Како ојачати саднице парадајза (парадајз)? Томато

Да би добили велику жетву, сви вртлари добро знају, саднице морају бити очврснуте. Постаје здепаст, одликује се дебелим и врло длакавим стабљиком. Има снажно развијен корен, веома кратке интернодије. Ако је каљење обављено компетентно, онда можете очекивати богату жетву.

Пре сађење, саднице парадајза треба очврснути

Типичне грешке приликом куповине садница

Почетници који покушавају да узгајају парадајз на начин садње често не знају ни да се саднице морају очврснути. На тржишту настоје да стекну биљку са сјајном нијансом и високим растом. Након садње у таквим биљкама, листови брзо постају жути, склупчавају се, стабљика се исушује. Зашто се то догађа? Ко је крив и где је узрок таквих невоља?

Прије свега, почните да окривљавате сунце које гори. Али у другим вртовима, парадајз добро расте, лишће се не савија, биљка не исушује. Једина разлика у односу на ову садницу била је његова појава. На самом почетку била је јасна, препознатљива по бледо љубичастој боји. Међутим, како је време пролазило, парадајз је постао непрепознатљив.

Зашто се то дешава? Пре свега, односи се на продавца,продаје на тржишту неокрњене саднице. Приликом избора купац треба да процијени стање лишћа парадајза и његових стабљика. Требало би да има сталан поглед.

Прогиб стабљике није дозвољен, не би требало да падне. Код садница, ова акција је због недостатка стањивања кревета у право вријеме. Након пресађивања у земљу, овај парадајз једноставно неће наћи упориште.

Ове биљке имају прилично слаб корен. Формирање јаког кореновог система јавља се тек након роњења.

Ојачане саднице се разликују по неколико карактеристичних карактеристика:

  • тамно зелено лишће;
  • стабљика може имати љубичасту нијансу;
  • стабло прекривено длакавим длакама.

Добре саднице парадајза су познате по засићеној зеленој боји и испуцалим листовима

Како очврснути семе

Ако сте одлучили да сами узгајате саднице и не купујете их на тржишту, требало би да почнете да учвршћујете семе. Након ове процедуре неће се бојати ниске температуре. Не плаше се суше и фитопхора.

Када почети учвршћивање семена? На шта треба обратити посебну пажњу? Ова питања се тичу готово свих вртлара.

Прво, ставите мали комад тканине у посуду и ставите сјеменке на њега. Величина материјала мора бити таква да остатак може бити покривен сјеменом.

Вода се сипа у посуду чија дубина не смије прелазити један центиметар. За дезинфекцију семена можете додати неколико капи Фитоспорина у воду.

Сипано семе треба стајати један дан на собној температури.Затим ставите посуду у фрижидер.Вода се не сме потпуно замрзнути, дозвољен је само танак слој леда.

За два дана семе се наизменично чувају или хладне или топле.Затим се могу извадити из воде и посадити.Након овог третмана семена, биљке расту на којима парадајз почиње да дозријева много раније.

Принос биљака се повећава за скоро 40%.Сазревање великог броја парадајза се догађа управо на лози.Чињеница је да се очврснуте саднице почињу садити пар недеља пре него што буду неочврснуте.

Четкица са цветовима почиње да се формира много раније, и то тек после једног дела.Код не-очврснутог парадајза, формирање цвјетне четкице могуће је тек након појављивања три лишћа.

Након сијања очврснутих сјеменки, другог дана настаје клијање, листови су усмјерени према горе.

Третман семена фитоспорина је одлична превентивна мера за болести парадајза

Стврдњавање на сопственом праху

Израсли избојци морају бити заливени само једном у седам дана.Саднице парадајза не захтевају пуно пуњење.То је учињено како би је научила да устраје, да издржи недостатак влаге.

Стврдњавање садница треба вршити на одређеној температури:

  • у току дана - 16-20 ° Ц;
  • ночние часи - 8-15 ° С.

Утврђивање треба да се одвија постепено.Да бисте то урадили, пре јутра, морате да отворите неколико сатимали прозор.

Како очврснути саднице у саксији

Када остају две недеље пре садње, посуде се стављају ван. За транспорт често користе пластичне кутије. Каљење садница треба вршити на температурама изнад 10 ° Ц.

У првој фази, парадајз је остављен вани и чуван два сата. Морају бити заштићени од сунца. Онда се саднице држе на ваздуху шест сати. После тога, остаје на отвореном целог дана.

Дозвољена је мала количина директне сунчеве светлости. Са почетком вечери, у кућу се уносе парадајз. Када остане три дана пре садње, саднице парадајза се не могу сакрити.

Постројење захтијева редовно праћење, у случају погоршања, потребно га је вратити у просторију што је прије могуће. Утврђивање се врши више од три дана. Али што дуже то боље.

Често се поставља питање да ли је могуће да се парадајз ојача ако не постоји извесност да су купљене саднице очврснуте? Немојте одмах садити биљку у земљи. Прво, држите га неколико дана у хладној соби. Прва два дана саднице морају бити затворене агрофибром.

Парадижник у лонцима има темперамент у хладу, на температури од најмање +10 степени

Како ојачати саднице користећи ветар

Ова процедура мора бити обављена са великом пажњом. Биљке реагују на јак ветар на потпуно различите начине. Они се, као и људи, плаше пропуха, могућа је појава болести. Због тога, на веома ниској температури, садницетреба да се склоните од јаког ветра.

Зашто је потребно гашење

Када се парадајз очврсне, у њиховом стаблу и листовима формира се висок садржај шећера.Захваљујући дебелом слоју епидермиса, добијају поуздану заштиту од температурних флуктуација и јаких вјетрова.Као резултат, очврсли парадајз даје већи принос.

Из свега горе наведеног, може се направити сасвим очигледан закључак. Само стврднута биљка ће дати вртлару одличан резултат. Има богату жетву.