Како направити окуцхник за мотоблоцк властитим рукама?Кромпир

Један од најпопуларнијих усева на свету је кромпир.Да би се смањила сложеност и олакшала брига о садном материјалу, изумљено је много ручних и механизованих уређаја.На индустријском нивоу, то су трактори са различитим типовима прикључака.На приватном имању, мотор-култиватор ће постати добра помоћ, и биће могуће направити култиватор са својим рукама.Уосталом, уз помоћ кормила можете много ефикасније обрађивати парцелу за кромпир.Стога, размотримо главне типове брдашаца за кромпир у шетачу.

Окучник у великој мери олакшава рад на бризи за кромпир

Опција Листер

Најједноставнији тип окучника.Представља два полукрута фиксирана један од другог од метала.Радни дијелови алата се не испоручују на подешавање, јер су чврсто повезани.Овај фактор утиче на ширину размака кромпира, који се прилагођава димензијама брда.У творничкој изведби, алат има ширину приањања од 250-300 мм.

Својим рукама је лако направити такав модел из свих врста материјала. Потребан је лист метала дебљине 2 мм, из којег су изрезане радне половице у облику крила.Они су савијени да би се добио жељени радијуспроцесна брусилица, заваривање у местима фиксирања.Цртежи приказују поједностављену шему за израду домаћег листерног брда.

Након подешавања рубова металних дијелова инструмента на савршено глатко стање уз помоћ брусилице, може се сматрати да је спреман за употребу.

Цртање носача папира

Модел диска

За израду овог дизајна биће потребни исти алати и материјал као у претходној верзији.Елементи су причвршћени на радијус спојнице, тачке контакта се обрађују заваривањем и полирањем уз помоћ брусилице.Пре него што пређемо на производњу носача дискова за мотоблок, потребно је пажљиво проучити цртеже.Радећи своје руке како би модел који се разматра мало теже од аналогног Листера, али прилично приступачан, са неким вештинама.

Да бисте добили квалитетан алат, треба да изаберете праву врсту и величину диска.У челичним деловима базе савијте доње ивице.Приликом израде багера за диск-моторни блок, узима се у обзир симетрија распореда дискова.У супротном, мотор-култиватор ће се котрљати, што ће знатно отежати рад.За монтажу конструкције властитим рукама требат ће вам плуговиЕлементи из празног хода или стари уређаји ће радити.Делови морају бити уграђени под углом, узимајући у обзир нагиб на нижим тачкама, чија се дужина може одредити величином колосека.

Дијелови се монтирају помоћу причврсних вијака илизаваривање.Коришћење адаптера повезује дискове.Монтирани т-облик узица, сталци, вијци, који омогућују стабилизацију ротирајуће оси радних предмета.Причврстите их на методу мотоблоцк снопа.

Уређај за прављење диска је доступан у две варијанте.Први је усмерен на стварање дизајна са фиксном ширином;Да би се олакшао рад алата, препоручује се уградња лежајева, који омогућавају контролу и правац оса.Стручњаци не препоручују постављање аналогног облика у облику рукава.

За мотокултиватор трактора, предметни модел се монтира помоћу конзоле квачила.На њу је причвршћена кукица за брдо са завртњима, у коју је уметнут чеп, део је чврсто причвршћен за површину.Испод су цртежи за израду дизајна дискова који ће помоћи да направите алат својим рукама.

Шема возача брдских дискова

Предности и карактеристике различитих типова брдашаца

У зависности од модела, брдо може се поделити у следеће категорије:

  • Листер модел, чија је карактеристика лакоћа производње, присуство танких подупирача који спречавају преоптерећење мотоблока када продире у густе слојеве земље.
  • Опција диска.Предности таквог алата су ефективна комбинација дизајна са главном јединицом.Смањење брзине култиватора доприноси његовом повећањукоја побољшава квалитет култивације. Поред тога, ови дизајни су једноставни за употребу и разноврсни су.
  • Узорци са рукохватом који су променљиви у ширини користе се за обраду у два реда, са подешавањем алата за одређени размак редова. Упркос популарности, такви модели су веома енергетски интензивни, јер клизни ножеви гурају део земље у страну и онда га одбацују, што даје веће оптерећење особи која контролише ходни блок.
  • Хидрауличари типа пропелера се користе за опремање јединица са пар предњих брзина. То омогућава при повишеним брзинама не само да отпусти тло, већ и да га баци у жлебове између редова.

Прегиб са променљивом ширином троши велике количине горива

Алати за уземљење до мотоблока из расположивих алата

Треба напоменути да се домаће орање може извршити без трошења на куповину метала. То ће минимизирати његове трошкове, показати додатну машту и креативност. Као изворни материјал је на располагању било који погодан метални производ. На пример, непотребно покриће од старе посуде.

Главна ствар, применом овог приступа, није заборавити цртеже и потребан пречник диска. Мора бити најмање 400 мм.Ово је због суптилности обраде земље, узимајући у обзир корен кромпира, дубину садње и клиренс тла. По правилу, максимална дубина слетања јеоко 60-80 мм, дужина коријена - до 200 мм.Поклопац је наоштрен са свих страна, благо модификован методом савијања и монтиран на мотор-култиватор.

​​

Конструкција и димензије дискова за домаће радове за брдашце

Нијансе

Приликом одабира врсте брда, посебно када се ради о кући, одређенинијансе:

  • Млазнице које имају променљиву радну ширину обично се користе са опремом која тежи најмање 30 кг и са капацитетом од 4 коња и више.
  • Приликом одабира материјала за адаптацију треба дати предност легираном челику са потребном дебљином лима.
  • За ефикасан рад, боље је користити поједностављене обронке, јер мање тло, што смањује степен сушења.
  • Ако се у процесу окретања точкова проклизавају, они би требали бити упарени један с другим.

Као што можете да видите, листер пиле хиллер и сложенији модел типа диска су сасвим доступни да би се направили сопственим рукама. Након једноставне манипулације, након неколико сати добијамо одвојиву млазницу, која је погодна за већину домаћих мотоблокова, увелике ће олакшати рад на узгоју крумпира и неће захтијевати значајна улагања.