Како обликовати патлиџан?

Патлиџане се разликују по каприциозности.Изузетно правилна брига о њима, поштовање свих правила узгоја може вам пружити квалитетну и богату жетву воћа.Патлидзане се препоруцују да се правилно и правовремено хране, воде, боре се против штетоцина и болести.Важну улогу игра ублажавање поврћа (његово формирање).

Да би добили висок принос патлиџана, грмови морају бити рационализовани

Ако знате како да направите патлиџане, то ће вам дати прилику да ојачате, здравигрмови овог поврћа који могу донијети богату жетву.

Суштина формирања патлиџана и услови за то

Формирање патлиџана је процес који није мање важан од њиховог заливања или храњења.Препоручује се за испашу (обликовање) поврћа, пратећи препоруке искусних вртлара током година.

Период прве слагање овог поврћа у отвореном тлу мора бити исправно одабран.

Свака сорта патлиџана карактерише се својим начином формирања грмља.Стога се препоручује да се изабере шема у зависности од сорте поврћа.

Настанак на младем грму треба почети 2-3 недеље после садње

Када се производи грм патлиџана, није препоручљиво жалитидодатни јајници који вуку виталност из биљке. Остављајући одређени број најјачих јајника, дајете им прилику да се активно и потпуно развију.

Не препоручује се слаба или оболела биљка. Жетва из ње неће дати очекивани резултат, а рад ће бити узалудан.

Активни раст патлиџана може се зауставити уклањањем врха грма. Правилно формирање грма је да се из њега уклоне све додатне гране, јајници или цвеће. Овај процес се изводи како би се смањила количина лисне масе и равномерна дистрибуција свих хранљивих материја у целој биљци.

Ниско растуће сорте усева на отвореном терену остављене су да се формирају независно.

Оваквим сортама патлиџана није потребна подвезица, а њихово формирање се састоји у чињеници да они самостално и без икакве помоћи прерасту у ниско расте грм. Међутим, треба водити рачуна да грмови не ометају један другог, а између њих је слободна циркулација ваздуха.

Формирање грмља у стакленику препоручује се почети 2 недеље након садње. Биљка се пажљиво прегледава, а вишак изданака се уклања.

Формација зависи од изабране шеме.

Стварање грма патлиџана на отвореном тлу се не препоручује да се врши у сувом или претјерано влажном времену. То ће довести до погрешног даљњег развоја постројења. Најгора опција је појава заразних болести у овом периоду.

Патлиџан у стакленикустандардизација мора бити

Паша патлиџана на отвореном терену препоручује се рано ујутро или касно увече. То је због чињенице да оштећеним подручјима треба времена да се опораве.

Креирање грмља патлиџана треба обавити искључиво ручно, а не механички. Биљка је крхка и лако се може сломити. Ручни рад му неће донети штету и неће изазвати нежељене штете.

Сорти високи патлиџани се нормализирани до 1 стабљика

Природно светло за патлиџане представља битан и неопходан услов за правилан развој и раст. Стога се препоручује стварање грма на отвореном тлу, тако да свака биљка и њени јајници буду квалитативно освијетљени и имају приступ сунчевој свјетлости. То ће омогућити да плодови брже сазревају.

Вртни грмови закржљаних патлиџана не расту више од 35 цм у висину. Након постизања таквог нивоа, главно стабло је забодено. Ова процедура зауставља раст биљке и омогућава да биљни грм постане погодан за даље формирање. Након стискања главног стабла, биљка почиње активно да започиње бочне избојке. Од њих ће бити изабране најјаче формације.

Формација у 2 стабла у отвореном тлу

Формирање грма у стакленику укључује уклањање јајника и нових цветова током завршетка вегетације.

Ово дозвољаваПостојећи плодови расту до потребне величине и сазревају.Раст биљака је потребан за стално праћење, штипање сваког пуцња.

Типови и методе украшавања грмова патлиџана

Искусни вртлари разликују такве методе формирања грмова патлиџана у отвореном тлу:

  • формирање, које се прави у један кљун;
  • узгој грмова са 2 или више стабљика.

Избор оптималног типа формације није тежак - то зависи од разноликости патлиџана и стања садница.

Уобичајено је да се слабе биљке формирају у једну стабљику.Ако се патлиџани узгајају у стакленику, овај метод је економичан и штеди више простора.

Формација у једном стаблу омогућава добијање великих плодова

Грмови са једним стабљиком су везани вертикално на конопац или жицу, који су фиксирани хоризонтално на врху биљака.Јајници на биљкама у стакленику треба да се разрјеђују, остављајући само најјаче и најјаче од њих.

Патлиџане у отвореном тлу најчешће се формирају у неколико стабљика.

Ова шема је ефикаснија и уз правилно извршавање свих акција даје велику жетву.Суштина ове методе лежи у чињеници да је главно стабло на почетку причвршћено.Након што биљка ослободи довољан број бочних процеса, од њих се бира неколико најјачих и најпоузданијих.Остатак се брише.Број преосталих изданака зависи од стања биљке.Стронггрмље које могу издржати до 5 бочних стабљика.Танке или мртве биљке на отвореном пољу могу издржати више од 2 степенице.

Кратко растуће сорте не треба стављати

Ако одаберете правилан образац формирања жбуња, можете добити од њега близу 20 плодова у једној сезони.

Препоруке вртлара

Аматери и професионалци који годинама активно узгајају патлиџане у стакленику дијеле своје савјете и савјете.

  1. Препоручује се да се доњи пастири уклоне у врућем или влажном времену.Управо ови процеси доприносе прегласавању тла под биљкама или појави заразних болести.
  2. Када се у стакленику претјерано сухог зрака, доњи процеси не препоручују за уклањање.Помажу у одржавању влаге и спречавају исушивање земље.
  3. Формација, која се изводи помоћу маказа или другог уређаја, захтева стерилност инструмената.
  4. Приликом рада у стакленику, умјетно искључити уношење инфекције у њу.Након формирања сваке биљке пажљиво рукујте са свим алатима.Ово неће дати могућност да се болест (ако постоји) пребаци из једне биљке у другу.
  5. Не препоручује се да пасти прерасте, они морају бити уклоњени на време.Тиме ће се очувати хранљиве материје потребне за развој и сазревање плодова у култури поврћа.
  6. Не препоручује се додавање прекомерне количине органске материје земљишту.Промовише раст зелене масе, а невоће.

Боље је уклонити мали јајник патлиџана

Болесно лишће или листови који су прошли деформацију треба уклонити. Њихов изглед указује на могућу болест биљке. Треба уклонити и ломљиве или слабе јајнике.

Стварање одговарајућег грма патлиџана један је од најважнијих корака у процесу узгоја ове културе. Радећи све како треба, слушајући препоруке и практичне савјете, можете уживати у максималном приносу здравих, лијепих и чак воћа.