Како правилно сакупити и осушити метвицу од папрене метвице

Међу разноврсним љековитим биљем посебно мјесто заузима папрена метвица. Ова биљка се широко користи у кухању, козметологији, формалној и неформалној медицини. Али да бисте користили ову биљку током целе године, морате знати када да сакупите и осушите пеперминт.

Оптимално време сакупљања

Максимални проценат етеричног уља је у цветовима биљке. Због тога се најбоље време за сакупљање ове биљке сматра крајем јула - почетком августа, током периода цветања. Тако је биљка испуњена најкориснијим супстанцама.

Ако су потребне неке стабљике, без цветања и лишћа, боље их је средити средином августа, када цвјета крај, а листови мало пресуше. Али ако је потребно само лишће, онда је све супротно, боље их је одрезати до цветања. У овом тренутку, лист је што је могуће кориснији и задржава своја својства чак и када се осуши.

Грешке и забране

Много такође зависи од тога где се трава бере. Строго се не препоручује да се скупља у близини путева, фабрика, депонија и места са лошом екологијом.

Биљке имају тенденцију да акумулирају штетне материје, па је боље сакупити мету у близини чисте воде или у властитом врту.

Није сва метвица погодна за сушење и наношење.

 1. Нема потребе да се скупља у случају да нађете пупољке на стабљикама. Онда је етар оштећен у својој структури.
 2. Ако је већ избледела, онда је и мало користи, листови нису тако мирисни, а гранчице су грубе.
 3. Не скупљајте траву за време влажног времена. Онда када се осуши постаће смеђа и летаргична.

Припрема сировина

Да мета не би изгубила своје корисне особине и квалитете, потребно је слиједити одређена правила.

 1. Гранчице треба резати око 15 цм од корена.
 2. За резање, морате изабрати сунчано вријеме тако да нема траве на трави.
 3. Пре сушења, боље је испрати стабљике у хладној води и мало осушити пешкиром.
 4. Ако се трава суши уз присуство влаге, онда она неће дуго трајати, биће покривена плијесни и трулежи.

Технологија сушења

Може се осушити и на стаблима иу листовима. Одрежите стабљике што је пре могуће у сјени или сакријте, тако да етерична уља не испаре. Ако је потребно осушити траву гранчицама, онда након резања, сакупите петељке у гомилу и обесите пупољке.

Могуће је објесити и једну такву гомилу, или неколико њих. Сушење је неопходно тамо где има добре циркулације ваздуха, савршеног тавана или надстрешнице.

Да би се листови осушили, они се равномерно распоређују на пладњу и стављају на замрачено место. Сушење с времена на време окретање како би се избегла стагнација влаге, што доводи до акумулације влаге и пропадања.

Препоручује сеставите биље у рерну.Значајан разлог је губитак естера и много хранљивих материја.Такође, не треба да се сушите близу пећи или батерија, што ће дати исти ефекат.

Складиштење

Осушени букети се најбоље чувају у врећама које омогућавају пролазак ваздуха или у картонске кутије.Али ако стално узимате лекове за чај, можете користити стаклене тегле.Ако је потребно, лишће можете самљети у прах, али овај метод није дјелотворан, јерпрах брзо губи арому и својства.

Замрзавање метвице

Често се домаћице питају да ли је могуће суши траву, може ли се замрзнути у фрижидеру за зиму.Као и све друге намирнице, лишће менте може се чувати замрзнуто.

Обработка на листи

 1. Пре замрзавање, свеже сечени стапки треба да се опере в хладна вода, а потом мало осуши.
 2. Разлагати се у пакирним контејнерима, одМинт има својства да апсорбује други укус, изгубивши своје.
 3. Ставите у замрзивач.

Методе

Можете замрзнути и лишће биљке и гранчице.Листови су замрзнути на три начина.

 1. Цело замрзавање у пластичној кеси је најпопуларнија опција међу домаћицама.Потребно је испрати опрану траву, мало је осушити под природним условима, преклопити у врећице, а затим ставити у замрзивач.
 2. Замрзавање са навојем се користи рјеђе, али је и згодно и није тешко.Стабљике, листови и пупољци су згњеченикомбинирајте или нож и ставите у посуду за замрзавање.Ова опција је релевантна ако користите кухање менте.
 3. Лишће од метвице треба пажљиво одрезати са стабла.Лагано стисните да направите сок.Раширите се у ледене калупе.Прелијте хладну воду и замрзните.

Гране су замрзнуте у грудама или једноставно у тканини.Резати гранчице треба опрати, везати у снопове и ставити у контејнер који је посјечен до листова.Потребно је замрзнути у таквом типу на максималном моду хладноће.Након замрзавања, можете се вратити на исту температуру.

Сецкани петељци се оперу и умотају у пешкир и замрзну.