Како направити ручни плантажер за репу Цикла

Проблем сјетве поврћа, нарочиторепа, погађа све вртларе.Семе, посађене ручно, не расту увек у низу, а бескрајно повлачење у њиховом подручју не само да штети кореновом систему, већ повећава и нервно стање.Решење је било уобичајено ручно садиво, што ће помоћи у кратком времену да се посади равна постеља.

Ручна сејалица за репу увелике олакшава рад вртлара

Предности ручне сејалице

Ако детаљније погледамо сличан уређај, наћи ћемо да приручникСејалица има неколико предности у односу на друге методе сетве, као што су:

 • равномерна расподела семена дуж дужине корита;
 • семе репе се сеје у одређеној количини по 1 квадратном метру;
 • равномерна дубина сетве;
 • Семе није оштећено.

Ручна сејалица вам даје могућност да направите једнообразно приањање

Шта је ручна сејалица

Механичка сејалица се не разликује у механичким параметримаод уобичајеног.Дизајн је ротирајући рукавац са малим жљебовима у које се сипа семе репе.Кретањем, садилица баца семена у бразду.Густина засијане површине директно зависи од тогана колико су удаљени сјемени једни од других у жљебовима.

Постоји много врста сејалица. Њихова разлика лежи у методама сетве семена.Али принцип рада је исти за све, на основу чињенице да се обртни момент преноси између точка и вратила.На осовини су удубљења, која су распршивачи сјемена, а њен врх је у близини посуде са материјалом који се дистрибуира. Туљаве које се налазе на вратилу су величине пречника највећег семена. Да би се створила бразда, за сваки ред се користе мали плугови са висином која је слична растојању између рукаваца за семе који се налазе на вратилу.

Във връзки се съдържат много съдържаси, вклучително лесни

.

Независна изградња бушилице

Да бисте направили садилицу властитим рукама, морате пронаћи потребан материјал. Једна од једноставних конструкција укључује такве неопходне компоненте:

 • осовина са два фиксна точка;
 • бубањ се узима за дозатор;
 • складиштење семена;
 • потискивач, у облику дуге ручке, намијењен за покретање сејалице.

У једној од домаћих верзија садилице, користе се челични точкови.Главна дејства на конструкциата на монтажата:

 1. Узима се метални лим од два милиметра, и два равна диска, сваки са пречником од 26 цм, се одсече.
 2. На сваком котачу са сваке стране периметра направљено је 24 реза, са удубљењем од 1 цм, након чега се латице савијају исподУгао од 90 степени.
 3. У средини сваког диска избушена је рупа која је предвиђена за ос.
 4. Уместо бубња који игра улогу дозатора, можете користити стару колотуру са било које машине за прање веша.
 5. Зупци намијењени за испадање сјеменки репе се избушују у колотуру равномјерно по цијелој дужини с размаком од 0,3 цм
 6. Димља је израчуната за највеће зрно, његова величина је 0,2 цм.
 7. Осовина је повезана са чврсто постављеним точковима и ременицом.
 8. За израду дршке погодна је дрвена шипка пречника 1,2 цм.На једној страни шипке се израђује навој и на навој се причвршћује матица број 17. Припремљене двије правокутне плоче заварују се на матицу у омјеру од 10 до 1,2 цм..Свака плоча треба да има пролазну рупу, чији је пречник 1,2 цм, а осовина је навучена преко обе стране.На крају, страна плоче која остаје лабава је заварена на матицу на дршци.
 9. Складиштење за семе, најлакши начин за лемљење из танког лименог лима, на који су уши причвршћене лемљењем за јаку везу са потискивачем.Вијци се користе као причвршћивачи.Такође је потребно лемити троугласту конзолу и ручку за јаку спојницу са складиштем помоћу вијака.Део који се налази на дну спремишта треба да буде сужено на ременици.Ово је крај посла и најједноставнија ручна бушилица је спремна за употребу.

