Како правилно осветлити кокошињац Пилићи

Људи који узгајају кокоши несилице не знају чак ни колико је важно присуство осветљења у кокошињцу.Захваљујући њему, нећете бити у могућности да избегнете играње "не закорачите на јаје", ако одједном морате да посетите кокошињац у мраку или зими, али и да обезбедите кокоши дужи период плодности и брзог пубертета.Међутим, постоји још један проблем.

Осветљење у кокошињцу има позитиван ефекат на слојеве

Неки, чак и знајући предности осветљења у кокошињцу, боје се тешкоћа.Међутим, изградња ове ствари властитим рукама није тако тешка као што можда мислите.Сваки канал треба да сазна о свим детаљима читајући овај чланак.Много занимљивих ствари чека вас напријед: постоји потреба да подигнете боју лампи и чак добијете тајмер.

Чврсте предности светлости у кокошињцу

Који је позитиван ефекат на кокоши у кокошима?Њихов живот ће бити угоднији, развој физиологије ће ићи лакше и брже.Производња јаја ће се повећати неколико пута, а то ће утицати на вашу економску корист.Ево листе која вам говори зашто би светло у кокоши требало да буде:

 • да ће бити више јаја, њихови квалитативни параметри ће се побољшати - тежина, густина и величина љуске;
 • раст и развој слојева ће бити ефикаснији;
 • проценат повреда међу пилићима ће се смањити;
 • продуктивност ће трајати дуже;
 • храна ће бити боље апсорбована;
 • побољшано преживљавање пилића;
 • Строшки за електрична енергија со мали.

Сада можете бити сигурни да је светло заиста потребно.

Осветљење кооперације је веома озбиљно питање

Шта треба узети у обзир приликом организовања расвјете?

Пре него што почнете да правите светлост у својој кући за своје кокоши, неће вам шкодити да се упознате са неким теоријским аспектима који ће вам помоћи да све уредно организујете, у складу са упутствима, иначе осветљење неће бити корисно.Посебну пажњу треба посветити интензитету напајања свјетлом.Пошто су тек дошли на свет, гнезда требају светлост од најмање 30 лукса.

Када кокоши почну расти и добити раст (у просеку, то траје 21 дан), можете смањити интензитет подешавањем на само 5 лукса.Али ако у вашој кокоши има власника сјајног репа, мислим на петла, светло би требало да буде светлије - не мање од 15 лукса.Слојеви су изузетно лоши ноћу. Када дође залазак сунца, или када су зимске сате смањене, птица је буквално дезоријентисана, и само зора је ослобођење за њу.

Али кокоши не морају чекати до изласка сунца да уђу у своје удобно склониште.Са почетком вечери, они ће почети да заузимају седишта, а онда ће им неке цеви одузети извор светлости.Ово је погрешно.Све птице требада буде на земљи, а тек након тога можете искључити сијалице.Закључак: светлост је веома потребна у вечерњим и поподневним часовима.

Прелаз из мрака у светло мора бити глатко

Може се десити да кокоши почну жестоке битке - кооперант најављује ратоборну кукавицу и украшава ископана перја.Да бисте зауставили агресију, смањите лакоћу за неколико апартмана.Ово би требало да смири кокоши.Време пролази, а уређаји за осветљење почињу да губе земљу због прашине.Зато нам треба маргина осветљења.

Не би требало да буде оштрих запаљења светлости.То ће изазвати панику међу пилићима, а такав стрес је неповољан за производњу јаја.Зато изаберите систем осветљења тако да се одвија спор, глатки прелаз од таме до светла.На крају крајева, свима је познато да је струја понекад искључена?Људи су навикли на ово, али за слојеве, нагло затварање ће бити страшан шок.

Најгора ствар која се може десити је да сиромашни газе један другог.Стога, у сваком случају, не остављајте лампу читав дан.Замените таму светлошћу, постепено привикавши на птице.Светли дан за пилиће треба да буде доста дугачак - најмање десет сати, јер пубертет зависи од тога.

