Како повећати производњу пилића?Пилићи

Узгој кокоши несилица, важно је да пољопривредници знају колико ће појединаца носити јаја дневно? То директно зависи од услова у којима живе кокошке: праве микроклиме, храњења. Ако се не придржавате правила за бригу о кокошима, можете добити суспензију у процесу ношења.

Производња јаја зависи од многих фактора

Сезонске климатске промене имају свој ефекат.На пример, продуктивност пилића у лето је много већа него зими.

Колико пасмина пилића утиче на производњу јаја?Колико јаја домаћин ће такође зависити од расе.

Пасмине слојева могу се поделити у три врсте: слојеви јаја;пилићи за месо;месне кокоши.

Јасно је да се за доходак на јајима пажња посвећује првој и другој врсти.Кокоши мале величине, брзо сазревају.У просеку се годишње произведе 200 или више јаја.Савршено, такве кокоши треба да носе једно јаје дневно.Али постоје многи фактори који утичу на продуктивност пилетине.Дакле, 200 јаја годишње је добар показатељ, док месо пилићи носе до 150 јаја годишње.

На основу овога, може се тврдити да се 15-20 јаја испоручује по кокошком месецу.И то је нормално ако постоји такав дан када се пилетина није срушила.

Обично кокошка носи до 20 јаја месечно

Табела испод показује примере популарних пасмина, и јаснопоказује колико јаја, у просеку, носи птица годишње.

Количество на јајци на годината.Бреед пропертиес

​​
пасмина Просечна маса јаја (у грамима)
Руска бела55-60 гр.200-240 Убрзан раст младих стокова.Почните да се рађате од четвртог месеца.
Лохман Бровн 63-64 гр.315-320 Љуска јаја је светло браон боје.
Леггорн 55-65 гр.200-300 Релативно популарна и раширена раса.Лако се прилагођавају клими, имају високу производњу јаја.Боја јаја је бела.
Хигх Лине 60-65 гр.340-350 Боја јаја је бела.

Из табеле се види да постоје пилићи који носе једно јаје дневно или чак и више. Јаја пилеће пасмине Леггорн су популарна, јер су ова јаја већа од осталих и према томе су скупља.

Пилећи Леггорн може да носи више од 30 јаја месечно

Шта утиче на продуктивност кокоши несилица

Сваки пољопривредник који донирапреференција у пољопривреди, узгој живине, створит ће све увјете за повећање производње јаја.

Међутим, треба обратити пажњу не само на расу кокоши, већ и на услове живине, како би се заштитили од стреса, климатских промјена итд.

Наравно, током лета је храна за пилетину прилично разноврсна, то је дугачак дан у овом периоду, тако да кокоши дају више јаја.За добру производњу јаја, у зимским мјесецима, препоручује се постављање позадинског освјетљења, будући да су дневне сате врло кратке исвакодневно се додају витамини и елементи у траговима храни. Обавезно загријте кокошињац.

Куп мора бити добро изолован

Главни разлози који утичу на производњу пилића по дану, недељно, месечно, по години:

  • Исправно одабрана храна у којој су хранљиве материје уравнотежене. Такав приступ храњењу ће подржати здравље пилетине и дати високу добит од јаја. Важно је да приликом храњења посматрате време и униформност. Немојте да претерујете или подхраните кокоши. У дневном саставу хране, у траженом омјеру, морају бити присутне масти, угљикохидрати, протеини, као и додавање калција, фосфора, поврћа. Препоручује се мешање неколико врста зрна, разблаживање млеком или водом;
  • Загревање кокошињца повећава производњу јаја током хладне сезоне. Требало би да знате да је већ на температури од минус пет степени пад јајашца 26%. Ако је улица минус један и хладан ветар, кокош замрзава капице, нарочито у петлу;
  • Осветљење односно недостатак осветљења повећава или смањује број јаја. Вештачки повећавајући дневну светлост у јесенско-зимској сезони, резултат рада се побољшава (користе се флуоресцентне сијалице). Колико пилића треба да буде на светлу? Птица треба одморити, стога је неопходно осигурати да трајање боравка пилића на свјетлу не прелази четрнаест сати;
  • Контрола влажности ваздуха у року од 60% -70%, иначе кокоши осећају нелагоду, што нарушава резултат;
  • Колико пилића по јединици површине утиче и на производњу јаја.Према правилима, мора постојати утакмица.То јест, има 4-6 кокошака по квадратном метру.Све зависи од тежине птице.Непоштовање овог правила (повећањем броја пилића) значајно смањује производњу јаја;
  • Пилиће за шетњу, чак и током хладне сезоне, такође треба спровести у сврху физичке активности птица.Али важно је знати да у јаком мразу (-40 степени) кокоши, за разлику од других птица, могу остати у хладном ваздуху само пет минута.Стога, у таквој хладноћи, осигурати да кокоши буду у соби;
  • Паразити негативно утичу на продуктивност птица.Правовремена прерада кокоши из пероједа, крпеља, значајно повећава способност пилића да носе јаја.Често се код куће боре са паразитима, уз помоћ врло једноставних супстанци, пепела и песка.

Недостатак паразита и физичка активност је кључ за високу производњу јаја

Неки једноставни савјети о храњењу у периоду производње јаја.

Током активног неприсуствовања, више се пажње посвећује храњењу птица.

Исхрани се даје уравнотежен, висококвалитетан.Од влажне каше са корицом очекује се одличан учинак.Обавезно укључите креду да бисте напунили тело калцијумом, што утиче на формирање љуске.Треба имати на уму да пилетина воли да весла својим шапама, па је неопходно обезбедити место за песак.Пилићи воле да пију пуно воде, тако да је потребно стално пратитивода се сипала у неку врсту резервоара.

Пољопривредници знају да током производње јаја, пилетина губи много снаге и енергије, па се исхрани посвећује посебна пажња.

Колико ће дуго очекивани резултат бити, зависи од тога како ће се обавити брига и храњење птица.