мандарине не би требало да покушавате да ослободите корење из земљине коме - ломљиви процеси се лако ломе и слабо се обнављају.