Како направити подземно заливање грожђа кроз дренажне цеви?

Грожђе је веома непретенциозна биљкаклиматским условима и савршено толерише сушни период.Међутим, редовно заливање помаже повремено да се повећа количина и квалитет усева.

Дренажна цев за наводњавање грожђа

Један од начина заливања је употреба специјалних дренажних цеви кроз које се врши заливање.

Суштина наводњавања кроз дренажне цеви

Лоза има веома опсежан коренски систем.Дубина продора коријена у тло досеже 14 м, а ширина коријена сеже до 2,5 м у пречнику.Ово далеко превазилази величину стандардног отвора за наводњавање са традиционалним обрасцем за наводњавање површине.Осим тога, на дубини од 0,5 м налазе се такозвани пети коријени - главни потрошачи влаге.Стога, када се влажи с површине, влага често не достиже коријење пете, посебно на тешким иловастим тлима. У овој ситуацији, идеално решење је да се вода директно снабдева кореновим системом, што се постиже коришћењем дренажног наводњавања.

Дијаграм устројства за дренажне бушотине

Предности дренажног наводњавања

Главне предности овог типа наводњавања грожђа су:

  • вода тече директно до коријена биљке, што је најефикаснија метода;
  • потрошња воде је значајно смањена због одсуства површинског испаравања;
  • недостатак салинизације површинског слоја тла, јер овај дио не залива;
  • могуће је наношење ђубрива и ђубрива директно испод корена заједно са водом;
  • смањење ризика од гљивичних обољења у поређењу са традиционалним наводњавањем, будући да нема листања.

Уређење наводњавања дренаже приликом садње грожђа

Дно јама које се припремају за садњу грожђа, димензија 1к1к1 м, сипа се у слој шљунка, туче од цигле или рушевине од 15-20 цм. На врху овог слоја налазе се комадићи шкриљца или комади кровног материјала. У куту јаме вертикално ставите дио цијеви промјера најмање 50 мм. Дужину цеви треба одабрати узимајући у обзир да је њена горња ивица на висини од најмање 20-30 цм изнад врха јаме.Ако се та висина не одржава, цев ће бити зачепљена са биљним остацима. Након тога, јама са уграђеном цијеви је напола напуњена земљом помијешаном са компостом или хумусом. Адитив за фосфатно ђубриво ће бити веома користан. Затим се сади садница грожђа, а јама се пуни јахтама. Да би се запечатило земљиште, он је заливен. У првој години живота биљке се традиционално залијевају - у корену, а од друге године, када се развија коренски систем биљке, можете почети да заливате кроз инсталирану цеввода, пожељно загрејан на сунцу са додатком горње дораде.

5-литарски модел дренаже боце

Дренажно наводњавање већ засађеног винограда

У случају да је виноград већ сломљен, могуће је опремити систем за наводњавање у одводним цјевоводима. У ту сврху уздуж низа биљака израђене су земљане рупе од јама дубине око 50 цм, уметнуте су азбестно-цементне или челичне цијеви промјера од 100 до 150 мм. Изнад тла, ивице цеви треба да стрше не мање од 15-20 цм, ау доњој трећини цеви (до висине 15–30 цм) око 20 отвора пречника од око 12 мм се претходно избуши у кругу. Да би се побољшала дренажа испод доње ивице цеви, можете направити јастук у рушевинама, висине 10-15 цм.

Након постављања цијеви, потребно је водити рачуна да смеће и земља не продру у њих. Да бисте то урадили, затворите горњу ивицу епрувете помоћу затварача ПЕТ боца.

Азбестно-цементне или челичне цеви могу се копати око већ засађеног грожђа

Неки корисни савети:

  • У одсуству ове врсте цеви, дозвољено је коришћење самоуправљених жљебова израђених од плоча прекривених бојом или катранима, као и оловних олука међусобно повезаних жицом. Пластичне канализационе цеви пречника 50–100 мм су веома погодне за ову сврху. Непожељно је користити трске или грмље у сноповима као дренажу. Поред очигледне крхкости овог материјала, који се распада, он формира смеђу трулеж, деструктивну по корењегрожђе.
  • Залијевање једног грмова грожђа захтијева око двије канте воде, које се сипа кроз цијев у два или три пута.За време вегетације ће бити потребно око два или три заливања.Боље је користити претходно загрејану воду, јер улазак хладне воде директно из аквадукта до корена негативно утиче на њихов развој и може да допринесе формирању гљивичних обољења.
  • Поред свега наведеног, употреба дренаже доприноси додатном засићењу земљишта у зони корена кисеоником.Зими, да би се избегло смрзавање корена, дренажне цеви морају бити затворене специјалним тампонима од крпа или вуче.Лети цеви могу бити отворене.
  • ​​
  • Неки узгајивачи покушавају да уштеде на скупом шљунку и замене га јефтинијим каменом.Ово не би требало да се ради због чињенице да се временом кукина раздваја на фину прашину и зачепљује излаз из цеви.Осим тога, вишак калцијума који се налази у кукавици у великим количинама, грожђе је готово загарантовано обољење од хлорозе, што гарантује негирање очекивања добре жетве.

Неефикасно залијевање кроз дренажу на лаганим пјесковитим или пјесковито-пјесковитим тлима, јер вода, која се не задржава у зони корена, жури у дубине и неће досећи коријене.

Недостаци наводњавања употребом дренажних цеви укључују много сложености у опремању система, а сам процес наводњавања је много тежи: није тако лако.Вода испод сваке грмље са кантама.

Стога је ефикасност методе обрнуто пропорционална величини винограда. Трошкови материјала (пластичне цеви, дробљени камен) такође говоре против ове методе.

Међу виноградарима, спорови о користима од наводњавања за одводњавање не опадају. Постоји мишљење да наводњавање кроз бразде ископане дуж редова није инфериорно у односу на ефикасност одводњавања, али је за ред величине мање радно-скупо и скупо.