Како посадити тиквице на компост?Тиквице

Компост је непроцјењиво ђубриво за све врсте биљака.Такође ствара најповољније услове за одличан раст свих усева од буче.Настала компостирањем гомиле топлих, богатих хранљивих материја, помаже у добијању богатог усева краставаца, бундеве и тиквица.

Жетва тиквица, расте на гомили

Концепт компоста

Свака вртна парцела има одређено подручје, ограђено решетком, у којој сви отпадиврт.То је спремиште разних биљних и других остатака сакупљених од јесени: суво лишће, коров, коров кукуруз, гранчице и рибизле, папир и отпад хране.Суштина компостирања је да се земља напуни хранљивим материјама и излечи биљке од биљних патогена.То је због распадања биљних остатака корисним микроорганизмима и црвима.

Компостна гомила је припремљена неколико година.Док трули, користи се за узгој поврћа.Овдје можете посадити тиквице.

Кревет на гомили компоста

Баштенски кревет за тиквице на гомили компоста састоји се од неколико слојева:

  • Дно би требало да има улогу дренаже.Овде стављају труле пањеве, исецкане суве гране, старе грмове бобица.
  • Други слојсастоји се од остатака биљака просјечне величине. Ово је кора дрвета, празни клипа кукуруза, гране грмља бобица, пањеви од купуса. Горњи слој је испуњен коровом.
  • Слојеви биљног отпада се сипају са земљом додавањем разних ђубрива и пажљиво залијевају.

Припремљена гомила

Постепено се нагомилава сама хрпа, тако да није потребно набијати слојеве. Најпогоднија висина кревета је око један метар. Сва ова маса је плијен и производи топлоту, стварајући идеалне услове за узгој такве термофилне културе, попут тиквица.

Загрејани површински слој постаје као стакленик, јер је ова биљка веома осјетљива на топлину, свјетлост и квалитет тла.

Гровинг Зуццхини

У пролеће, пре садње садница тиквица, компостна хрпа се треба сипати у слојеве суперфосфата, затим слојем стајњака и прекрити плодним слојем земље дебљине двадесетак центиметара. Након што је биљка посађена у рупу, она се прво напуни влажном земљом, а затим буквално осуши за пет центиметара. Чим млади корени проклију кроз слој земље и дођу до азотног хумуса, почињу да брзо добијају снагу. Како расте, корени се слободно насељавају у топли компост, потпуно попуњавајући простор.

Прво, заливање није потребно да се саднице слегну како треба. Вода треба да се даје када скуасх почне да расте.

Пењачица на гомили

Нема потешкоћа у растунема тиквица на овај начин, правила остају иста. Да ли је у периоду активног раста потребно обилно додатно залијевање нужно топлом водом око 20 степени. На крају крајева, вода пролази дубоко у компост, што доприноси добром масовном пропадању. Да бисте сачували влагу, земљиште можете малчирати травом, која ће задржати воду у горњим слојевима земље.

Дуж ивица кревета су прекривене сламом или сијеном. То се ради како би се спријечио настанак корова и очувала влага.

Сквош осјетљив на сунце. Неопходно је посадити их тако да су увек у светлости. Ако нема довољно осветљења, онда ће се жетва десетероструко смањити, јер ће се појавити углавном шупље цветове - мушки цветови који не производе полен. Широки листови могу створити непотребно сјенчање, тако да је потребно уклонити старе листове доњег слоја. Ако дође до неочекиваног хладног захвата, саднице могу престати расти. Младе тиквице тешко ће изаћи из хибернације. Зато вам је потребно време да покријете кревет изолацијом, повлачећи га на лук. Хладна пролећна ноћ се препоручује за покривање биљака.

Бубе расту на гомили у кутији

Сорте тиквица

Компостна гомила је најпогоднија за узгој пенисих врста тиквица. Расту свуда по падини. То помаже не само да засјенити тло, што спречава појаву корова, већ и савршено задржава драгоцену влагу.

Препоручује се с времена на време да се прерасте трепавице прелазе преко хрпеу смјеру казаљке на сату. Поред тога, степен пењања тиквица, према стручњацима, даје већи принос.

Сорте тиквица су веома разноврсне. Зимски приноси, као што су Чудесни скуасх, Нут, руска величина, Голден Пикул, одликују се високим приносима. Они су одлични за Русију, што вам омогућава да једете ово поврће скоро током целе године. Одлична топлотна врста тиквица - тиквица. Посебно су познате ране летње сорте: уљана посуда, тинторетто, златна грозница, жуто воће и многе друге. Ту је и округла врста тиквица - Рондини.

Сорте тиквица и тиквица

Метода узгоја тиквица на компостном гомилу нуди многе предности. За две, три године можете уживати у богатој жетви ове биљке која воли светлост. Компостна гомила служи у ово вријеме, дајући плодно тло за укусно поврће. На крају крајева, на укус тиквица утиче не само његова разноликост, већ и квалитет земљишта на којем расте. Поред тога, непривлачна гомила отпада постаје декорација врта, захваљујући обилном цвату огромних жутих цветова и плодних тиквица.