Како посадити грожђе у јесен

Јесен, време не само жетве, већ и садња нових хортикултурних усева. Уосталом, садња грожђа у јесен може бити иста као у пролеће. И без мање тврдњи о успеху у опстанку садница. Неоспорна предност садње грожђа у јесен је чињеница да купљене или самостално узгојене саднице не морају провести зиму изван главног мјеста слијетања. Боравак садног материјала у зимским складиштима може довести до исушивања или труљења садница, или може довести до губитка репродукције.

Садасие върху възможност на грозде

Успех овог догађаја у потпуности зависи од квалитета материјала који се сади и од стања дрвећа садње. Срећом, предлози за продају садница грожђа који долазе на јесен обилују могућностима за сваки укус и богатство. И од првих особа и посредовањем специјализованих платформи - пијаца и павиљона.

Куповина садног материјала

То јест, постоје три главна извора за набавку садног материјала:

  • са пријатељима или препорученим баштованима;
  • у специјализованим баштованским павиљонима;
  • на специјализованим хортикултурним тржиштима.

Мање куповине продато у јесенсаднице грожђа на специјализованим локацијама је да купац не види грм материце, и све на шта је способан у својој плодности.Дакле, ако постоји могућност куповине садног материјала произведеног и резањем и резањем, из прве руке од власника винограда на мјесту гдје расте грм, боље је користити га, а након куповине га посадити, како би се избјегле могуће накнадне разочарења.

Млада би требало да има добро развијен коренов систем и довољно зрелу винову лозу

Само једна садница која је добро припремљена за зимовање може се купити и посадитимора бити добро развијена, као што је старост, коренски систем и довољно зрела винова лоза.Присутност садница купљених у јесен, 8-10 очију, неопходан услов, јер подекспонирана винова лоза зими може да умре.

Време сејања за саднице

Биљно грожђе пада на јесен, почевши од првих недеља октобра, и овај период може трајати до почетка мраза .Грожђе посађено у јесен у прољеће ће почети свој развој много раније него грожђе које се може садити само у прољеће.Млада стабла током сетве у јесен, има времена да се сасвим добро слегне, а до тренутка када ће се саднице винове лозе засадити у пролеће, садница јесенске садње ће већ имати нове корене.

Избор места за садњу саднице

Искусни вртлари саветују садњу грожђа са југозападастрана зграда

Грожђе је култура за узгој сунца и место где се могу засадити мора бити одговарајуће одабрано.Искусни вртлари саветују садњу грожђа са југозападне стране зграда, који ће засадима обезбедити додатну ноћну топлоту која излази из зграда које се загревају током дана, што ће одредити потребан ритам за брже зрење бобица и њихову већу засићеност глукозом.Што се тиче северних региона, може се препоручити као предуслов за добијање добре жетве.Приликом садње грожђа у близини других стабала, потребно је узети у обзир и величину кореновог система овог другог - препоручљиво је да се ова вртна гарнитура не повеже више од 3-4 метра.

Припрема саднице

Пре него што се сади садница у јами, она се мора припремити за садњу.Потребно је уклонити горњи, једногодишњи изданак, дио изданка и бочне коријене.Потребно је прегледати његове коријене и освјежити их, направити уздужне дијелове рубова 2-3 цм. Горњи нодални коријени се могу потпуно уклонити.Садни материјал мора бити натопљен неколико дана у води.Није потребно сушити винову лозу пре садње.

Садња младице

Садња младице грожђа узетих у рупу. Јама се копа у димензијама 80 × 80 × 80 цм .Јама за садњу грожђа може се ископати и припремити најмање три седмице прије садње како би се омогућило вријеме за насељавање.Ако не следите ово правило и посадите младицу само у ископану рупу, она може да се слегне заједно са земљом, а њени корени могу да се растргају или деформишу.Послејама је ископана, мора се излити три пута са четири до пет канте воде, у року од седам до десет дана.

Јама за сејање грожђа може бити ископана и припремљена најмање три седмице прије садње

Ова процедура ће помоћи јами да се правилно слегне и слегне пре постављања материјала за слетање. Биљка може бити десет дана након задњег залијевања.

Неким баштованима се саветује да направе дренажни систем на дну јаме за испоруку кроз његово будуће ђубрење. Да би се то постигло, шљунак се нагомилава на дно јаме, са слојем од пет центиметара, и покривен папиром високе густине. Цев се доводи до рушевина, од врха до дна јаме, и наслања се на један од његових ивица, кроз који ће бити могуће вршити додатно храњење.

​​

Прије садње грожђа, потребно је побољшати ступањ плодности мјеста будућег раста винове лозе, и то обавезно ако се садња одвија на мјесту уклањања старих вртних засада.

За то, дно јаме је испуњено плодним слојем који се уклања приликом копања јаме помешане са хумусом, песком, сложеним ђубривима и дрвеним пепелом, допуштајући да се напуни до половине припремљене јаме. Све је то збијено. Даље, на сабијеном слоју се сипа брдо земље. Садница се налази на овом брду земље , тако да корени заузимају позицију надоле да би заспали под углом од 45 ° , што ће им у будућности омогућити да заврше. Ако се то игнорише, развој младице ће се успорити. Он се неће развијати док не буде имаонови коренски систем ће расти укорењавајући грм грожђа у назначеном степену.

Надаље, све остало видљивог простора јаме, заспимо на пола тла, и све га напунимо једном кантом воде.Након што се вода апсорбује, коначно заспимо до рупе, и опет сипамо све још три канте воде.На врху се ставља младица за склониште за зиму, ставља се канта или пластична боца са одсеченим врхом, која је покривена пиљевином, тресетом и сл. А изнад свега је направљен хумак висине 30 цм.алсо рубероид.