Какве сијалице се уклапају у кокошињац?

У погледу организације расвјете, правила за стварање удобних увјета за слојеве за властите руке не престају.Мора постојати и одговарајућа лампа, и није их уопште тешко покупити.На сваких 6 квадратних метара треба рачунати 60В. Према томе, број лампи се одређује према површини просторије. Сијалице треба да буду флуоресцентне, њихова снага - 40 вати.

Боја сијалице утиче на продуктивност

Употреба флуоресцентних лампи са ефектом трептања је такође дозвољена. Међутим, то може имати негативан ефекат на визију кокоши. Да бисте то избегли, изаберите лампу са фреквенцијом импулса од најмање 26 кХз. Треба одржавати униформност. Да бисте то урадили, поставите сијалицу тако да је удаљеност иста. Боја лампе такође важи:

 • плава боја ће смирити птице, спријечити било какве манифестације агресије;
 • зелена - одговорна је за брз развој физиологије слојева;
 • црвена је неповољна - пилићи ће полагати мање јаја;
 • наранџаста боја ће повећати продуктивност.

Још увек се јављају натријумске сијалице. Они имају заједничку патрону која се састоји од два уређаја минималне снаге 50 вати. Функције пулсације које немају, можете укључити и све заједно и сваку засебно. Ако вам је потребна потпуна контрола над становницима кокошињца, таква лампа би била идеална опција, јер се њено светло шири преко подручја тако да тамни углови нестају. Разумите још неколико правила ако желите да изградите кућу властитим рукама.

 • Кокошињац је довољно влажан. Приликом уградње ожичења, утичница и прекидача, обратите пажњу да жице не би требало да буду локализоване на њеној територији. Штит иза периметра куће је мјесто гдје би се требале налазити жице.
 • Краве могу случајно додирнутилампу.Ово се може избећи - уградите дебеле плафонске лампе.

Луковице у кокошињцу најбоље се уграђују у абажур

Инсталирање расвете зими

Расвјета у кући зими је посебна тема.Сада вам треба тајмер.Али о томе касније.Зора и залазак сунца сада долазе на вријеме, због чега се режим губи, постаје хладнији, због чега се сви процеси птичјег организма успоравају, тако да се број јаја смањује.Уз помоћ вештачког повећања дневне светлости, можете нормализовати перформансе слојева.Нека светло запали све до 13 сати.

Зими је потребно додатно светло без прекида, иако би требало да буде испоручено пре почетка децембра.Молинг кокоша ће завршити у новембру, и од тог тренутка почети постепено прилагођавати интензитет и време осветљења, за шта вам треба тајмер.Свака зора за птице мора почети са укључивањем лампи.Залазак сунца не би требало да буде разлог да искључите светло - сачекајте још неколико сати.

Уз помоћ вештачког повећања дневног светла, можете нормализовати рад кокошака

Да, морат ћете посјетити кавез скоро ноћу, али такве жртве су потребне зими, јер ће оне донијети.жељеног воћа.Ако схватите да нећете моћи тако рано устати и ући у кућу, можете користити временски релеј - одличну помоћ за сваког домаћина куровода.Можете то урадити сами:

 • ламп;
 • монтирање ожичења, строго мјерење величине лампе;
 • за монтажу лампе, као причвршћивача помоћу металних углова;
 • да виси на плафону, да би напајала утичницу;
 • купите електронски тајмер, прођите кроз њега лампу.

Зими у кокошињцу је неопходно додатно светло

Који је тајмер погодан?Нормално, произведено у Кини, са десет начина рада.Испоставиће се да је то добро време и не захтева озбиљне новчане трошкове, посебне напоре.По истом принципу, тајмер се може користити за вентилацију кокошињца, што је такође важно.Зими то није потребно, али у лето ћете бити задовољни.76Требат ће дуго времена, али резултат оправдава средства и напоре.