Како правилно изрезати и припремити сечење грожђа

Најчешћи и погодан начин за размножавање грожђа је употреба резница.Али, да би нови грм постао здрав и плодан, потребно је компетентно приступити свим припремним фазама садње грожђа (селекција резница, прерада, складиштење, припрема).Избор и сечење резница захтева посебну пажњу.

Потребно је изабрати резнице из најздравијих и најквалитетнијих грожђа грожђа

.Почетни виноградари често праве грешке у фази резања, што чини све накнадне припреме узалудним.Да би се то спречило, вреди детаљно испитати питања сечења и жетве.

Избор резница

Потребно је изабрати резнице из најздравијег и најквалитетнијег грмља грожђа сорте која вам је потребна.Ове жбуње треба да дају своју прву жетву, њихов принос и укус бобица треба да буду познати.Изабрано вино за резнице мора бити сазрело са карактеристичном смеђом бојом.Када се савије, мало попуца.Такве винове лозе имају стабљике и чворови карактеристичне боје (жућкасте или смеђе-смеђе боје).Не можете користити за жетву бесплодних грмља, као и за врло велики промјер винове лозе (преко 12 мм.), Која носииме је "товљено".

У регионима заштићеног виноградарства, резнице се најбоље изводе у јесен, јер током зиме, неке од покривених лоза и очију умиру због зрења или смрзавања. Јесенска берба и складиштење у посебним условима омогућавају повећање сигурности очију. У областима у којима се зимска склоништа не изводе оптимално одржавамо прољетну жетву, када су резултати познати након прошле зиме.

Утврђено је да се, без обзира на количину усјева и оптерећење на грмље, најквалитетније резнице могу припремити од прва три нивоа (првих 150 цм) од подножја грма. Имају већу стопу раста, стопу преживљавања и одрживост.

Възможна трабва за резове мора да бъде зрела с карактеристична браон боја

.

Степен зрелости винове лозе можете проверити реакцијом на јод. Да бисте то урадили, потребно је навлажити исечене крајеве у 1% раствору јода. Ако постану тамно љубичасте (скоро црне), вино је сазрело и одлично је празно. У зрелости винове лозе боја ће бити бледо зелене боје.

Организација набавки

Поступак припреме за зимске резнице врши се током јесењег обрезивања грмља, који се одвија од краја септембра до почетка октобра, у периоду када је лишће утихнуло и пре почетка периода пада јаке температуре. Ако се у региону озбиљни мраз почне пре краја периода лишћа, онда се жетва врши раније.

Обрезивање грмова иберба резница направљених прунера или одговарајућег ножа. Требало би да се добро меље и деконтаминира (третман са раствором калијум перманганата), као оштар алат ће изазвати мање оштећење грожђа. Чишћење штити од гљивичних обољења.

Захтеви за избор резница:

 • Средњи дио, који је доносио плодове љети, користи се. Можете користити делове винове лозе, који се режу у чворове замене.
 • У идеалном случају пречник треба да буде - 6-12 мм.
 • Дужина секција између суседних чворова је 5-14 цм.
 • Локалитет треба да има једнобојну боју, без мрља, несвестица и непознатих формација.

Пречник и дужина резница дати су условно (за већину сорти), јер се грожђе често узгаја виновом лозом, која се карактерише мањим пречником.

Након резања, вино се чисти од вишка органских формација (лишће, витице, пасторке, неисправне врхове). Након завршетка чишћења, сечење се врши на резницама са 3-4 добро развијена пупољка.Дужина резница треба да буде 60-70 цм ., Односно 10-15 цм већа од планиране дубине садње. Ова резерва ће вам омогућити да ажурирате секције пре слетања. Многи искусни узгајивачи препоручују сакупљање резница двоструке дужине (са 6-8 интернодија), јер то повећава шансе за преживљавање током складиштења у зимским месецима. Осим тога, у прољеће од њих можете изрезати најздравије подручје.

Дужина резница треба да буде 60-70 цм.

Сецкане резниценатопљен у води 22-24 сата, дезинфикован у раствору железовог сулфата, осушен.Прерада жељезног сулфата прије стављања у складиште ће омогућити биљкама да буду заштићене од оштећења од плијесни.Да би се повећала заштитна својства и смањио губитак влаге, горњи крај убране биљке се третира парафином.За ову свећу растопити у било којем практичном контејнеру.За неколико секунди, стабљика се потопи у топли парафин са горњим крајем, тако да горњи бубрег остане непромијењен.

