Како направити шталу (шталу, шталу) за краве?Краве

Краве су захтјевне према условима чувањазбог тога колико је удобна и удобна соба, профит компаније, здравље стоке, повећање тежине и количина млека зависе од тога.Како изградити фарму за краве, тако да задовољава све захтјеве за одржавање животиња и доноси максимални приход?

За добри резултати, кравама је потребна удобна кућица.Неке захтјеве треба узети у обзир:

  • Локација зграде је одабрана узимајући у обзир ружу вјетра и проток изворске воде.
  • Непожељно је да се будућа фарма смјести у непосредној близини стамбених зграда, извора питке воде: бунара или бушотина.
  • Материјал за градњу је изабран као висококвалитетан, издржљив, има топлотно-изолациона својства, еколошки прихватљив.
  • Приликом израде пројекта пожељно је узети у обзир гријање, за подручја гдје је зими врло хладно, уређај за вентилацију и освјетљење.
  • Такође, величина собе мора да задовољи потребе животиње:Не би требало да буде тешко прећи на храну и место одмора.

Димензије

Приликом израде пројекта, величина просторије се израчунава на основу броја глава говеда (види табелу 3.6), често се налази штала за телад. На пример, према правилима, 6 квадратних метара се претпоставља за краву.Када је материца садржана у телу, додаје се још 4 м.

Табела величине крила за краву

Са садржајем кабине, обезбеђени су параметри појединачних секција, у просеку 125к260 цм

Захтјеви за висину нису фундаментални, али не мањи од 2,5 м. Ако су штандови смјештени на обје стране, онда је између њих најприхватљивија ширина пролаза један и по метар.

Фондација

Избор темеља је пресудан тренутак, утиче на снагу и радни век читаве зграде.Постоји неколико типова: трака, монолитна, колона.Употреба је условљена врстом земљишта, величином штале, материјалом градње.

Ако се одабере опција за опеку, монолитна подлога може издржати тешку конструкцију.

Темељ на стубовима је погодан за малу дрвену конструкцију, много је лакши и јефтинији.Важно је водити рачуна о хидроизолацији и нагибу воде.Ово се постиже употребом водонепропусног нагиба, слоја песка и шљунка дуж спољне ивице.

За тешке конструкције потребна је чврста бетонска подлога

Под у штали

Често се препоручује да се у штали направи бетонски под, овај материјал може издржати тешке услове.одрасли бикови, неће дозволити глодавцима, неће апсорбовати "укусе" и влагу. Али немојте заборавити да је овај материјал веома хладан, тако да захтева дебели слој сламе. Биће практичнији и много топлији, ако на под положите посебне дрвене, дрвене даске, заковане заједно властитим рукама, оне се лако чисте за чишћење и прање.

Боље је подићи под изнад нивоа спољне површине да би се створио нагиб. За одлагање отпада, распоређен је са нагибом према колектору течности у приближно 2-3%. Превише пристрасности може довести до болести ногу или абортуса у крави.

Када је фарма за краве намијењена великом броју животиња, потребно је сакупљање гнојовке - то је резервоар импресивне величине, ширине 1, 2 метра, а дубина му је 80 цм. 10 цм и ширина 20.

Када се крава налази на слоју од сламе, нема потребе за сакупљачем прашине, а процес чишћења ће бити приметно једноставнији.

Најбољи начин да се под у штали претвори у бетон

Зидови

Залив крава претпоставља присуство зидова квалитетног материјала. За велику зграду може бити цигла или пјена.За велику собу, дрво није прикладно, јер ће његова изградња бити веома скупа, а трошити ће се много брже него цигла.

За малу шталу са неколико глава бикова, дрво је добар избор. Има добра термоизолациона својства, највише су карактеристике животне срединевисока, а мала структура је много лакша за поправку.

Просторија у којој се налазе краве мора стално бити снабдевена са свежим циркулацијом ваздуха.Нај угоднија температура у стаји у љетном периоду је 200Ц. Ове бројке се постижу током лета уз помоћ вентилације.

У ту сврху је опремљено неколико вентилационих отвора, ако је потребно, предвиђено је њихово затварање.Распоређене су на висини од најмање 2,5 м. За малу шталу можете уградити посебну цијев.

Прозори су потребни за природно осветљење и додатну вентилацију.Од пода, њихова локација је 1.2.Величина отвора зависи од величине собе: 1:10.

Зидови у стаји морају бити направљени од висококвалитетне цигле или пјенастог бетона

Кров

Кров је обично прекривен шкриљевцем, овај материјал је најјефтинији, понекадза додатно осветљење у јужним деловима одела од поликарбоната.

Пожељно је присуство поткровља у штали. Прво, неће дозволити да топлота испари зими.Друго, можете сачувати сено и другу храну.У овом случају, боље је организовати напајање директно одозго.Ако простор поткровља није обезбијеђен, онда ће се кров морати додатно загријати.

Најкорисније је покрити кров у штали са плочом

Паддоцк

Неопходна опрема штале је ограда, њено мјесто је изван штале.Намењен је за шетњу крава и бикова, па је и његова површинаиз ове калкулације. Минимална дужина шеталишта је обично око 500 м.

