Како направити грожђе

Да би се постигао висок принос, воћна лиана треба повољне услове. Каприциозна култура захтева присуство сунца, топлоте и циркулације ваздуха. Стога пажљиви вртлари увијек размишљају о причвршћивању биљака на посебне дизајне. У кратком прегледу, објаснит ћемо вам како властитим рукама направити решетку за грожђе.

Успех винограда зависи од правилне селекције решетке

Основне информације

Правилна брига о воћној лози је гаранција здравља и приноса. У дивљини, грожђе лети око високих стабала, камења или се шири по земљи. Али да би добили мирисну бобицу у домаћој клими, вртлари су одавно користили култивацију дрвећа. Шта је то?

Да би се спријечило да се ткалачка биљка спусти под тежином обилне жетве и да је развије правилно, она је везана за посебне носаче. Такви дизајни омогућују равномјерну дистрибуцију соларне енергије за формирање зелене масе и воћа, као и поједностављење бриге о култури.С разумном локацијом решетке на парцели, воћна винова лоза је добро проветрена, тако да се ретко разболи.Какви су дизајни?

 1. Сингле Плане. Најједноставније структуре које се брзо монтирају на локацију. Представља неколико цеви и хоризонтално везанихжице.
 2. Двослојна. Користе се у професионалним виноградима за високоприносне усеве, заузимају више простора на локацији.
 3. Украсно. Подлоге за прво грожђе користе се као сјенице или ограде. Оквир је израђен од метала или жице, што му даје разнолик облик.

Таписерија скрива неугледне господарске зграде и пружа хлад тамо где је потребна.

Цртање решетке са визиром

Висина ослонца не би требало да прелази висину људског рода, јер је компликовано бринути се о биљци. Оптимална дужина је 2,5 метра. Као материјал стубова, користи се решетка:

  • металне цеви;
  • трупци од дрвета;
  • поцинчани углови;
  • азбестно-цементне цеви;
  • пластични ступови.

  Дрвене конструкције се постепено уништавају, па се предност даје поузданијим материјалима. Али ако виноградари одлуче о природним подлогама, онда се препоручује да се заустави избор на тврдом дрвету (храст, кестен). Трупци се темељито чисте од остатака коре, третирају се дизел горивом или смолом. Прије уградње тло се залије с 5% -тном отопином Бордеаук текућине, а колоне се натопи бакарним сулфатом двије седмице.

  Жица је причвршћена на носаче.Првобитно су вртлари користили бакарне нити, јер је материјал штитио грожђе од плијесни. Али ловци обојених метала често уништавају конструкције ради лакшег новца, па се препоручује поцинкована челична жица.Материјал је растегнут у три или четири реда, причвршћен на стубове.

  Гоблене су постављене тако да се на једној страни ослонца налази југ, а на другој, сјевер.Уз ову поставку, грожђе је равномерно осветљено сунцем током дневне светлости.Култура је топла и добро пухана, а сенка лишћа задржава влагу у корену.

  Између напетости носача је бакарна жица, на којој се грожђе окреће

  Моноплане решетка

  Најједноставнији тип подршке за грожђе у земљи је моноплантреллисАко воће лиана није крупно плодно, онда ће овај дизајн бити довољан.Брза инсталација из импровизираних средстава доступна је чак и почетницима.Професионалци:

  • лакоћа бриге за културу;
  • униформно зрење бобица;
  • узгајање других биљака између редова.
  • ​​

  Једнослојна решетка је најлакша опција

  За састављање једног уређаја, потребни су следећи материјали:

  • полови -4 ком.
  • жица - 15 м;
  • пречке - 4 ком.0.75 м;
  • цемент.

  Монопланска решетка у готовом облику

  За фиксирање носача, копају рупе на пречнику цеви.Дубина рупа је 80 цм, на дно се сипа 20 цм песка.Тако да стубови нису олабављени и чврсто стајали, у подножју би се требале зауставити пете.Након постављања трупаца препоручује се цементирање темеља.Удаљеност између рупа је 3 м. Одозго, конструкција је подржана пречком, која неће дозволити да биљке и решетке падну испод тежине плода.

