Како покрити грожђе за зиму: начине склањања

Узгој грожђа постаје популарна активност, јер скоро сви воле бобице. Једна од битних ствари у процесу узгоја је како покрити грожђе за зиму како не би изгубили грм. Без обзира да ли се култура узгаја на југу, сјеверу или у средњој стази, потребно је склониште.

Склониште грожђа за зиму

Грожђе није једна од оних култура које мирно реагују на температурне флуктуације, посебно оштре. Ова култура се боји мраза, она на њу деструктивно утиче, тако да је важно да се проведе склониште у јесен.

Време за склониште

Искусни виноградари знају да постоји неколико начина:

 • Попуњавање земљишта.
 • Поклопац ровова.
 • Склониште за ваздух.

Почетници треба да разумеју све нијансе да би знање применили у пракси. Већина свих скокова температуре се плаше врло младог грмља. Због тога је важноне само покрити, већ и учинити у складу са свим правилима .

Ако се надате да ћете сазнати тачан датум када ће се грожђе покрити за зиму, онда ћете бити разочарани: нема таквог датума. Датуми су релативни и зависе од тога која је јесен ове године топла, хладна и тако даље. Максимална температура коју грожђе може издржати без склоништа је -15 Целзија. Када спуштате ову ознаку, очи оштро умиру, за 4 дана можете изгубитивише од половине укупног расту у подручју винове лозе, а ако је мраз већи од 20 степени, онда све више не морате покривати - ваше грожђе је замрзнуто.Све се то говори о приземном дијелу постројења.

Што се тиче корена, онда је све тужније: морају бити затворене пре почетка од 6 степени испод 0 на скали.У зависности од специфичности, бројеви се мењају, тако да су ти подаци приближни.

Утапање грожђа за зиму

Искусни виноградари знају да у оним подручјима гдје никада није хладније од -16 степени, не можете затворити грожђе.Дакле, на основу специфичних метеоролошких података вашег подручја, моћи ћете тачно да знате да ли да покријете грожђе или не и како да га исправно урадите.Али постоји једна опомена: не можемо са сигурношћу знати које ће зиме доћи, одступања од норме се дешавају врло често, нарочито у посљедње вријеме, тако да све исто грожђе треба затворити, бирајући одговарајући начин.

Припрема грмља

Без обзира који метод изаберете, грмове треба припремити за процес склоништа.Које поступке треба извршити:

 • Дијелови биљака које треба уклонити из решетке;
 • чине обрезивање у јесен, уклањајући све остатке вегетације и орезивање грана;
 • обраде неопходних лекова;
 • обилно залити водом;
 • Ако на земљишту има глодаваца, потребно је да им се одоздо стави мамац.

Првим хибридима, младим младицама и сортама које су отпорне на мраз, потребно је склониште.

Начини склоништа

Већ је горе речено да постојенеколико начина да покрије грожђе за зиму.Сада више о сваком.

Хиллинг се врши садницама које сте недавно населили прије мање од годину дана.Ову методу можете примијенити у јужним дијеловима земље за грмље одраслих, у овом случају само главу подвргавамо склоништу.Метода не захтева никакав посебан рад и чак се и почетник може носити с тим: сипати брдо до 25 цм висине, најмање 10 цм високо до корена.Ова метода је погодна само за коренски систем, док су бубрези и даље рањиви и постоји велика вероватноћа смрти током мраза.

Полупокривач грожђа за зиму

Полу-покривач ће помоћи да се заштити круна шибља која је најближа тлу, тј. Глава, рукави и база избојака.Све остало мора бити омотано материјалом за покривање који је посебно дизајниран за ову сврху.Овај метод је погодан за употребу сламе, тканине или агрофире, а материјал за склониште се користи са узицом.Ово је врста биљног костима, ношеног у јесен до прољећа.Просечна дебљина хаљине - 4 цм, ова метода је погодна за комбиноване сорте.Али то није најпоузданији начин, јер непокривени део може патити.

Потпуно склониште свих врста је најтеже.Неопходно је да на биљци није било лишћа, а трава је уклоњена.Након резидбе орезао грм до земље.Главно правило при избору материјала за склониште: тканина треба да буде природна.Ево долазе старе деке, пешкири, одећа и тако даље.Поврх свега, потребно је покрити изолацију филма, али се побрините да филм не будедотакао је бубреге: они могу прво да труну, а ако их сунце удари, може да изгори.

Конструкција која се добије након ових манипулација мора бити притиснута до земље, затим ће жељезни лукови доћи до спашавања, и све ће попрскати земљом. Слој тла ће зависити од терена, то су флуктуације од 10 до 30 цм, што може бити изолација: слама, врло дебели папир, сушена трава, сунцокретове љуске и слично. Ако узгајате сорте отпорне на мраз, можете их једноставно покрити нечим попут кровног материјала.

Потпуно склониште у јесен ће пружити 100% гаранцију за сигурност грма. Ако је зима била топла, морат ћете мало радити с организацијом вентилације. Ако се то не уради, онда биљка може да излази или ће се пупољци из топлоте почети отварати у погрешно време.

​​

У супротном случају (ако одлучите да ће зима бити топла, али се испоставило да је сурова) мораћете да пружите хитну помоћ грму: савијте делове биљака до земље и прекријте је земљом. То се може урадити у јесен, када је јако хладно, или већ зими - без разлике.

Гроздје за склониште за зиму

Сваки узгајивач бира како да покрије грожђе. Сигурност грмља зависи од оптималног избора и правилног процеса склоништа. Не правите избор само на сложеност, ако планирате да наставите да растете. Такве грешке се често праве:

 • неправилно бира врсту склоништа;
 • игноришу важне процедуре прије склоништа;
 • узети земљиште за склониште,налази се у непосредној близини коријена или других дијелова биљке;
 • не покривају корене;
 • покривају превише земљишта.

Ако има потешкоћа са избором или спровођењем процедуре, не оклевајте да се консултујете са узгајивачима који су већ искусили у овом питању - они неће одбити да помогну.