Како организовати вентилациони систем у свињцу независно Свиње

Ако одлучите да озбиљно почнете са узгојем домаћих свиња, онда прво морате размислити о уређењу простора за одржавање. Могуће је да се такав свињац самостално организује без помоћи специјалиста. Да бисте то урадили, потребно је само да створите праве и удобне услове притвора, који испуњавају техничке стандарде.И прва ствар на коју треба обратити пажњу је вентилација свињца.

У свиња треба да постоји добра вентилација

У овом члану су дефинисана правила за организовање пречишћавања ваздуха у складу са захтевима сточарства, који се могу спроводити и сами.

Шта је вентилација?

Често постоје узгајивачи стоке који из неког разлога занемарују инсталацију висококвалитетног и технички исправног система за пречишћавање ваздуха у просторијама власника. Ово гледиште је фундаментално погрешно, јер њихово здравље зависи од услова животиња, а самим тим и од квалитета продатог готовог производа.

Ова изјава се у потпуности примјењује на свињац: професионална вентилација властитим рукама спасит ће здравље животиња, ипомоћи ће брзо расти велики број циљева.

Искусни узгајивачи истичу пет фактора на које позитивно утиче исправан вентилациони систем:

 • Здравље стада ће се повећати ако се инсталира квалитетан вентилациони систем.
 • У једној просторији ће бити смештен много већи број стоке ако се ваздух у свињцу правилно очисти.
 • Здраве животиње које расту у комфорним условима брже добијају на тежини потребне за реализацију.
 • Плодност стада се значајно повећава.
 • Прочишћавање зрака смањује потрошњу енергије у просторији, јер ради заједно са системима гријања и хлађења свињца.

Да бисте постигли максимални број горе наведених предности, треба да одаберете прави систем вентилације који сами инсталирате.

Ваздушни токови у свињцу

Како изабрати прави тип вентилације

У модерним временима постоји пет типова вентилационих система за свињац, који инсталирају и инсталирајуурадите то сами:

 • Кров.
 • Дифузни кров.
 • Лонгитудинално.
 • Трансверсе.
 • Тунел.
 • ​​

Свака од ових врста има предности и недостатке.Међутим, ови недостаци су често повезани са погрешно изабраним типом система за пречишћавање ваздуха у одређеној просторији.

Из тог разлога, важно је да започнете процес монтаже вентилације сопственим рукама са намерним избором типа система. Ово питање је под утицајемследећи фактори:

 • Количина свежег ваздуха који долази споља.И у овом случају обратите пажњу на чињеницу да у топлим годинама ова струја постаје јача, ау хладној сезони се смањује.
 • Сазнајте како циркулише ваздух унутар свињца.
 • Утицати на вентилацију и природне факторе: ветровитост и средњу годишњу температуру.
 • Локација свињца: налази се на брду или у долини.
 • Предвидени број на стока за овој простор.
 • Величина свињца такође утиче на правилан избор вентилационог система.

Само након пажљивог проучавања фактора који утичу на организацију вентилације у просторији, пређите директно на инсталацију система.

Величество на стока отлича избор на вентилациски систем

Кровни вентилациски систем

Системи за пречисткване на кровот типа со веома популарни между свиња.То је олакшано чињеницом да овај систем вентилације значајно помаже уштеду електричне енергије власнику стада.

Вентилација крова у свињцу ради на уштрб природне силе вјетра и не захтијева монтажу додатних уређаја вентилатора.

Међутим, потребно је узети у обзир чињеницу да, ако се свињац налази на намјерно вјетровитом мјесту, такав систем за прочишћавање зрака неће моћи радити пуним капацитетом.

Ова вентилација ради искључиво због природне циркулације унутрашњег ваздуха.Да бисте то урадили, морате само да исправно инсталиратетри вентила за снабдијевање властитим рукама: један од њих би требао бити смјештен на сљемену крова просторије, а друга два на бочним зидовима свињца.

Кровни вентилациони систем

Дифузно кровно пречишћавање ваздуха

Овај вентилациони систем је по дизајну и монтажи сличан првом, али има неколико разлика уоблик додатних бочних прозора у просторији.Помоћу њих систем може да ради искључиво захваљујући природној вентилацији кроз улазне вентиле и повезивањем додатних вентилатора.Нагиб затварача ових прозора помаже да се успостави права равнотежа између ових типова вентилације.

Оваква вентилација свињца може да ради иу ветровитом времену иу скоро тишини кретања ваздуха.То вам омогућава да истовремено сачувате сопствене сточне ресурсе (као што је струја), али у исто време, и не зависи од временских услова.

Овакав начин комбиновања система за пречишћавање ваздуха је лако саставити сопственим рукама, али прилично ефикасан, и зато је популаран код узгајивача свиња.

Дифузни вентилациони систем крова свиње

Унакрсна вентилација

Кровни вентилациони систем се састоји од два реда причвршћења: вентили су постављени дуж једног зидаслободно у свињцу добијате свеж ваздух са улице, а навијачи се налазе на супротном зиду.Ови вентилатори су постављени да приморавају ваздух од свињцана улици.

Овај систем омогућава довољно велику просторију са бројним стоком, јер брзина протока ваздуха зависи само од утврђеног нивоа регулације вентилатора.

Није могуће потпуно искључити вентилаторе, али уградња минималног нивоа на њих штеди и ресурсе.

Улазни вентили и вентилатори су постављени симетрично један на други на супротним странама свињца.

Трансверзална вентилација у свињцу

Технологија уздужне вентилације

Уздужни систем за пречишћавање ваздуха је веома сличан попречном, али у овом случају вентилаторима и отворима за ваздухна крајњим зидовима просторије постављени су уређаји.

У овом случају, ваздух циркулише дуж свињца, што је веома погодно, али захтева одређену вјештину регулисања система. Да би се олакшало управљање овом врстом вентилације, препоручује се узимање снажнијих вентилатора, по могућности реверзибилног типа.Таква опција инсталације неће се у потпуности ослањати на природну циркулацију ваздуха са улице и њену снагу.

Такав вентилациони систем је дизајниран за велике свињске куће и ефикасно се носи са чишћењем ваздуха.Међутим, то није довољно економично, јер снажни инсталирани вентилатори захтевају знатно више струје него природна циркулација ваздуха.

Въздушна вентилација на свиња

Вентилација на тунели

Главна разлика овог система вентилације је употреба ролетни као уређаја за снабдевање.Такође се налазе на предњој страни зграде, насупрот система вентилатора.

Због овог распореда, циркулација ваздуха унутар свињца личи на кретање кроз тунел, одакле потиче назив самог система за пречишћавање ваздуха.

Пошто је циркулација довољно активна, она је у стању да обезбеди довољно велики број животиња са удобним условима.Међутим, овај тип вентилације се може учинити и економичнијим постављањем аутоматских вентилатора: с повећањем снаге вјетра и вентилацијом у просторији смањују властиту потрошњу електричне енергије.

Вентилациа в тунелата е поддържана за голама свинина

Сравнаване на видове вентилации

С циљем да се одреди типот на вентилациски систем, којто најдобро задовољи потребиТо је ваш свињац, испод је упоредна табела предности и недостатака сваке врсте.

Тип вентилации Меритации Слабости
КровЕкономична и једноставна за инсталацију Ради само ако постоји константна природна ветровност
Дифузни кров Економичан, али не захтева стално присуство ветра) Погодно за мале свињске куће
Лонгитудинал Вентилација велике просторије Није економично
Трансверзално Вентилација велике просторије Није економично
Тунел Вентилација велике просторије Није економично