Елементи сејалице: 1) резервоар за семе, 2) погонточак, 3) маркер редова, 4) притисак на точак, 5) ланац, 6) ручке, 7) вомер, 8) подешавање сејања, 9) рукер

Технолошка монтажа сејалице за мале кревете

]

Шта ако нема потребе за великом садилицом?Уосталом, пуно вртлара се не разликује у великој величини.У таквим ситуацијама постоји следећа опција. Конструкција садилице је предвиђена за мале кревете, чија је дужина један метар. Да бисте направили фиксирање, биће вам потребни следећи алати:

 • Електрична бушилица са сетом бушилица.
 • Гумени или дрвени маљ.
 • Пассатизхи.
 • Инжењерски транспортер, ако не, онда можете користити уобичајено.Епоксидна смола се користи као згушњивач.

За конструкцију садилице овог типа, резервни делови морају бити доступни:

 • Шупља метална цев, пожељно је користити челик, јер је јачи од других доступних метала.Дужина цеви треба да буде пола дужине кревета и пречника 5 цм.
 • Шипка од пластике или дрвета чија дужина прелази дужину цеви више од 10 цм, али мања од 15 цм.него унутрашњи пречник цеви.Ако пластика и дрво нису били при руци, сваки лако обрађени материјал ће служити као штап.
 • Лежајеви у количини од 2 комада.
 • Котачи, чији пречник не прелази 25 цм Добар избор би били точкови из трицикла.
 • Складиштење пластике.За практичност, можете се прикључитицијев неколико комада.
 • Дрвена греда, чији је попречни пресек 7 до 3 цм, летва, поцинкована трака ширине 0,8–1,5 цм.

Сејалица за мале кревете

Процес монтаже:

 • Лежајеви су причвршћени на шипку. Један од њих је монтиран у средишњем дијелу, а остатак на крајевима цијеви у коју је уметнута шипка.
 • Склопљена конструкција се поставља на точкове. Након причвршћивања, на врху цеви се врши обележавање пролазних рупа које је направила бушилица. Места за бушење се бирају на основу планиране удаљености између локације семена.
 • На бушилици је причвршћена бушилица од 2,5 мм, а на врху цеви су направљене рупе. Након што су направљене све рупе, у унутрашњем делу цеви се бира шипка која не прелази дубину од 2,5 мм. Поступак окретања шипке се изводи на 45 степени, након чега се поново умеће у удубљење. Сличан поступак се понавља седам пута, имајући у виду да би дистрибуција бушотина на штапу требало да буде униформна. Ако се жели, корак слетања се може смањити смањењем степена увртања шипке.
 • Штап-бубањ смјештен унутар цијеви је извучен и избушена је рупа у свом доњем дијелу помоћу бушилице од 5 мм. Када је рупа спремна, шипка се враћа на своје оригинално место у цеви.
 • Складиште сјемена које је намијењено за њихово премјештање у диспензер монтирано је у горњем дијелу цијеви. Да бисте поједноставили ситуацију, узмите неколико пластичних боца капацитета пола литра, у поклопцима од којих се буше рупе од 5 ммбургија. Након тога, спојимо боце са цијеви тако да се рупе поклапају. Дршка за садилицу је израђена од дрвених летвица, које су постављене у средини монтиране конструкције. Место за причвршћивање се израчунава на основу суме дужине шипке са цеви пола пречника. После замене, пречник је 0.75. На основу величине пречника цеви, на њега се бирају полукругови, који треба да се фиксирају на дршци са обе стране епоксидном смолом. Ограда је поцинкована и савијена кљештима. Такве једноставне радње могу се користити за дизајнирање садилице за мале кревете.

С обзиром на сложеност процеса сетве поврћа, ручна сејалица ће бити велики помагач у овом тешком задатку.

Једноставност дизајна и потреба за малом количином материјала, који се налази под ногама сваког вртлара, омогућиће да се направи такав користан уређај у домаћинству, од којег има много више користи од ручног сетве репе. Више неће бити проблема и брига за ваш усјев.