Како направити удобну коњушницу?Коњи

Становање коња, гдје је он у вријеме када не хода и не ради, назива се штала. Да би се коњ осећао добро и да није у опасности да се разболи, соба треба да буде сува, топла и чиста. У наставку ће се указати на главне тачке везане за самосталну изградњу штале.

За изградњу стабилне стабилности мора се поштовати читав низ захтјева

Припрема за рад

Прије изградње стабилне, вриједи се задржати на важним детаљима:

 • Дизајн је изграђен на такав начин да боравак животиње у њему буде угодан. Предуслов је присуство топлоте, светлости, чистоће и одсуство чак и најмањих промаја. Зато што могу озбиљно угрозити здравље коња.
 • Приликом одабира локације зграде, вредно је преферирати парцелу која се налази на малом брду. Такво решење би спречило влагу у структури, што је уобичајена узрочна болест папака.
 • Важно је одредити који вјетрови превладавају у овом региону. Потребно је да се зграда оријентише према њима тако да хладне ваздушне масе ударе у крај зграде или у њен угао.
 • Одмах одлучите колико сте новца спремни да уложите у изградњу. Пре састављања процене, утврдите тренутне цене заматеријала и алата који ће бити укључени у процес. На њиховој основи, направите коначне израчуне. Треба имати на уму да ће објективно израчунати трошак пројекта који се уклапа у постојећи буџет омогућити да се изградња штале доврши према плану, избјегавајући дугорочну изградњу.
 • Ако имате чврсту жељу да све радите сами, неће бити сувишно консултовати се са искусним мајсторима из области грађевинарства. Пратећи препоруке које сте добили од њих, избећи ћете уобичајене грешке и уштедети време и новац.

Пре него што почнете да градите шталу, треба да се консултујете са специјалистом

Употребљени материјали

За изградњу прекрасне куће за коње, која ће дуги низ година служити за заштиту животиња од временских непогода, потребно је компетентно приступити избору материјала за изградњу зидова. Најпопуларнији у овом подручју су дрво и цигла. Оквир од њих ће бити издржљив, сух и топао.

Ако финансије не дозвољавају употребу фабрике, онда се исплати гледати у смјеру једноставних материјала.Саман - мешавина од глине и сламе која добро задржава топлоту и има довољну снагу. Понекад су зидови направљени од скелетних дасака, а настали простор је испуњен пиљевином помијешаном са глином. Постоје опције за изградњу камених зидова, али ово рјешење се не може назвати добрим. У њој се редовно јавља влага, топлота је слабо очувана, због чега се коњи редовно прехлађују.

Дрвена конструкцијаврло естетски

Зидови

Могуће је направити добру стабилност тек након што смо довољно проучили њене зидове.Зато што стварају удобну и удобну средину у згради. Обратите пажњу на следеће тачке:

 • Зид може имати различиту дебљину. Специфична вредност зависи од подручја. Основни услов је да одржавају сухоћу и жељену температуру унутар штале. У сјеверним крајевима су направљени од трупаца промјера око 25 цм, ау јужним географским ширинама заобиђени су и тањи.
 • Да би се сачувала сува унутрашњост, зграда би требала бити направљена на снажном темељу. Између њега и зидова се поставља квалитетна хидроизолација. За овај фит рубероид.
 • Унутар је потребно одржавати оптималну температуру од око 5-10 степени изнад нуле, избјегавајући брзе промјене овог параметра.
 • Величина штанда треба да омогући коњу да лако промени свој положај.

Зидови штале морају штитити коња од хладноће

Кров и преклапање

Запамтите да:

 • Обично се штала подигне на шталама са падинама, опремивши га осекама и коритима који сакупљају и испуштају атмосферске падавине.
 • Треба постојати таква удаљеност од пода до стропа да коњ не додирује преклапање главе. Идеално ако је између 300-350 цм.
 • Двокрилни кров је боље урадити са стрехом висине 230 цм и гребеном који није мањи од 400 цм.
 • Плафон се може градити од "педесетине" плоче, на коју се полаже маса глине и пијеска, а на врху се затвара пиљевином или сламом.
 • Материјал за кров би требао бити одабран према омјеру "цијена /квалитета".Обавезни критеријуми су снага, отпорност на ватру и способност задржавања воде.Најчешће опције су шкриљевац или метал.

Кров штала мора да издржи све временске услове

Под и врата

Ако имате жељу да изградите кућу за коња, онда не би требалогледајте на под у штали.Захтјеви за под су истовремено важни и једноставни: непропусност за воду, чврстоћа, топлина и мекоћа (тако да коњи не оштећују папке).Најбоље опције су дрво и глина.

Приликом израде прве опције, препоручује се уградити заостајање у тло и поставити плоче што је ближе могуће.На поду од адобе је потребно легло и редовно уклањање фецеса.

Коју покривеност не бисте изабрали, обавезно направите нагиб (1-2 степена) до пролаза тако да се урин и други течни секрет не акумулирају.Већи угао може негативно утицати на здравље коња.Врата треба да буду без прага и да имају висину од 2 м и ширину од 1,2 м.

Под на сталежа треба да бъде нагнут, а врата не треба да бъде мата от 2 метра

Сталл

Најголемото решение е създаване на стојка.Имају своје карактеристике:

 • висина не смије бити мања од 2,5 м;
 • Свака кабина се испоручује са засебном лампом.Његова локација треба да искључи контакт са коњем;
 • штандови су подијељени преградама дебљине најмање 2-3 цм.

Стаја је дизајнирана за једног коња.Просторија мора бити опремљена вентилацијом и гријањем.Први се може постићи остављањем малог отвора у зидовима испод плафона.На штанду би требало да се налази хранитељ и пијаница.Грејање је централизовано или аутономно.

Стеља треба редовно мењати, фреквенција зависи од њене дебљине.Немојте сипати храну на под.

Можете самостално изградити кућу за коња.Није важно, задржаћеш једног или више коња.Потребно је само правилно израчунати њихову снагу и способности.