Како правилно скратити домаћу мандарину Цитрус

Свака биљка дрвета са прелепом круном украсиће ваш ентеријер.Унутрашње стабло мандарина неће бити изузетак.

Неопходност процедуре

У природи, мандарина је пуноправно дрво које достиже висину од 4 м., само су застареле гране уклоњене по потреби.Код куће мало људи може себи приуштити да одржи пуноправно дрво, тако да ће оптимална величина бити висока 40–50 цм, што може помоћи правовременом и компетентном резању домаће мандарине.Многи возачи почетника цитруса не знају колико је важно обликовати круну и како правилно подрезати мандарине да би добили лепо и здраво дрво.

Правилан развој круне је веома важан, јер без компетентне орезивања биљка неће доносити плодове или ће плодови бити мали и окусиће се са горчином.

Ова процедура омогућава благовремено уклањање слабих и неодрживих грана, омогућавајући другима да добију снагу.Често и правилно обрезивање повољно утиче на активан раст дрвета.

Основне препоруке

Искусни вртлари користе методу штипања.Главни алати су вртне маказе или шкаре, које су пожељне за дезинфекцију пре почетка рада.Отворене дрвене ране треба третирати вртним травњаком иливоод ресин.

У почетку, младој биљци треба дозволити да расте на 15–20 цм и затим стиснути врх. То ће омогућити раст латералних избојака. Цитрусно воће има посебну особину: након првог уклањања апекса, бочне гране не могу одмах почети расти. Ако се умјесто њих поново појави горњи пуцањ, поново га изрежемо, док се не појаве потребне гране.

Потребно је пажљиво пратити даљи развој. Побрините се да уклоните зарасле изданке и оне који су претјерано растегнути. Крона биљке су веома битне за формирање у 1-2 године живота. Чак и ако се цвијеће појави на неуспјешним гранама, такођер их треба резати. У будућности, ову процедуру треба повремено примењивати на период цветања или одмах након њеног завршетка. Облик круне треба да буде сферичан и равномерно развијен.

У пролеће, ошишајте оне избојке који су имали плодове на њима, пошто њихови врхови почињу да се суше.

Ако је круница предебела, потребно је да је изравнате. Поред тога, направите прибадачу по потреби. Дужина главне гране не оставља више од 20-25 цм.

Приликом обављања самообраде важно је узети у обзир низ принципа:

  • Није препоручљиво вршити обрезивање одмах након пресађивања стабла мандарине Ово је додатни стрес за биљку. У овом случају, боље је сачекати 3-4 недеље.
  • Будући плодови мандарине формират ће се на гранама од 4 наруџбе, стога ће свака грана од 1, 2 и 3 наруџбе бити наручена у горњем дијелу.
  • Ако, због исушивања или недостатка светлости, стабло мандарине испадне из горњег дела круне, оно такође мора бити одсечено.

Важно је да биљка добије довољно светла након резидбе. Светли дан треба да буде најмање 12 сати. Ако се сечење мора обавити у јесен, специјалне баштенске лампе се могу користити за додатно осветљење (могу се купити у специјализованој продавници). Ако је поступак био радикалан, можда неће бити лишћа на биљци неко време након тога. Ово је нормално и лишће ће расти касније. Боље је не вршити хитно уклањање свих сечача одједном. Боље би било да сачекате да једна грана почне да бусх, онда можете почети од друге.

Поштовање ових услова ће вам омогућити да добијете здрав и бујан грм, који ће дуго донети позитивне емоције.