Како посадити парадајз у сјеменке отвореног тла? Томато

Уобичајено је да се рајчице сади на отвореном тлу на два начина: саднице и семена.Претходно припремљене саднице су обећавајући начин садње, понекад се биљке узгајају до величине када се већ припремају за цветање.Ако се планира жетва раних сорти, одмах након сушења тла, накнадном обрадом, парадајз се засади семеном.

Саднице парадајза у отвореном тлу

Припрема семена за сејање парадајза са семеном

Садња семена раних и других сорти парадајза на отвореном терену захтева прелиминарноприпрема кревета, попис главних активности које ће помоћи да се то уради исправно:

  1. Периодична промена кревета.Узгајивачи поврћа не препоручују садњу парадајза у истом тлу два пута за редом, због прошлих болести биљака.Споре и вируси који постоје у земљишту не умиру током зиме, могу да живе у земљи до три године.
  2. Избор цветних гредица са накнадном припремом се врши унапред, у јесен, тако да ће у пролеће бити лакше сијати сјемење на отвореном тлу.Земља мора бити очишћена од корова и ископана.
  3. Садња семена парадајза препоручује се на месту заштићеном од јаког ветра, на отвореном простору биљке може да умре од хладних пукотина и мраза.
  4. Највише обећавајуће области за садњу су кревети, где су претходно узгајане легуминозе, краставци, бундеве, касне сорте купуса, лук и тиквице.
  5. Суседство са лежиштима кромпира може довести до касне заразе бактеријом и колорадског кукуруза.
  6. Препоручује се да се у јесен користе органска ђубрива, током зимског периода добро се пробављају и кревети ће бити спремни за садњу семена.

Сетва семена у припремљеном земљишту се врши крајем априла

.

Селекција сорти семена која се добро укорени на отвореном пољу

Правилним избором сорти парадајза, чије се семе добро укорјењује у отвореном тлу, након садње ће додатно обезбедити нормалан раст биљака и обилне усеве. Вртлари често морају да експериментишу, привлаче нове сорте парадајза до садње, а то се ради из разних разлога: некомпатибилност земљишта, расподела усева у време жетве и посебне климатске услове.

Намакање сјемена прије сјетве ће повећати клијавост

Узгајивачи су припремили сорте парадајза које се разликују по висини, густини, локацији грмља или стабла, плодности, величини и боји плода, као и времену које је потребно за потпуно зрење.

Здрава клица парадајза

Неке од сорти се стриктно користе за жетву парадајза у облику конзервације, у ту сврху се саде на отвореним површинама са сјеменкама касних сорти парадајза које нису угрожене раним мразом и хладним ударцима.

Парадајз сорте Алпатиева 95А.

Наведите сорте биљака које се укоријењују након сетве сјемена на отвореном тлу, потребно је одабрати неке од њих:

  • Бета Суите. Ниско-рани зрели парадајз, висок принос, погодан за употребу у салатама и препаратима у облику конзервирања. Сјеме се сије у тло, загријава се од + 11 ступњева, њега садница је нормална.
  • Алпат'ев 95А. Биљка је кратка, плодови парадајза се налазе ближе круницама, стабљика је снажна, не савија се. Парадајз не додирује земљу, штити их од труљења и поцрњења, сами плодови су округли, мали.
  • Нови Кубан. Просечна оцена парадајза толерише хладно време, отпорно на сушу, са високим приносима. Погодно за сетву семена на отвореном тлу одмах након загревања до + 11 степени.
  • Волгоград. Касни разноврсни парадајз, добро се узгаја до првог мраза. Отпоран на суво време, плодови парадајза идеални су за све врсте конзервирања и сољења: еластични, средње величине са танком кожом.

Волгоградски парадајз - плодови

Наведене сорте се користе за садњу у земљишту у регионима са умереном климом, просечном влажношћу и одсуством почетка раних хладних удараца.

Правила за садњу семена парадајза на отвореном терену

Време за клијање семена зависи од разноврсности парадајза и климатских услова, први изданци се могу појавити трећег дана после сетве. Понекад период клијањаодложено на недељу дана или више.

Дебели изданци морају бити разређени

За сјетву раних сорти, вртлари припремају земљиште тако да средином априла засади сјеме у отвореном тлуобично се у ово време земља већ загреје до одговарајућих температура.

Заштитите саднице пластичним боцама

Припремите рупу пречника 35-40 цм, дубине до 5 цм, земља мора бити третирана топлим раствором калијум перманганата, дезинфекцијомтиме жељену парцелу.Неке сјеменке је потребно унапријед намочити дан прије сјетве у храњивом медију, али се садња изводи у мјестима са сухим сјеменкама.Овај метод реосигурања често помаже када је земља прекривена мразом.У натопљеним сјеменкама, клице су се мријестиле, а када су замрзнуте, оне су први који умиру од продора мраза, док сухо сјеме одржава суперхлађење и наставља расти.

За време клијања, потребне су додатне мере за заштиту садница од температурних флуктуација, посебно ноћу.

За то можете користити обичну пластичну фолију која се користи у стакленицима.Полаже се у једном или два слоја, у зависности од временских услова.Након клијања садница, вишак биљака се уклања, бирајући највећег и најздравијег за раст.Малчирање и прво залијевање биљака произведено након потпуног ницања садница са земље.