На једној страни, оловка је покривена кровом, тако да се краве скривају од ужареног сунца или кише.

Заштићена је поузданом оградом тако да се краве не разиђу, у њој је постављена капија.

Хранилице и појилице

Одговарајућом опремом чаша за пијење и хранилицама животиње ће имати слободан приступ храни и води. На фарми, где су штандови распоређени у два реда, они су опремљени напојним резервоарима напољу, тако да је лакше обезбедити струју. Њихова дужина је дизајнирана за целу ширину штанда. Ако су постављени близу зида, онда ће се влага из дисања животиња смирити на крми.

Облик хранилице је сличан обрнутом трапезу, затим је животињи лакше доћи до хране, а власник је очистити. Задњи руб је висок 75 цм, а предњи ближе животињи 30 цм, а од дна широк 40 цм и простире се до 60 цм до врха.

На дну се налазе рупе које олакшавају прање.Од пода, дно хранилице се налази на удаљености од најмање 7 цм.Ако су дрвене, онда је за њих потребан глатка површина тако да животиња не боли.

Хранилице су распоређене у два реда на великој фарми

Можете направити кутије за храну или купити, сада велики избор поузданих хранилица направљених од синтетичких материјала, издржљиви, сигурни са становишта екологије и лако подложни прочишћавању и преради. Они су много лакши за чишћење и дезинфекцију.

Посуда за пићепостављен мало виши у далеком углу.Да би животиња могла да пије у било које време, боље је да буде аутоматизована.

Сталл

Приликом опремања штале за краве, важно је узети у обзир пасмину, величину животиње.На пример, за бикове месних пасмина и за обичан млечни бурен величина ће се значајно разликовати.

У домаћинству, са малим бројем заглавља, урадите то сами од дрвених дасака или металних цеви.Користи се и зидање, али га је тешко мијењати под промијењеним увјетима.

Сврха штале је да исправно позиционира краву, окренуту према доводу и назад до олука.

Не би требало да буде сувише уска, али и пространа је непожељна, јер се животиња стално окреће у њој, што ће довести до изметања у близини хранилице.Материјал је изабран сигуран, неупијајући.Ширина одвајања је 125 цм, дужина 2 м 60 цм, понекад се повећава на 3 м 30 цм.107]

Телад млијечних пасмина се чува одвојено од мајке, стога би на фарми требало да буде просторија за телад, и треба је поставити одвојено у штали.

Обично су то ћелије или куће.Позитивна страна индивидуалног садржаја је да је много лакше бринути о свакој беби.А када је ослабљена, не можете се бојати да ће се одвојити од јачег вршњака.Величина кавеза се бира уз израчунавање неометаног кретања животињаразвој мускулоскелетног система.

Куће

Често, потомци крава се рађају зими, тако да је важно младим људима обезбедити удобне услове током хладне сезоне. Сада су доступне појединачне кутије за теле.Направљени су од лаганог полиетилена, као шупљи цилиндар, са улазом са једне стране.Њихова предност је у томе што је врло једноставно опрати и дезинфицирати, мијешати од мјеста до мјеста, а таква "купола" ће моћи да се загрије и створи осјећај сигурности за дијете.Телад ће моћи да једе храну директно у њој, јер је предвиђено постављање одељка за сено и хранилице.Такве куће су веома издржљиве и можете их користити годинама.

Појединачна телећа кутија

Да би се спријечило да теле напусти собу, улаз у куће је блокиран до пола мрежом, а на зид се може причврстити носач за храњење контејнера ипосуде за пиће.

Израда кућа за телад

Када има много телади и можете купити куће мало скупље, можете их направити сами.Наравно, пластика у овом случају није погодна, може се замијенити дрвеном даском.Потребна вам је квалитетна дрвена грађа четинара, материјал за причвршћивање, алати и мало труда.

Прво морате направити цртеж.

Онда, у складу са сликом, дрво треба да се обележи и исече неопходне фрагменте.

Могу се спајати куполе или правоугаоник.Висина такве структуре треба да буде погодна за људски раст, отприлике 180сее

Објекти телади подлежу полном присуству. Направљен је од зечје даске, прекривене сијеном на врху.

Изван куће се може дестилирати.

Пошто се налази у затвореном простору, није потребно додатно загревање.

Али за посебно хладне дане добро је објесити јаку лампу у такву кутију, а новорођено теле неће се сигурно смрзнути.

Најједноставнија телећа кућа може бити направљена од бала сламе

За бикове произвођача може се купити машина за парење, која је погодна када је крава мала и маса бика се не осјећа као да је. Не заборавите на подршку санитарног стања штале, третман зидова кречом и дезинфекцију - неопходне мјере за његово нормално функционисање.

Да би штала испунила све потребне услове, задовољила потребе животиња и допринела њиховој продуктивности, важно је да се испуне сви услови за фазну изградњу. При избору материјала, узимајући у обзир њихов квалитет и сигурност, обезбиједите све нијансе при планирању простора. То је кључ за лавовски део успеха.