Како оседлати коња? Коњи

Важно је оседлати коња - јер ваша сигурност за вријеме шетње или трке, и здравље коња овиси о томе. Неисправно истрошено седло може оштетити леђа животиње, а да би се спријечило да се то догоди, морате узети у обзир све детаље седла које су премало пажње посвећене неискуству, а то може довести до тужних посљедица. Надам се да ће овај чланак, у којем ћемо размотрити корак по корак како оседлати коња, помоћи да сачувате здравље вашег брда и мирно уживате у времену проведеном с њим.

Здравље коња и јахача зависи од исправности седла

Припрема

Пре него што почнете са седлом, проверите да ли је ваш појас исправно спреман за употребу. Проверите да ли је седло испод седла, трунке или друге прљавштине.Запамтите да било које зрно песка са унутрашње стране рампе може да доведе до тога да животиња истрља леђа и трајно га онеспособи, тако да је најбоље да се уверите да је облога чиста и спремна за употребу. Сљедећи корак је чишћење коња. Пажљиво очистите животињу, побрините се да на леђима нема прљавштине, прљавштине или других страних честица - све то такође може изазвати неугодне повреде на леђима животиње. Да бисте били сигурни да је коњска леђа савршено очишћена - пређите руком преко леђа, не заборавите да проверите места на којима ћете битиободима и постарајте се да нема заглављене вуне или било које друге прљавштине.

Седло може бити само чист коњ

И сад ми седло

Након припреме, почињемо нашу важну мисију - оседламо коња. То радимо у фазама, пажљиво и пажљиво:

  • Положимо лежај испод гребена, ако је потребно, помичемо га, али само унатраг, немогуће га је помакнути напријед, према капуту.
  • Приближавамо се коњу, нужно лево, држећи седло левом руком, остављајући десну руку слободном. У то време, узенгије се морају држати у затегнутом положају, уздигнуте уздуж унутрашњег појаса, са петљама повученим назад у узенгије. Потник би требало да се исправи, а да се у склопљеном стању створи на врху седла.
  • Ставили смо седло ближе врату, лагано померивши облогу назад. Ако се то не може урадити први пут, покушајте поново, слиједећи све прописане упуте.
  • Потник и креветац би требало да виси испод седла подједнако са свих страна. Такође пазите да посуда не лежи равна без савијања.
  • Након тога, спустите обим на десну страну, исправите их ако је потребно. Окрећући се на леву страну, притегните себи први најближи обим, а затим удаљени. Оставите раздаљину од 10 центиметара између опсега и предњих ногу коња. Када стежете чивију, животиња може почети да се одупире: да се трза, буде нервозна, надува стомак; Не журите да вичете и посебно користите грубу силу. Окрутност нећете постићи ништа добро, само погоршати ситуацију.Понашајте се на добар начин: смирите животињу, третирајте своју омиљену посластицу, понашајте се мирно и њежно, а отпор ће сам по себи ослабити.
  • Седло треба да буде добро фиксирано. Сада је време за узенгију. За почетак, ослободите спону од квачила омотаних око ње и спустите је на најнижи положај. Притегните рукавце дуж схнеллер-а, чврсто држећи стремену једном руком и наслонивши се на сферу прстима ваше слободне руке. Уверите се да је дужина узенгије и кошаре око 40-50 центиметара. Ако су дужи или краћи од подешене величине, подесите њихову величину, отпустите копчу и подесите узенгију дуж дужине рукава. Не заборавите да причврстите копчу и чврсто је затегните како би седели у седлу, не трљајте јој ногу. Узенгија не би требало да буде предуга, јер ће током кретања коња почети да се љуља и може да додирне страни предмет и случајно озледи животињу. Затегните узенгију ближе Сцхнеллер-у, фокусирајући се на доњи ремен квачила, са правилним извођењем ове акције, само требате навући траку у стремену. Повуците десну стрелицу на исти начин.

Модерно седло са удобним бравама

Неки последњи савети

Када јашете коња, покушајте да је не остављате на миру, стално пратите њен положај. Не дозволите да коњ објеси главу након што сте стегнули обод, што може узроковати тако неугодну појаву као што је “подпруживание”. Осим тога, она може спуститиглаву и лећи са седлом, што ће неминовно довести до повреда ребара и леђа.

Савети за почетнике - ако је ово ваш први пут да оседлате коња, не бисте требали бити препуштени случајности, боље је позвати стручњака да вам помогне или надгледа ваш рад.

Сада знате како да оседлате коња без да га повредите и заштитите се од свих врста непријатних инцидената током шетње или трке.