Како направити сопствене јежеве за прераду кромпира Кромпир

Ако на вашој парцели узгајате кромпир, онда знате како је тешко радити повртњак. Да бисте олакшали рад, користите специјалне јежеве за крумпир. Шта је то и како их користе искусни вртлари? Да ли је могуће правити такву опрему својим рукама?

Јежеви за крастављење крумпира могу се купити у трговини или сами то урадити

Зашто су нам потребни јежићи за кромпир

Да би се породици обезбедио кромпир током целе године, а можда и зарадио новац, важно је да се правилно брине о њима. Контрола корова је важна. Ако расту на локалитету, они ће извадити све минерале и воду из тла.

Кромпир крумпир и коров за засићење земљишта кисеоником. Брига о мјесту мора бити најмање једном у 3 тједна.Учините то ручно, уз помоћ мотике. Али за то је потребно много времена и труда. Да, и било би време да заборавимо на физички рад у овом добу развијених технологија. Приступачан и економичан начин је употреба јежа. Користе се у пољопривреди за следеће сврхе:

  • Пречишћавање корова. Плус јежеви који не секу коров и уклањају његове корене. Због тога су зарасли корови уништени.
  • Отпуштање земље. Захваљујући томе, кртоле добијају потребну воду, кисеоник.
  • Формирају се редови. То јепотребно је да олакшате жетву.
  • Хиллинг. Не само да се врши веединг, већ и хиллинг. Јеж не оштећује врхове кромпира;
  • Контрола штеточина. У повртњацима, усјеви су оштећени кртицама, глодавцима и другим штеточинама. Јежеви их уплаћују, а неки инсекти се враћају на површину. Тамо кљуцају птице.

Јежеви за уклањање корова, инсеката и кртица

Где наћи јежеве за кромпир

Можете купити јежеве. Често се продају заједно са моторним блоком, налазе се у сету потребних уређаја. Ако нису, разговарајте са продавцем и направите додатну наруџбу. Или пронађите особу која ће дизајнирати посебно за вас. Али најлакши начин да се направи таква опрема за прераду кромпира је сама.

Јеж за ручни рад

Ако пажљиво размислите о дизајну, јасно је да то није тако тешко.

Јеж за прераду кромпира је 2-3 спојена прстена различитих пречника, који се налазе на малој удаљености један од другог. Са стране они личе на конус.

Шиљци су причвршћени за прстенове. Они морају обавити посао. На једној ручици причвршћују се два конуса. Потребно их је повезати не паралелно једна са другом, већ под малим углом тако да се на кревету формирају узвишења.

Како направити такве уређаје властитим рукама? Није потребно правити конус. Можете узети шупљу цијев промјера 14 мм. Дуго је заваренометални зуби - 5 комада на растојању од 4 цм, величине 60 к 8 мм. Уређај је причвршћен на посебан оквир, а затим причвршћен на дрвену ручку. Јеж за спремну обраду. Његова вожња на кревету назад и напријед. То захтева физичку снагу. Пре него што направите овај уређај својим рукама, питајте своје пријатеље неко вријеме. Можда вам је тешко да обавите посао, прво се тестирајте.

Јежеви за ручни рад имају прилично једноставан дизајн

Јеж за мотоблоцк

Ако вам је потребан јеж за мотоблока, онда бисте требали размислити о куповини у посебној радњи.Али ако желите да користите домаће, пажљиво размислите о цртежу дизајна.

Израда јежа:

  1. Пронађите 3 металне дискове различитих величина. Пропорције: 240, 170, 100 мм или 300, 200, 100 мм. Боље је ако користите прстење уместо дискова. Онда ће целокупна структура бити много лакша. Још један плус такве лагане верзије је да је много пажљивији према земљишту и биљкама.
  2. Узмите цеви (пречника 25 мм). Сакупите дискове на њему. Почните са највећим, завршите најмањи. Размак између њих није већи од 18 цм.
  3. Заварите шиљке. За њих, одговарајући метални штап. Један јеж ће требати око 40 шиљака. Дужина сваког од њих је 10-14 цм, пет шиљака је причвршћено на мали диск, 10 на већи, а 15 на трећи. Дио је причвршћен за саму осовину.
  4. Унутра је највећи диск, затим долази средњи и најмањи. Прикачени су рукавима и скакачимаоквир под углом од 45 степени
  5. Још увек треба да се додају вођице.Они су потребни за смањење оптерећења на куку.Требало би бити два.Прво, носач је израђен од металне траке ширине 7 цм и дебљине 4 мм.Ту избушите рупе и ојачајте точкове.