Како натопити сјеменке тиквица прије садње? Тиквице

Да би се постигли најранији и најквалитетнији изданци тиквица, потребан је низ припремних активности пре садње, пружајући најоптималније услове, а пре свега треба обратити пажњу на семе,РС који ће се користити за ове сврхе.

Намакање сјеменки је једна од фаза припреме за садњу тиквица

директно за неколико дана.

Главне активности с циљем припреме сјемена

Сврха догађаја о предобради сјемена је да обезбиједи најоптималније услове у циљу побољшања приноса усева у цјелини.Да би се користиле само висококвалитетне сјеменке за садњу, потребно је осигурати сљедеће фазе припреме:

  • калибрација (одабир најпотпунијег производа методом сортирања);
  • прерада;
  • дезинфекција од болести и штеточина;
  • намакање;

Да би се повећао принос и обезбедила правовременост изданака тиквице, узгајивачи поврћа су обавезни пре засађивања у земљунатопили семена.

Само идеално се дозволи сејање семена

Припрема за натапање

деконтаминације, што такође треба да се уради непосредно пре слетања.Важан фактор је густина љуске, која покрива сјеменке тиквица (љуске), саднице су натопљене како би се омекшала заштита и, ако је могуће, испрати неке од есенцијалних уља текућином.

Препоручује се намакање сјемена у обичну воду прикупљену из природних извора, али за ту сврху можете користити претходно прикупљени снијег или лед, који се морају растопити и ускладиштити до жељеног тренутка. Узгајивачи поврћа не желе да користе воду из славине, ако наведене могућности недостају, потребно је купити потребну количину течности. За ову сврху погодна је вода у боци или за пиће без гаса.

Семе тиквица су одличне у растопљеној води

Правила намакања

Намакање сјеменки тиквица је једноставно - то ће захтијевати капацитет гдјепроцес и нешто тканине.Потребно је разложити семе тиквица равномерним слојем на газу, која се мора навлажити и мало притиснути пре полагања.Пре залијевања водом морате ставити тиквице на други слој газе.

Важан фактор је температура течности којом су саднице натопљене, у овом случају је потребно придржавати се не више од 35 степени.Пре потапања садница,потребно је пронаћи тамно мјесто за период потребан за догађај. Током времена потребног за намакање, важно је пратити стање воде, које је потребно с времена на вријеме, ако је потребно, замијенити слатком водом. Одлучујући фактор за замјену воде је промјена боје од прозирне до смеђе.

Пре него што почнете да се намочите, можете ставити семе у пластичне кесе, чиме се постиже ефекат стаклене баште, што убрзава процес омекшавања заштитне љуске.

Не можете се плашити да ће се саднице угушити без дотока свежег кисеоника, јер за време намакања потребно је врло мало и количина ваздуха која је у води је сасвим довољна. За саднице, највећа пријетња је њихово дуго задржавање у води, па је важно знати да је период намакања 16-20 сати, ово вријеме је довољно да љуска омекша и набубри.

Семе од тиквици не треба да се чува в води за дълж на 20 часа

.

Употреба раствора за побољшање раста код намакања семена

Да би се побољшао раст и стимулисао принос, у воду се додају специјални биолошки адитиви у облику раствора, пре него што се засади. Најпопуларније за тиквице домаћих произвођача су следећи алати:

  • "Гумат." Концентрат еколошки чисте соли, калијума или натријум-хуминске киселине, која је резултат реакције алкалне хидролизе мрког угља или тресета.
  • Елитон. Стимулаторбиолошки направљен на основу компоненти биљног карактера. Ојачава адаптивна својства у односу на околину. Она доприноси конфронтацији садница у периоду повезаном са климатским (мраз) и другим (недовољним осветљењем) неповољним факторима. Често га користе пољопривредници на подручју хладних регија и за садњу раних сорти усјева.
  • "Циркон". Зикорилатна киселина је основа за израду биолошког адитива. Производ се издваја из ехинацее и један је од најјачих стимуланса раста не само саме биљке, већ и формирања и јачања кореновог система садница. Активност адитива се израчунава за период настанка и даљег раста биљака.

Лек циркон побољшава клијање и виталност тиквица

Остале методе ојачавања семена за период намакања

Поред горе наведених метода за припрему сјеменки тиквица за садњу на отвореном тлу, узгајивачи поврћа користе и друге методе које јачају и стимулишу саднице за период клијања и јачања кореновог система. Оне укључују:

  • Раствор нитроаммофоски или нитрофоске. Потребно је растворити кашичицу супстанце у литру воде, препоручљиво је користити одмрзнути, регрутовани из природних извора или продати флаширану течност.
  • Решење дрвеног пепела. Кашика супстанце је растворена у литру воде, пожељно је користити течност у претходно описаном саставу припреме раствора.
  • Раствор калијум перманганата.Када се припрема раствор, манганска киселина у разређеном стању треба да боји течност у тамно црвеној боји.

Понекад се користи љекарна камилица, чија се инфузија сипа у воду припремљену за намакање.

Занемаривање намакања сјеменки тиквица, као обавезна фаза припремних радова прије садње биљака у тлу, могуће је не само значајно успорити раст садница, већ и одгодити даљњи развој тиквица.

У будућности то не утиче само на дужину времена потребног за сазријевање, већ и на принос усјева.