Резнице су груписане у снопове (до 100 комада), који су означени и везани.Полагање у снопове треба извести равномерно према морфолошким карактеристикама, тј. Доњим крајевима од једне ивице, а горњим крајевима од друге ивице греде.Препоручује се обележавање, јер ће вам омогућити да јасно дефинишете којој сорти грожђа припадају, такве мере ће помоћи да се избегне конфузија ако се покупи довољно велики број резница различитих сорти.Ако је једна сорта одабрана за садњу, овај поступак се може изоставити.На етикети се биљежи сорта грожђа, количина у греди, вријеме жетве.Немојте користити папир јер може бити извор калупа.За етикете се користи фолија, пластика или метал.Складиштење се треба обавити без одлагања, након завршетка свих горе наведених припремних активности, како би се избегло сушење или замрзавање празних узорака.

Жетва зелених, летњих резница је најбољапроизводе 1,5-2 недеље пре почетка процеса цветања грожђа. Није критично за резање на почетку периода цветања.

Берба зелених резница треба да се изведе 1,5-2 недеље пре почетка процеса цветања

Неки виноградари препоручују да се стабљика не секу ножем, већ да се он избаци без употребе алата. Тако лоза чини мање штете. Одломљени или изрезани изданци морају се одмах ставити у претходно припремљене посуде са водом (најчешће је то једноставна канта). Након тога, сваки изданак се реже у резнице са 2-3 пупа и ставља се натраг у воду. Резање се препоручује довољно брзо. Како је резано зелено:

 1. Доњи рез се врши под углом испод чвора.
 2. Горњи - под углом изнад горњег чвора.
 3. Уклоњено је доње лишће.
 4. Горњи листови су остављени на пола.

Након резања, резнице се стављају у земљу, прекривене пластичним или дрвеним контејнерима, уклањају се у стакленику и потамњују. Након што раст почне, његово затамњење треба постепено смањивати.

Смернице за складиштење

Главни захтев за места за складиштење је стварање повољних услова за температуру и влажност. Оптимална температура складиштења је 0 - 5 степени. Нижа температура ће довести до смрзавања, а виша температура ће активирати процесе раста корена и отицања бубрега. Поред тога, повишена температура повећава вероватноћу појаве калупа и трулежи. Исто тако важноодржавање довољног нивоа влажности (оптимално - 60%) и прозрачивање. У складишном простору снопови су покривени пластичном врећицом. Многи узгајивачи производе складиштење у лагано влажном песку.

Складиштење резница код куће у фрижидеру

Ако се хладњак користи као место за складиштење, могу се користити следећи уређаји:

 1. Одрежите дно пластичних боца.
 2. Ставите резнице у посуде и прекријте их песком.
 3. Покријте врх истом посудом из боце са одсеченим дном и осигурајте траком.
 4. Да би резнице дисале, мали отвори се могу пажљиво направити у боцама како се не би просуо песак.
 5. Настало "складиште" се налази у одабраном одјељку хладњака.

Када се складишти у подруму, мора се водити рачуна да се заштите од глодара, јер ће сакупљени снопови бити одлична храна за њих.

Припрема за употребу

Крајем јануара - почетком фебруара, резнице долазе из складишта. Они су ажурирали резове. Секције треба да буду зелене, ако су тамно браон, онда стабљика умире током складиштења. Резове треба урадити на зеленим површинама. Будите сигурни да радите са оштрим и дезинфикованим ножем. Секције се изводе на следећи начин:

 • Доња - хоризонтална, налази се на удаљености од 4-6 мм испод доњег пупка.
 • Горњи - нагнут, на удаљености од 1,5-2 цм изнад горњег пупка.
 • На дну сечења, игла или нож је направљен 3-4.бразде дужине до 3 цм, бразде су направљене на висини од 5 цм од доњег клице пуцњаве до самог дна.Кора је исечена само за личење.Такве мјере ће побољшати услове за формирање и раст коријена након постављања у тло.

Када се кришке ажурирају, резнице се стављају у топлу, одмрзнуту или снежну чисту воду, где се остављају 48-50 сати.Препоручује се промена воде једном, након 24 сата.Овде резнице треба да буду потпуно скривене водом.Након тога, резнице се стављају у стимулатор за формирање корена, где се чувају још 24 сата.

Затим се резнице стављају у контејнере са чистом водом, која треба да сакрије резнице 3-4 цм, а капацитет се поставља на топло, осветљено место (најчешће је прозорска даска са сунчане стране).Резнице треба поставити тако да не збуњују сорте, као и да не ометају једна другу.Као испаравање додаје се вода.Након 10-14 дана, горњи пупољак ће набрекнути, млади избојци ће почети да се развијају.Када коријени почну клијати, а то ће се десити негдје за три тједна, потребно је припремити посебан супстрат, гдје ће бити посађене резнице.Супстрат се припрема из песка, баштенског тла, хумуса и пиљевине у једнаким пропорцијама.