  Дофиксирајте жицу, избушите рупе у стубовима.Ово је најлакши начин који ће вам омогућити да ојачате хоризонталне нити без проблема.Први ред подвезица треба да буде на удаљености од 40 цм од земље, следећи - од 45 до 50 цм.

  Искусни вртлари побољшавају дизајн, осигуравајући максимални поврат уз минимална улагања.Модел у облику слова Т, чији цртеж нудимо, је двоструки низ, фиксиран са обе стране.Рукави грожђа су фиксирани у паровима, што олакшава његу.

  Решетка са визиром повећава ефективну површину постављања биљака, а такође побољшава осветљење и вентилацију.Овај дизајн је савршено смјештен уз ограде, на граници локалитета.Подвезице су причвршћене на ступ и на плочу визира.

  Четвороточна Т-решетка

  Решетка с две равни

  Ако се посадата гроздови с големи плодове, се предостави да се установе комплексни носки.Биплане траке заузимају више простора на локацији и између њих не можете да обрађујете друге биљке.Међутим, професионални вртлари преферирају такве уређаје због значајних предности:

  • природни развој воћне лозе;
  • максимална покривеност без опекотина;
  • оптимална вентилација;
  • лак приступ пупољцима опрашивања;
  • Равномерне површине засенчују земљу, задржавајући влагу;
  • Олакшавање бриге.

  Решетка са две равни је вертикалнасмјештени су једноструки носачи. Виноградари су развили неколико модификација популарних уређаја.

   1. В-облик. Носачи су постављени под углом.
   2. У облику слова И. Горњи дио пола монтиран је под кутом од 45 °.
   3. Директно. Авиони су паралелни.

   Решетка И-облика у готовом облику

   Величина структуре је већа од оне за једноструки носач, па се повећава потрошња материјала. За један уређај потребан вам је:

     • ступови - 4 ком.
     • жица - 30 м;
     • рушевине;
     • цемент.

     Да би направили решетку, професионалци обележе локацију. Уместо носача, нацртан је правоугаоник, дужине 3 м, а ширина 75 цм, ау угловима фигуре копају рупе испод полова. Запамтите: дубина јама не би требала бити мања од 50 цм, јер је важно осигурати цијеви. Цемент се сипа на дно, а стубови су постављени. Горњи крајеви се узгајају, а позиција се фиксира шутом.

     Након што је битумен замрзнут, наставите да растегнете жицу. Подвезице се налазе на удаљености од 50-60 цм од земље и једна од друге. Фиксирајте жице куком или бушотинама. Препоручује се да затегнете линију од дна пола до врха. Запамтите: 5 цм се повлачи са ивице ослонца.

     В-облик решетке постављене под углом

     Декоративна таписерија

     Многи вртлари користе девојачке грожђе за украшавање парцеле у земљи. Биљка не доноси плодове, тако да нема потребе да се обезбеди култура специфичних услова.Непретенциозне лијане плетенице или зидови зграда, али да би се створила живица, потребне су решетке.

     Која је најједноставнија подршка за производњу девојачког грожђа? Опција буџета је оквир који се издиже из танких шина на оквиру. Таква структура се може наслонити на конструкцију или укопати у земљу. Лака решетка се брзо демонтира и пребаци на друго место.

     Декоративна таписерија од танких летвица на оквиру

     Да би се направила жива ограда од високе ограде, препоручује се уградња лаке верзије једног носача. Уместо масивних стубова, користе се танке цеви које се увлаче у земљу. Подвезица се повлачи за 30-40 цм од земље, а врх је фиксиран траком. Девојачко грожђе се брзо шири у структури, трансформишући изглед локалитета.

     Облик декоративне таписерије зависи само од фантазије вртлара

     Пре стављања биљке на носач, препоручује се третирање структуре антисептицима. Дрвени делови су обојени или дезинфиковани са плавим витриолом. Вртлари се користе за израду конструкција на мрежи. Да би се спречило оксидовање метала, препоручује се да се претходно обоји ланац.

     Узгој воћне винове лозе на локалитету је немогућ без подршке која олакшава одржавање и побољшава сазревање усева. Наше препоруке ће вам помоћи да направите решетку за грожђе својим рукама. Пошто сте потрошили време и енергију само једном, градићете јаке конструкције дуги низ година.