Како пресадити грожђе љети

Од памтивијека људи су узгајали грожђе, па чак ни тајну зашто.Уосталом, то је тако укусна и здрава бобица.Осим тога, ова биљка тако дивно краси веранду у врту.У почетку, није било тако великог броја сорти као што је данас, али ова укусна бобица, сви су јој се толико свидели, да су људи почели да гаје све више врста.Поред тога, технологи за узгој ове културе се побољшавају сваке године.Можда би наши преци били ужасно изненађени да виде модерне технологије за узгој ове биљке.Једном, људи нису ни помислили да је могуће пресадити читаво грмље грожђа, али данас знамо да је то стварно.У овом чланку желимо вам рећи како пресадити грожђе љети.

Грожђе спремно за трансплантацију

Узроци трансплантације грожђа у лето

Чини се да је оно што узрокује да особа има грожђе за пресађивање?Овде расте жбун, зашто га додирује?Али, као и вртлари аматери и професионалци, заиста могу постојати разлози за то.На пример, људи су одлучили да изграде земљишну парцелу, а до тренутка када је кућа спремна, желе да имају плодне грожђе.У овом случају, они могу да га узгајају на другом месту, а када дође време само пресадитиза стално пребивалиште. Или се дешава да је баштован када је посадио усев, нехотице изабрао лоше место за грожђе, а сада је заклоњен дрвећем, блокирајући сунчево светло. Такође, баштован може поделити своје жбуње са рођацима.

У ствари, разлог зашто је особа одлучила да пресађује грожђе није важна, важно је да се то може учинити без губитка приноса грма. Постоје случајеви када грмови не добијају корен, али то се ретко дешава ако пресађује грожђе према свим технологијама. Сама ова биљка је веома флексибилна и еластична, има висок степен преживљавања, тако да се не плашите овог процеса.

Пре него што почнете са трансплантацијом грожђа, треба пажљиво размислити о новом станишту. Веома је важно изабрати прави комад земље тако да касније не морате поновити процес трансплантације. Не препоручујемо пресађивање одраслих биљака. Пожељно је да грожђе не буде дуже од шест година. Вишегодишња одрасла грожђа има велики коријенски систем који улази дубоко у земљу, што компликује процес. Осим тога, старо грожђе се не може смирити на новом мјесту.

Добро место за садњу грожђа ће бити јужна страна повртњака. Било би сјајно да се са сјевера грожђе заштити од хладног вјетра оградом, или високим дрвећем.

Пожељно је да грожђе не буде старије од шест година

Неколико метода за пресађивање грожђа у лето

Постоји неколико начина за пресађивањегрожђе у лето.Рећи ћемо вам на два начина, а ви бирате најпогодније за вас.

Прва метода

Прва метода је веома напорна и није једноставна, иако је са њом лако сачувати корење грожђа без оштећења.

За то ће вам бити потребно:

  • танак лим метала, ширине 50 цм (производ од цинка);
  • два пика;
  • жица;
  • асистент.

Метални лим је намотан и причвршћен жицом на врху и на дну.Требао би добити цилиндар.Пажљиво уклоните горњи слој земље око грмља док не видите прве корене.Затим ставите ову боцу на грм са грожђем, тако да биљка буде тачно у центру, не додирујте ископане корене.Узмеш лопату и почнеш да капљеш ров око метала са погрешне стране.Док улазите дубље у земљу, цилиндар ће опасти.Ако изаберете врући дан за трансплантацију, а тло је веома суво, можете лагано пригушити земљу око буре.Вода ће омекшати земљу и нећете бити тако тешко копати.

Потреба за пресађивање грожђа може се догодити у било ком винограду

Наставити копање на дубини од око 50 цм док не видите коријење биљке.Сада, нежно почните копати испод биљке.Будите пажљиви и поступајте полако да не оштетите корење.

Након копања по цијелом ободу цијеви, можете почети подизати биљку.Да би то урадили потребна су вам два лопата и помоћник.Поставите обе лопате на супротне стране тако да се не формирајурукохвати. Онда ви и ваш помоћник почнете да вршите притисак на лопату, тиме подижући цилиндар на површину. То неће бити лако, зато узмите времена да не оштетите биљку. Узимајући грожђе са земље, ставите га на правовремено припремљену посуду. Сада можете лако да пребаците свој грм на било које место.

У новој резиденцији Вашег грожђа припремите јаму која вам је потребна. Нагните пладањ преко њега и лагано гурните биљку унутра, заједно са лименим тијелом. Поспите мало са земљом. Сада можете одвезати жицу на лим и њежно је узети. Преостале шупљине прекријте земљом.

Овом методом грожђе се може пресадити током лета. И што је најважније, овај метод је погодан, чак и петогодишња биљка.

Други метод

За други метод вам је потребно:

  • лопата;
  • хумус;
  • калијум перманганат;
  • глина;
  • ђубриво.

За почетак, потребно је припремити јаму на новом мјесту. Ако земљиште на новом мјесту није јако плодно, онда се дно гнојива ставља на дно јаме. Затим ставите килограм хумуса 7.

Припреме за садњу јама за грмове

Сада можемо почети копати грм. Почните копати око грожђа око, у радијусу од 45 цм, пазите да не оштетите корене сусједних грмља. Ископавају грм на дубини од око 50 цм, али нажалост нећете моћи да извадите све корене, јермогу да расту од грожђа дужине до једног и по метра . Копај највишејаки корени.Затим, пажљиво, уклоните вишак земље из њих.Ако имате младо грожђе, а он није стар више од три године, онда га морате копати заједно са земљом.Таква мјера је неопходна да не би оштетили крхке коријене биљке.

Ако се ново место за садњу грожђа налази на другом месту, онда треба да водите рачуна да биљка не пропадне.За то, корени биљке се стављају у глину са додатком калијум перманганата.

Пре него што се грожђе урони у нову јаму, треба га сечити.Обично оставите до три рукава.Даље, грм је смештен у рупу, не заборављајући да исправи корење, и покривен земљом.После садње грожђа на новом месту, мора бити добро заливена.60За то је веома важно да грожђе добије довољно воде и ђубрива.Приликом садње на дно јаме се поставља дробљени камен, ау рупу заједно са грмљем укопава се цев пречника 10 цм, која треба да се уздигне за 15-20 цм изнад тла.Кроз њега, вода ће тећи директно до корена биљке.И кроз ту цев можете да сипате ђубриво.

Земља на којој сте засадили грожђе мора бити покривена малчом.За то можете користити сено.Малча ће помоћи у очувању влаге у земљишту и неће дозволити да се формира кора.

Ако се пресади грожђе током трансплантације,у јесен то није потребно. Ако не, обавезно то урадите.

Уз поштовање свих технологија за пресађивање грожђа, ваша биљка ће се сигурно укоријенити на новом мјесту и одушевити ће вас одличном жетвом.